Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

koszalin-makarska 01.07.2009

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
beci37
Odkrywca
koszalin-makarska 01.07.2009

Nieprzeczytany postnapisał(a) beci37 » 15.06.2009 09:52

Mam prośbę, wiem,że uderzam gdzie się da na tym forum, ale pomóżcie nam w obraniu trasy.
zaznaczam ,że pierwszy postój chcemy mieć gdzieś jeszcze "na dole Polski",zaznaczamy,ze wyjazd ma byc w poniedziałek termin przyjazdu środa.Nie targamy się na Niemcy ,bo za duzo km z Białogardu, nie opłąca się nam.
chcemy obrać trasę bez płacenia drogich winiet (dopuszczam 100zł w ostatecznosci w jedną strone )
poki co nia mam GPS .
Fox ..tylko nie krzycz i nie bij..ale siedzę tu naprawde przeszło tydzień (jeszcze przed zalogowaniem) i szukam trasy wg waszych opini. Za każdym razem do wątku dopianny jest inny odsyłacz i wychodzi nicość.
A ja nigdy nie byłam za granicą oprócz Słowacji okolice Popradu.
Chcemy przejechać powoli, pomału..naprawdę nam sie nie spieszy, wiochy nas nie przerazają ...
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 15.06.2009 09:56

www.viamichelin.com
Wpisz miasto "na dole" i trasa gotowa.
jorgus111
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jorgus111 » 15.06.2009 10:07

Tu masz traskę z Koszalina, ale przez Niemcy :wink: ja bym tak pojechał....
http://cro.pl/forum/viewtopic.php?t=20484&highlight=
damiangres
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) damiangres » 15.06.2009 10:16

beci37 napisał(a):Mam prośbę, wiem,że uderzam gdzie się da na tym forum, ale pomóżcie nam w obraniu trasy.
zaznaczam ,że pierwszy postój chcemy mieć gdzieś jeszcze "na dole Polski",zaznaczamy,ze wyjazd ma byc w poniedziałek termin przyjazdu środa.Nie targamy się na Niemcy ,bo za duzo km z Białogardu, nie opłąca się nam.
chcemy obrać trasę bez płacenia drogich winiet (dopuszczam 100zł w ostatecznosci w jedną strone )
poki co nia mam GPS .
Fox ..tylko nie krzycz i nie bij..ale siedzę tu naprawde przeszło tydzień (jeszcze przed zalogowaniem) i szukam trasy wg waszych opini. Za każdym razem do wątku dopianny jest inny odsyłacz i wychodzi nicość.
A ja nigdy nie byłam za granicą oprócz Słowacji okolice Popradu.
Chcemy przejechać powoli, pomału..naprawdę nam sie nie spieszy, wiochy nas nie przerazają ...

Ależ wprost przeciwnie. Trasa przez Niemcy to optymalny wariant. Dwa lata temu jechali z nami znajomi ze Świdwina (a to przecież rzut beretem od Was) i dawaliśmy przez Niemcy, Austrię, Słowenię i Cro właśnie.
By the way, jak tam Bitwa o Krowę? :) Dostaliście bęcki, czy rogi ocalone? :)
pozdrawiam
--
damian
magreg
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) magreg » 15.06.2009 10:23

Witam białogardzina,
jestem również z Białogardu, z tą różnicą że mieszkam obecnie w okolicach Warszawy, więc dojazd do Cro mam troszkę ułatwiony. Również w tym roku wybieram się w okolice Makarski ( nie pierwszy raz), tyle że tydzień wcześniej. Proponuję kontakt na mail, to podzielę się swoim doświadczeniem dojazdowym i nie tylko. Pozdrawiam mój mail adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl
grax
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) grax » 15.06.2009 10:36

Ja jade z Kolobrzegu do Orebic we wrzesniu i jade przez Niemcy, Austrie, Slowenie ... duzo czytalem na temat tras i taka jest moim zdaniem najlepsza. Troche wiecej km, ale jest sie szybciej i tak i nie trzeba sie wlec przez czechy i placic winiet :) Takze polecam taka trase.
beci37
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) beci37 » 15.06.2009 10:41

no to teraz mnie dołożyliscie...zatem jesli Niemcy...to nie ominę płatnosci a na tym nam zalezy...dobra jak co uderze do was jak przetresuję te mapę ...JA NIE CHCE PŁACIĆ .Moja alternatywa...moze byc 100km dalej ale chce wolniej i taniej...po drugie..przeciez nałoże przeszło 300km wiecej z tego co pisza inni... a po co?mam auto na gaz, jazda góra 90/100 aby ekonomicznie..., gdybysmy jechali na słowacje węgry...nie spokojniej , nie taniej?
pablo2222
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pablo2222 » 15.06.2009 11:01

beci37 napisał(a):no to teraz mnie dołożyliscie...zatem jesli Niemcy...to nie ominę płatnosci a na tym nam zalezy...dobra jak co uderze do was jak przetresuję te mapę ...JA NIE CHCE PŁACIĆ .Moja alternatywa...moze byc 100km dalej ale chce wolniej i taniej...po drugie..przeciez nałoże przeszło 300km wiecej z tego co pisza inni... a po co?mam auto na gaz, jazda góra 90/100 aby ekonomicznie..., gdybysmy jechali na słowacje węgry...nie spokojniej , nie taniej?

Jak pojedziesz 70 km/h to będzie jeszcze bardziej ekonomicznie. :lol: Proponujący tobie przejazd przez Niemcy mają na uwadze ekonomię czasową co oznacza szybszy dojazd dłuższą trasą. Ot taki dziwny przypadek polskich dróg.
damiangres
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) damiangres » 15.06.2009 11:02

beci37 napisał(a):no to teraz mnie dołożyliscie...zatem jesli Niemcy...to nie ominę płatnosci a na tym nam zalezy...dobra jak co uderze do was jak przetresuję te mapę ...JA NIE CHCE PŁACIĆ .Moja alternatywa...moze byc 100km dalej ale chce wolniej i taniej...po drugie..przeciez nałoże przeszło 300km wiecej z tego co pisza inni... a po co?mam auto na gaz, jazda góra 90/100 aby ekonomicznie..., gdybysmy jechali na słowacje węgry...nie spokojniej , nie taniej?

Taaa, przez Polskę spokojniej i taniej :) Przecież my nawet w tym roku na prezentację do Katowic przez Niemcy jeździliśmy i wyszło i taniej i szybciej, pomimo tego, że dalej :)
pozdrawiam
--
damian
magreg
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) magreg » 15.06.2009 11:24

Proponuję przez Cieszyn, Bratysławę, Graz, Mureck(przejście graniczne Austria-Słowenia) Radehowa, Ptuj i Chorwacja. Opłaty masz w Słowacji 4,9Euro, Austria 7,7Euro no i potem w Chorwacji. Trudno jest dojechać do Makarski nie płacąc za winietki. Można jechać, albo się toczyć. W zeszłym roku jechałem przez Słowację, Węgry, Bośnię -płaciłem za winietki tylko w Słowacji. Droga widokowa bardzo ładna zwłaszcza w Bośni, ale bardzo wolna, zwłaszcza na Węgrzech i w tym roku jadę tak jak powyżej napisałem.
Z Białogardu do Makarskiej jest z 2000km, jak długo zamierzasz jechać ?
beci37
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) beci37 » 15.06.2009 11:50

magreg napisał(a):

Proponuję przez Cieszyn, Bratysławę, Graz, Mureck(przejście graniczne Austria-Słowenia) Radehowa, Ptuj i Chorwacja. Opłaty masz w Słowacji 4,9Euro, Austria 7,7Euro no i potem w Chorwacji. Trudno jest dojechać do Makarski nie płacąc za winietki. Można jechać, albo się toczyć. W zeszłym roku jechałem przez Słowację, Węgry, Bośnię -płaciłem za winietki tylko w Słowacji. Droga widokowa bardzo ładna zwłaszcza w Bośni, ale bardzo wolna, zwłaszcza na Węgrzech i w tym roku jadę tak jak powyżej napisałem.
Z Białogardu do Makarskiej jest z 2000km, jak długo zamierzasz jechać ?

hmmm

tak na marginesie witam ziomalków...fajnie ,ze sie odezwaliscie!!!no my mamy 2 dni przeznaczone na dojazd, dlatego pytam o inne drogi niz te co podajecie...szybko i komfortowo,
na gazie ja za szybko nie pociagnę bo nie warto.Więc przez Niemcy nie "przelecę"za bardzo..hehe..a i auto 12 letnie, wiec żadna rewelka.

no ziomalki a jak tymi Niemcami? To wiela zabulę?po tej lekturze lenistwo mnie ogarnęło bo tylko goopia sie zrobiłam od tej lektury.Żaden ze mnie rajdowiec a goegrafia nigdy nie była ze mną w parze..
ale jak siądę za kółko, to nikt mnie nie odgoni...
damiangres
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) damiangres » 15.06.2009 12:50

Tu nie chodzi o przelecenie, ale raczej o wygodę podróżowania. Przez Niemcy możesz jechać 90km/h, ale z trasy zjeżdżasz tylko żeby zatankować, ewentualnie odpocząć. Wierz mi - testowałem wariant z trasą Szczecin - Katowice. Fajnie się mówi "lubię wioski i nie spieszy mi się", ale tak do dwudziestej wioski i dwudziestego ograniczenia do 40km/h/ruchu wahadłowego/ciągnika Ursus/stada kaczek i czego tam jeszcze można doświadczyć na naszych drogach.
Potem zaczynasz delikatnie zaciskać rączki na kierownicy, a po kolejnych trzydziestu obgryzasz kierownicę. Wg mnie nie warto, ale sa harcorowcy, którzy lubią :)
Poza tym jeśli spojrzysz choćby na spalanie, to stałe 90km/h i podróż przez nasz kraj - nie ma porównania.
ALe to tylko propozycja - skorzystasz ok, nie skorzystasz - Twój wybór.
pozdrawiam
--
damian
beci37
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) beci37 » 15.06.2009 12:59

damianku biore wszystko pod uwagę...jestem bardzo wdzieczna za kazdą pomoc...damianku powiedz mi jesli pociosam te niemcy czeka mnie austria i słowenia z obiazdem rozumie bo 35 euro im nie zapłace...wiem temat oklepany spróbuje wiec wrocić na forum i obrac trase przez niemcy.
Katowice mamy w paluszku trasę , bo jezdzimy na operacje do zabrza ...wiem co to znaczy te 40km/h ....buziaczki dla was za dobre checi pomocy takim cieniasom jak ja....zmok
Butros
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Butros » 15.06.2009 13:20

Także proponuję przez Niemcy. Popieram argumenty kolegów. Zrobiliśmy tą trasę już kilkakrotnie ale zawsze przez Niemcy. Jeździmy co prawda ze Szczecina, ale i w Twoim przypadku będzie korzystniej.
Ostatnio edytowano 05.08.2009 12:24 przez Butros, łącznie edytowano 1 raz
wojciechmw
Croentuzjasta
Witam

Nieprzeczytany postnapisał(a) wojciechmw » 13.07.2009 08:38

Witam

Ja jade z Pozniania i też raczej pojade przez Niemcy

Zastanawiam się tylko dlaczego wszyscy którzy wybierają trase przez Niemyc nie kuruja sie na Monachium i dalej na Salznurg tylko odbijaą Regenesburg i przez Weiss?

Nie prosciej na południe przez Villach i dalej do Słowenni?

Pozdrawiam
Następna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone