Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Trasa Łódź - Dubrovnik.

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
MarkSt
Podróżnik
Trasa Łódź - Dubrovnik.

Nieprzeczytany postnapisał(a) MarkSt » 21.06.2006 02:12

Przede wszystkim witam się. :)

W połowie lipca wybieram się na swoją debiutancką trasę do Chorwacji.
Chciałbym pojechać następującą trasą:
Łódź - Korbielów - Banska - Budapeszt - Szekszard - Osijek - Zenica (lub Tuzla) - Sarajewo - Mostar (lub trasami M18/M20) - Dubrovnik

I teraz pytanie które z wariantów wybrać - Zenica czy Tuzla i potem Mostar czy trasa M18/M20.

Które warianty będą lepsze pod kątem czasu przejazdu i występowania lub nie stacji LPG. Z tego co znalazłem na forum problem z LPG będzie w BiH, a jak to wygląda na trasie M18/M20. Gdzie najlepiej tankować LPG biorąc pod uwagę niedużą butlę (na jakieś 270-280 km).

Przy okazji dopytam jeszcze o opłaty za przejazd.

Czy dobrze mi się wydaje że jadąc przez Słowacje z Korbielowa do Banskiej i dalej do przejścia w Sahy jedynym płatnym odcinkiem jest fragment Banska - Zvolen? Jeśli tak to czy jest sens ominąć jakoś ten fragment (jeśli mam dobrą mapę to można chyba objechać ten odcinek drogą 69) czy dać sobie spokój kupić winietę i jechać normalnie?

Czy dobrze widzę że jadąc przez Węgry z Sahy drogą 2/2a do Budapesztu i potem 6>E73>56 także omijam wszystkie płatne odcinki czyli nie muszę kupować winiety?

Pozdrawiam
darm
Globtroter
najlepsza trasa?

Nieprzeczytany postnapisał(a) darm » 21.06.2006 13:22

Polecam strone www.viamichelin.com.
Od lat podróżuję zgodnie z jej wskazówkami i jest OK.
Pozdr
wojtek.23
Odkrywca
Re: najlepsza trasa?

Nieprzeczytany postnapisał(a) wojtek.23 » 21.06.2006 13:43

darm napisał(a):Polecam strone www.viamichelin.com.
Pozdr

Witam "darm"
Może podałeś błędny adres - bo tam nic nie ma
Pozdr. Wojtek
jorgus111
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jorgus111 » 21.06.2006 14:10

darm napisał(a):Polecam strone www.viamichelin.com
Pozdr

Wszystko dobrze ... tylko bez "kropki po com" na końcu :D
Już poprawione
Northstar
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Northstar » 21.06.2006 18:11

Płatny odcinek Banska - Zvolen można ominąć tak jak opisałeś drogą przez Sliac. Musisz jednak w Banskiej uważać na zjazd. Z tego co pamiętam należy skręcić w prawo przed stacją bezynową (marki nie pamiętam) i objechać główną drogę w lewo wiaduktem. Można wjechać na teren stacji i stamtąd też da się wjechać na wiadukt. Droga biegnie na długim odcinku wzdłuż drogi szybkiego ruchu. Przez to, że jedzie się wolniej i w Zvoleniu trzeba wrócic na główną trasę traci się na tym manewrze kilkanaście minut, ale na kupno winiety też potrzeba kilku. Jeśli przegapisz zjazdy to nie będziesz miał możliwości kupna winiety i ten odcinek będziesz pokonywać modląc się o brak spotkania z policją, co i ja kiedyś robiłem jadąc w odwrotnym kierunku.
wojtek.23
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) wojtek.23 » 21.06.2006 19:31

jorgus111 napisał(a):
darm napisał(a):Polecam strone www.viamichelin.com
Pozdr

Wszystko dobrze ... tylko bez "kropki po com" na końcu :D
Już poprawione

Dzięki "jorgus111" - teraz wszystko jasne 8O
MarkSt
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) MarkSt » 21.06.2006 22:11

Dzięki za namiary ale trasę o którą pytam wyznaczył mi GPS (IGO2006) z moimi lekkimi modyfikacjami (po lekturze forum).
Chodzi mi bardziej o praktyczne uwagi co do tych tras i dostępności LPG na nich.

Pozdrawiam
daisykf
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) daisykf » 21.06.2006 23:06

MarkSt napisał(a):Dzięki za namiary ale trasę o którą pytam wyznaczył mi GPS (IGO2006) z moimi lekkimi modyfikacjami (po lekturze forum).
Chodzi mi bardziej o praktyczne uwagi co do tych tras i dostępności LPG na nich.

Pozdrawiam

ciekawości na czym masz zainstalowany I-go, bo mnie bardzo interersuje ta mapa.
Pozdrowienia
MarkSt
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) MarkSt » 21.06.2006 23:17

SPV M3000 czyli Qtek 9100
daisykf
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) daisykf » 22.06.2006 18:22

MarkSt napisał(a):SPV M3000 czyli Qtek 9100

Mam pytanie, jestem zainteresowany i-Go 2006, oglądałem jego pliki w internecie. Czy przy instalowaniu trzeba wgrac wszystkie mapy na SD, to prawie 1GB. Czy tez mozna mapy poszczególnych krajów?.
To samo pytanie tyczy języków?
Pozdrowienia.
Kiedy jedziesz, bo ja koniec sierpnia, może do tego czasu, bedzie więcej informacji na temat tej mapy.
daisykf
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) daisykf » 22.06.2006 18:29

Odnośnie trasy przez Węgry to polecam, przy twoich założeniach podróż wzdłuż Dunaju, jechałem tą trasą w 2004r, jest spokojna i piękna.
Nie trzeba się pchać na autostradę, którai tak w połowie Węgier w kierunku na BiH się kończy a potem jest koszmar bo to też miałem przyjemnośc doświadczyć
MarkSt
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) MarkSt » 22.06.2006 19:18

Program kupujesz na karcie pamięci. Odpalasz plik instalacyjny który na samym pda instaluje niewiele. Sam program korzysta z map które są na karcie.

Pozdr
daisykf
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) daisykf » 22.06.2006 20:41

MarkSt napisał(a):Program kupujesz na karcie pamięci. Odpalasz plik instalacyjny który na samym pda instaluje niewiele. Sam program korzysta z map które są na karcie.

Pozdr

1. Czy jest j. polski
2. jaka jest aktualnie cena mapy
3. gdzie w Polsce można kupić
MarkSt
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) MarkSt » 22.06.2006 22:20

daisykf napisał(a):
MarkSt napisał(a):Program kupujesz na karcie pamięci. Odpalasz plik instalacyjny który na samym pda instaluje niewiele. Sam program korzysta z map które są na karcie.

Pozdr

1. Czy jest j. polski
2. jaka jest aktualnie cena mapy
3. gdzie w Polsce można kupić

ad.1 Jest
ad.2 i ad.3 np. tutaj http://www.allmobile.pl/index.php?cPath=27_23
MarkSt
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) MarkSt » 22.06.2006 23:24

Northstar
Dzięki za konkrety. Z tego co pokazało mi IGO w Banskiej muszę zjechać ślimakiem w prawo, przejechać pod wiaduktem w prawo i już. Z kolei w Zwoleniu polecę prosto E77 czyli teoretycznie powinienem nie zabłądzić. :)

daisykf
Dzięki za opinię co do trasy przez Węgry. Pozostaje pytanie czy obędę się bez winiety. Z tego co widzę na mapie chyba tak.
A jadę najprawdopodobniej 16 lipca. :P

Po przemyśleniach wybór padł na trasę: Łódź - Korbielów - Banska - Budapeszt - Szekszard - Osijek - Zenica - Sarajewo - Mostar - Dubrovnik
Aktualne pozostaje pytanie co dostępności LPG w BiH i ewentualnie sprawdzonych lokalizacji stacji z gazem na tej trasie.

Pozdrawiam
Następna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone