zawodowiec napisał(a):Hej!
Nasz pierwszy wyjazd do Chorwacji polaczylismy z powrotem przez Slowenie i wejsciem na Triglav.(...), spalismy w schronisku Aljazev Dom po polnocnej stronie Triglavu. Samochod sie zostawia 10 min. spaceru od schroniska. Nastepnego dnia weszlismy na Triglav przez Plemenice, duzo poreczy ze stalowych linek, drabinki, ekspozycja, cos jak nasza Orla Perc w Tatrach tylko trudniej, dobrze miec uprzaz i 2 petle z karabinkami do wpiecia sie w stalowe linki... dla mojej Pani zmajstrowalem uprzaz z mojej starej dlugiej petli wspinaczkowej i 2 karabinkow Mimo wczesnego startu do Aljazev Domu wrocilismy pozno wieczorem, wlasciwie mozna by to rozlozyc na 2 dni... Na Triglav jest jeszcze kilka innych mozliwosci wejscia, z tego co wiem to niektore duzo latwiejsze Jak ktos lubi gory to serdecznie polecam Alpy Julijskie!
Nie chciałem otwierać nowego wątku wychodzącego poza ramy Szanownego forum (aż pod granicę włoską ). Jeżeli dostatecznie opanowałem sztukę czytania ze zrozumieniem to z postu Zawodowca wynika, że na Triglav można podejść i z niego zejść wyrabiając się w jeden dzień ? Korci mnie ta góra i z chęcią bym spróbował podejścia, ale szkoda mi dwóch dni, kiedy Jadran tak blisko. W związku z tym, czy mógłbyś opisać dokładniej trasę ?
Z której strony najlepiej zaatakować Triglav ?
Gdzie zostawić auto (czy parking płatny) ?
Jaka jest trudnosć proponowanego przez Ciebie szlaku (czy strome podejście non stop, czy może dużo wypłaszczeń) ?
O której najlepiej wyruszyć i ile czasu zajęła Ci droga ?
I czy spodziewać się jakichś niespodzianek ?
zgóry serdecznie dziękuję i oczywiście pozdrawiam