Witam
Mam pytanie Czy z Zadaru łatwo się dostać do Wenecji?Jaki to koszt ?
Pozdrawiam
GwardianuUS napisał(a):.... Czy z Zadaru łatwo się dostać do Wenecji?Jaki to koszt ?.....
GwardianuUS napisał(a):Witam
Pozdrawiam
JacYamaha napisał(a):Janusz Bajcer napisał(a):GwardianuUS napisał(a):Witam
Pozdrawiam
Jeśli tam i z powrotem, to się nie opłaca.
Janusz zobacz na datę - facet już był tam i spowrotem...
Kris@# napisał(a):Chcę dodać uwagę na temat: gdzie zostawić auto na czas zwiedzania Wenecji.
Osobiście zrobiliśmy tak: z okolic Rijeki bezpłatną droga równoległą do płatnej autostrady przejechaliśmy Słowenię do Triestu. Całkiem spory kawałek bezpłatną włoską autostradą do Villesse (rozwidlenie autostrady na płatną A4 do Wenecji oraz płatną H4 do Słowenii). Jazda bez zatrzymania, cały czas drogi badź puste, bądź niewielki ruch.
Zjazd na równoległą drogę SS14 do autostrady A4. Tu już duży ruch, trafiliśmy na dwie mijanki ze światłami. Ale za to ładne widoki włoskich miasteczek i winnic. Nam sie nie spieszyło, więc nie poganialiśmy. Po prostu jechaliśmy za autami z włoska rejestracją licząc, że wiedzą o fotoradarach. Nie zawiedliśmy się, bo w obie strony średnia prędkość jazdy to ok 80 km/h (przy dopuszczalnej w terenie zabudowanym 50 km/h). I tak dotarliśmy do Mestre.
Nawigację ustawiliśmy na Viale Stazione w Mestre. Tam na przeciwko dworca kolejowego jest kilka piętrowych parkingów. Obsługa i monitoring automatyczny jak w polskich hipermarketach. Koszt 2 Euro za godzinę, nie więcej niż 8 Euro za cały dzień. Płatność monetami i banknotami w automacie. Tak, więc można bez problemu zostawić auto na monitorowanym parkingu i do centrum Wenecji dojechać pociągiem. Cena biletu w jedną stronę 1 Euro. Chyba nie ma tańszych biletów, bo dla dziecka też sprzedano nam bilet za 1 Euro. Pociągi odchodzą średnio co 5 - 10 minut (po prostu wszystkie pociągi jadace tranzytem przez Mestre jada do centrum Wenecji), czas jazdy 15 minut. Bilet należy skasować w kasownikach znajdujących sie na peronach. Zaleta - koszt parkowania i pociągu dla 4 osobowej rodziny 8E (parking na cały dzień) +4E (tam) + 4E (spowrotem) = 16E. My uznaliśmy, że warto. Dodatkowo w czasie 15 minutowej jazdy można skorzystać z toalety i umyć się (w cenie biletu). W samej Wenecji nie jest to już takie proste a na pewno nie bezpłatne.
Kris@# napisał(a):Chcę dodać uwagę na temat: gdzie zostawić auto na czas zwiedzania Wenecji.
Nawigację ustawiliśmy na Viale Stazione w Mestre. Tam na przeciwko dworca kolejowego jest kilka piętrowych parkingów. Obsługa i monitoring automatyczny jak w polskich hipermarketach. Koszt 2 Euro za godzinę, nie więcej niż 8 Euro za cały dzień. Płatność monetami i banknotami w automacie. Tak, więc można bez problemu zostawić auto na monitorowanym parkingu i do centrum Wenecji dojechać pociągiem. Cena biletu w jedną stronę 1 Euro. Chyba nie ma tańszych biletów, bo dla dziecka też sprzedano nam bilet za 1 Euro. Pociągi odchodzą średnio co 5 - 10 minut (po prostu wszystkie pociągi jadace tranzytem przez Mestre jada do centrum Wenecji), czas jazdy 15 minut. Bilet należy skasować w kasownikach znajdujących sie na peronach. Zaleta - koszt parkowania i pociągu dla 4 osobowej rodziny 8E (parking na cały dzień) +4E (tam) + 4E (spowrotem) = 16E. My uznaliśmy, że warto. Dodatkowo w czasie 15 minutowej jazdy można skorzystać z toalety i umyć się (w cenie biletu). W samej Wenecji nie jest to już takie proste a na pewno nie bezpłatne.