Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Przejazd przez Austrię, Czechy, Słowację i Słowenię

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
OlaZet
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) OlaZet » 17.04.2006 20:58

Przede wszystkim winietki - gdzie można kupić ? Zapewne będę jechać przez Cieszyn drogą przez Czechy, Słowację, Austrię i Słowenię.
I czy prawdą iż w Austrii trzeba mieć kamizelkę odblaskową - jedna wystarczy ? Ewentualnie proszę o informację o innych "egzotycznych" rzeczach związanych z przejazdem. Czy za winietki w w/w krajach można płacić w Euro czy też kartą płatniczą czy lepiej mieć miejscowe pieniądze ?
Jeszcze słyszałam o korkach w okolicach Wiednia :evil: - czy jest to prawda, jeśli tak to o jakiej porze można się ich spodziewać ?
Puzzle1
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Puzzle1 » 17.04.2006 21:20

OlaZet napisał(a):Przede wszystkim winietki - gdzie można kupić ? Zapewne będę jechać przez Cieszyn drogą przez Czechy, Słowację, Austrię i Słowenię.
I czy prawdą iż w Austrii trzeba mieć kamizelkę odblaskową - jedna wystarczy ? Ewentualnie proszę o informację o innych "egzotycznych" rzeczach związanych z przejazdem. Czy za winietki w w/w krajach można płacić w Euro czy też kartą płatniczą czy lepiej mieć miejscowe pieniądze ?
Jeszcze słyszałam o korkach w okolicach Wiednia :evil: - czy jest to prawda, jeśli tak to o jakiej porze można się ich spodziewać ?

Witam

Winetki dostępne sa w oddziałach PZMot. Są bez prowizji, płacisz w złotówkach. Dodatkowym atutem jest ,że nie musisz tracić czasu na ich zakup- możesz kupić nawet miesiąc wcześniej na określony termin. Kamizelka niezbędna ( w Polsce też wchodzi ten obowiązek- cena w marketach to ok 12-18PLN)Mając GAZ to jadąc przez Słowację musisz mieć dokumenty homologacji. Korki w Wiedniu są od godz 6 do godz 18 ( oczywiście to nie jest norma) Ok godz 21 przejazd przez Wiedeń jest hbezproblemowy każdego dnia.

Pozdrawiam

Puzzle1
rynioo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) rynioo » 17.04.2006 21:47

Nie kupuj winietek w PZMot,bo przepłacisz.Kupuj w Czechach i Austrii.Na Przejściach granicznych lub stacjach.Na stacjach na pewno można płacić kartami.Z tymi korkami w Wiedniu też bym nie przesadzał.W zeszłym roku do Cro jechałem w piątek o 8 rano a wracałem w czwartek o 14 i przejazd był płynny.

pozdrav
Tomek O.
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tomek O. » 17.04.2006 22:22

O kurcze, o tych przepisach dotyczacych LPG na Słowacji to nie słyszałem... a wracając do tematu - jak już było napisane nie kupuj winiet w Polsce - szkoda kasy... z tym że ja miałem taką sytuację że przejechałem granicę słowacko-austriacką (za Bratysławą) nie tym przejsciem co jest tu zawsze opisywane (Kitsee czy jakoś tak) i ominąłem słynnego Jeta na którym wszyscy kupują winietki. Niestety małe mieściny w Austrii przez które przejeżdzałem w nocy są jakby nieżywe i żadna stacja nie działała. Winiete kupiłem dopiero na autostradzie, ale te kilkanaście km się strachu najadłem jadąc bez winietki :wink: :wink: :wink: . Acha jadąc przez Wiedeń w drodze powrotnej około 18-19 było ciasno ale bez korków.
misiek_wawa
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) misiek_wawa » 18.04.2006 09:41

Puzzle1 napisał(a):
OlaZet napisał(a):Przede wszystkim winietki - gdzie można kupić ? Zapewne będę jechać przez Cieszyn drogą przez Czechy, Słowację, Austrię i Słowenię.

Witam

Winetki dostępne sa w oddziałach PZMot. Są bez prowizji, płacisz w złotówkach. Dodatkowym atutem jest ,że nie musisz tracić czasu na ich zakup- możesz kupić nawet miesiąc wcześniej na określony termin. Kamizelka niezbędna ( w Polsce też wchodzi ten obowiązek- cena w marketach to ok 12-18PLN)Mając GAZ to jadąc przez Słowację musisz mieć dokumenty homologacji. Korki w Wiedniu są od godz 6 do godz 18 ( oczywiście to nie jest norma) Ok godz 21 przejazd przez Wiedeń jest hbezproblemowy każdego dnia.

Pozdrawiam

Puzzle1

Przyłączając sie do w/w pytania - czy ktos z Szanownych Forumowiczow orientuje sie czy przy przejezdzie przez Czechy z Cieszyna na Słowację (przekraczam granicę w Cieszynie i kieruje się prosto na południe ku granicy ze Słowacją) jestem zobligowany do wykupienia czeskiej winetki?

I pytanie numer dwa - apropos homologacji na LPG - czy wystarczy polskie dopuszczenie do użytkowania zbiornika? (mam na myśli dokument sprawdzany przy corocznym przeglądzie rejestracyjnym).

Z góry dziękuje za wskazówki.
Pozdrawiam,

Mikołaj
Alek70
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Alek70 » 18.04.2006 10:02

misiek_wawa napisał(a): czy przy przejezdzie przez Czechy z Cieszyna na Słowację (przekraczam granicę w Cieszynie i kieruje się prosto na południe ku granicy ze Słowacją) jestem zobligowany do wykupienia czeskiej winetki?

Czeska winietka nie jest potrzebna. :)
Haweł
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Haweł » 18.04.2006 12:50

Witam

Pozdrawiam

Puzzle1[/quote]

Skad te informacje o LPG ? dokladnie o homologacji ? Co niewystarczy juz wbicie lpg w dow. rej. Przeciez w urzedzie bylem z homologacja,na tej podstawie wbili do dowodu.
Puzzle1
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Puzzle1 » 18.04.2006 14:42

Haweł napisał(a):Witam

Pozdrawiam

Puzzle1

Skad te informacje o LPG ? dokladnie o homologacji ? Co niewystarczy juz wbicie lpg w dow. rej. Przeciez w urzedzie bylem z homologacja,na tej podstawie wbili do dowodu.[/quote]

Tak naprawdę , to nie mam zielonego pojecia czy jest to oficjalnie wymagany dokument, ale historia jest prawdziwa:
Mój kolega jechał w tym roku na narty do Austrii i za Bratysławą złapała go Policja. zarządali od niego dokumentu homologacji instalacji gazowej, albo pojazd zostanie odholowany na parking policyjny.Straszenie konsulatem nic nie pomogło. Skończyło sie na łapówce. Jutro obiecuję opisać Wam wszystko ze szczegółami.

pozdrawiam

Puzzle1
evik
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) evik » 18.04.2006 17:52

Wracałam z Cro w piatek .WWiedniu stanie w korku od 16 do 19 -tej.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 19.04.2006 07:33

Puzzle1 napisał(a):

Witam

Pozdrawiam

Puzzle1
Puzzle piszesz głupoty na winietach w PZMOT zedrą z ciebie,kiedyś dałem sie nabrać i sporo pzrepłaciłem :evil:
janusz.w.
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) janusz.w. » 19.04.2006 09:12

Sprawa jest oczywista. W PZM jest drożej. Cena winietki 10-dniowej (Austria) - 7,60 euro to 39,65 zł...
pozdr
Puzzle1
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Puzzle1 » 19.04.2006 09:18

janusz.w. napisał(a):Sprawa jest oczywista. W PZM jest drożej. Cena winietki 10-dniowej (Austria) - 7,60 euro to 39,65 zł...
pozdr

Dzięki za sprowadzenie mnie na ziemię. Żyłem w nieswiadomości.
Tych których przekonałem do PZMot przepraszam za wprowadzenie w błąd. (Chociaż plus takiego zakupu jest taki ,że człowiek nie zatrzymuje sie po drodze)

Ile kosztuje czeska winetka w Czechach?
15 dni w PZMot kosztuje 39,15PLN

Pozdrawiam

Puzzle1
janusz.w.
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) janusz.w. » 19.04.2006 09:22

Puzzle1 napisał(a):
janusz.w. napisał(a):Sprawa jest oczywista. W PZM jest drożej. Cena winietki 10-dniowej (Austria) - 7,60 euro to 39,65 zł...
pozdr

Tych których przekonałem do PZMot przepraszam za wprowadzenie w błąd. (Chociaż plus takiego zakupu jest taki ,że człowiek nie zatrzymuje sie po drodze)

Pozdrawiam

Puzzle1

http://www.pzmtravel.com.pl/index.php?id_strony=1346
:)
pozdr
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 19.04.2006 10:44

Puzzle1 napisał(a):
pozdr

Pozdrawiam

Puzzle1
Witam,200kc ,na dzięń dzisiejszy ok.27zł,a na siku stanąć trzeba :wink:
rynioo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) rynioo » 19.04.2006 10:50

PZMot zdziera nieludzko.A czeską można kupić na przejściu w Cieszynie nie wysiadając z auta.Natomiast kupno austriackiej to ok.5 minut na stacji benzynowej.
Następna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone