Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

VELA STINIVA-był tam ktoś???

Apartament czy hotel? Ile to kosztuje, co warto wybrać, na co zwracać uwagę. Jeżeli szukasz odpowiedniego miejsca noclegowego, pisz tutaj. [Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Regulamin działu
Prosimy nie umieszczać w tym dziale żadnych postów zawierających treści, które mogą zostać uznane za reklamę. Moderatorzy zastrzegają sobie prawo do usunięcia postów w tym dziale bez podania przyczyn - proszę nie wysyłać następnych postów z pytaniem "co się stało z moim wątkiem". Nieprzestrzeganie powyższych postanowień grozi banem.

[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
lokasia
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) lokasia » 06.02.2008 22:11

Witam
Znacie może na wyspie Hvar Vela Stiniva? Na zdjęciach wyglada ok. Moze ktoś cos powie jak tam jest?
PROSZE
lokasia
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) lokasia » 07.02.2008 23:56

halooo
czyżby nikt tam nie był- choćby w pobliżu???? :cry:
Persa
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Persa » 12.03.2009 09:09

Też mnie ciekawi ta miejscowość
Może Lookasia już coś o niej ma do napisania;-)??
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 12.03.2009 10:52

Cześć,
Vela Stiniva to nie miejscowość, a zatoczka (pomiędzy wioskami Zastražišće i Poljica) dość mocno "wcięta" w wyspę, "z widokiem" na sąsiedni Brač . W zatoczce znajduje się kilka domków, šljunčana czyli żwirowa plaża, mała kapliczka i "mikro przystań", gdzie "miejscowi" "parkują " swoje łódeczki. Jak sama nazwa wskazuje (stijena, dalmatyńskie "stina"- ściana, czy "stinište"), miejsce otoczone jest dość wysokimi skałami- ścianami (dla miłośników climbingu - jest gdzie się powspinać); o ile dobrze kojarzę, są też jaskinie. To miejsce, gdzie nikt na stałe nie mieszka.

Nie wiem, co jeszcze mogłabym powiedzieć...Czy to dobre miejsce na wakacje? Trudno powiedzieć, wszystko zależy od tego, jak lubicie spędzać wakacje. Od razu powiem, że to dość daleko od "reszty" wyspy...Jeśli szukacie czegoś "na uboczu", z daleka od miasteczek, to powinno Wam się spodobać.
Czekam na bardziej konkretne pytania.....
Pozdrawiam
Persa
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Persa » 12.03.2009 20:31

Dziękuję ,czegoś takiego szukaliśmy..;-)
tylko miało byc blizej miasta,by wieczorm pojechac na kawę.
Ale i tak mam nadzieję będzie dbrze,jedziemy w wiekszym gronie-wiec nudzic sie nie bedziemy.Jeśli to mozliwe proszę napiszcie jak droga do Jelsy i dalej do Hvaru.Na mapie wyglada na dosc pokręconą ?
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 12.03.2009 20:45

Piękna :D
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 12.03.2009 21:00

No cóż... droga rzeczywiscie dosyć kręta (najgorszy odcinek jakiś 10-15 km. przed Jelsą, ale całą drogę trzeba uważać (zero barierek na drodze i dość wąsko, a w sezonie naprawdę duży ruch; w tym kampery i ciężarówki). Generalnie do Jelsy (czyli najbliższego miasteczka) jest ok. 25 km od Zastražišča (plus ten kawałek od wioski do zatoki), co daje jakieś 40 min. jazdy jak nic. W drugą stronę, do Sućurja jakieś 30 z "hakiem", ale Sućuraj to najmniej atrakcyjne miejsce na wyspie....nie polecam
Zatem codzienne wieczorne "skakanie na kawkę" raczej trudna sprawa...
Teraz skojarzyłam, że chyba w V.Stinivie jest jakaś "knajpka", więc teoretycznie kawkę wypić będzie można na miejscu.
Ważna sprawa! Przed preprawą na wyspęzwskazane jest zatankować na lądzie, bo najbliższa stacja paliw w Jelsie! następna w Hvarze i więcej na wyspie "niet" (nawet w Sućurju nie ma stacji!; bo zakładam, że przeprawiać będziecie się właśnie tam).
Persa
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Persa » 12.03.2009 21:06

Dzięki,no cóż codzienne jeżdzenie odpadnie , pojedziemy od święta ;-)
Nie udało mi się znależć czegos w podobnym klimacie blisko Hvaru,była opcja Brusje,ale apartamenty zajęte, albo b. drogie
Z tego co wyczytalam droga od Jelsy do Hvaru troszkę lepsza- bardzo chcemy tam pojechać by odświeżyć wspomnienia ...
Pozdrawiam i dziękuję za odpowiedz
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 12.03.2009 21:22

Może poszperaj pod kątem miejsc: Basina, Mudri Dolac (okolice Vrboskiej), to też zatoka, ale znacznie bliżej miasteczek.

Hm, skoro wspominasz Brusje (jedna z moich ukochanych wioch na wyspie :D ), to pomyślałam, że może nie zależy Ci na tym, by plaża była "pod nosem" (że nie przeszkadzłoby dojeżdzanie na plażę)... może odpowiadałyby Wam Pitve (absolutnie wyjątkowa wioska)? Stamtąd przez tunel macie dość blisko na plaże południowego brzegu, do Jelsy rzut beretem, a klimat miejsca... dla mnie rewelacja.
Pozdrawiam
Persa
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Persa » 12.03.2009 21:28

Dzięki,ale zależy mi na plazy pod nosem ;-)
I już nie szperam, bo robie to od początku stycznia i nie mogę zanleżć miejsca odpowiedniego,a to plaza za daleko,a to skalista, a termin nieodpowiedni...
Brusje bardzo mi się podobaly,ale domow niewiele znalazalm dla nas,byla fajna willa,ale juz zajeta.
Ta Stiniva nam sie podoba,szkoda,ze do miasta daleko,ale jestem dobrej myśli
;-))
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 12.03.2009 22:19

A, teraz rozumiem...Brusje mnie zmyliło, bo stamtąd do plaż naprawdę daleko (choć widoki "palce lizać")...
Pozdrawiam serdecznie i miłego urlopu.
Martunia
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Martunia » 22.04.2009 14:35

Dzień dobry wszystkim. Jestem tu nowa, choć już od tygodnia wertuję różne tematy i temaciki. W zeszłym roku byłam z rodzinką na Pagu. W tym roku wybieramy się na Hvar. Zainetersowała mnie Vela Stiniva - wygląda na urokliwe, spokojne miejsce. Z dwójką małych dzieci nie liczymy na żadne większe zwiedzanie, więc raczej stacjonarnie. Natomiast absolutnie konieczna jest dla nas plaża dla dzieci, co by grzecznie bawiły się i rodzicom trochę wytchnienia dały. Kto wie, czy są jakieś żwirowe plaże blisko Vela Stiniva (bo w samej Stinivie, to chyba tylko jedna jest).
Pozdrawiam.
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 22.04.2009 16:32

Martunia napisał(a):Dzień dobry wszystkim. Jestem tu nowa, choć już od tygodnia wertuję różne tematy i temaciki. W zeszłym roku byłam z rodzinką na Pagu. W tym roku wybieramy się na Hvar. Zainetersowała mnie Vela Stiniva - wygląda na urokliwe, spokojne miejsce. Z dwójką małych dzieci nie liczymy na żadne większe zwiedzanie, więc raczej stacjonarnie. Natomiast absolutnie konieczna jest dla nas plaża dla dzieci, co by grzecznie bawiły się i rodzicom trochę wytchnienia dały. Kto wie, czy są jakieś żwirowe plaże blisko Vela Stiniva (bo w samej Stinivie, to chyba tylko jedna jest).
Pozdrawiam.

Stiniva jest taka, jak sama nazwa wskazuje (od stjena, dial. stina czyli wysoka kamienna ściana, stroma skała). Ta jedna "główna" żwirowa plaża to jedyna tego typu "w okolicy"; nie jest to chyba najlepsze miejsce do kąpieli... raz, że mała, dwa że miejscowi trzymają tam swoje pływadełka. Będąc tam kąpałabym się raczej "gdzieś w bok" od zatoki (zatoka jest dość mocno "wcięta"). Jeśli zdecydowana jesteś na urlop w zatoce to może lepiej Pokrivenik - wydaje mi siębyć bardziej odpowiedni i "przyjazny maluchom" (forumowa Tymona spędziła tam wakacje; przeczytaj tę relację); jeśli nie musi być zatoka to rozważ może południowe wybrzeże wyspy: Bojanić(a) Bad, Jagodną, Zavalę czy Ivan Dolac (sporo forumowych relacji z tych właśnie miejsc).
Pozdrawiam
Martunia
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Martunia » 23.04.2009 08:56

Bardzo dziekuję Katarzynie za odpowiedź. Już "idę" czytać wspomnianą realcję. Jednak po wielu godzinach szukania tu i tam juz mam trochę dosyć i chyba z lenistwa pozostanę przy Stinivie. Gospodarze wydają się byc bardzo mili. Po pierwsze odpowiadają na maile :D , co wcale nie jest takie oczywiste - wystarczy poczytac trochę na tym forum. Po drugie zaproponowali, że mogą przygotowywac nam posiłki, jeśli chcemy ( a restauracjie w Stinivie są podobno 2). Po trzecie zaproponowali, że mogą nam udostepnić ich łódkę, choćby do zwiedzania innych zatoczek i plaż. Dlatego właśnie pytałam, czy w pobliżu są jakieś plaże, bo pomyślałam sobie, że moglibysmy do nich dopłynąć. Dla dzieci to też byłaby pewnie atrakcja. Mam też nadzieję, że ta "velka stjena" nie przeszkadza w nasłonecznieniu plaży w Stinivie - na zdjęciach wygląda słonecznie. Ciekawe czy ktoś z forumowiczów, zwłaszcza z dziecmi :) , wybiera się tam w drugiej połowie sierpnia...
Pozdrawiam. Marta
Persa
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Persa » 23.04.2009 16:44

Mamy zarezerwowany apartament,apartamenty ;-) w Stiniwie na początku lipca,wtedy będę mogla coś Ci napisać .
Też mialam dosyc szukania i zdecydowalismy sie na to miejsce,zwlaszcza,ze czegos takiego szukalismy, no i wyglada dosc urokliwie.Nasi gospodarze rowniez proponowali lodke itp,wiec moze wybieramy sie w to samo miejsce ;-)
pozdrawiam , ew. jak masz pytania napisz na adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl
Następna strona

Powrót do Apartamenty, hotele, pokoje

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone