Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Trasa Szczecin- poreć

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
wlodek
Croentuzjasta
Trasa Szczecin- poreć

Nieprzeczytany postnapisał(a) wlodek » 10.04.2006 22:33

Mam pytanie czy ktoś jechał Szczecin - Poreć jaką trasę poleca gdzie płacić za tunele w Austri gdzie po drodze najlepiej przenocować.
Dotychczas jeżdziłem na południe Chorwacji a tym roku zaczynam od Istri. :roll:
Janqes
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janqes » 10.04.2006 22:38

wlodek napisał(a):Mam pytanie czy ktoś jechał Szczecin - Poreć jaką trasę poleca gdzie płacić za tunele w Austri gdzie po drodze najlepiej przenocować.
Dotychczas jeżdziłem na południe Chorwacji a tym roku zaczynam od Istri. :roll:

Trasa znana:

Berlin
Drezno
Monachium
Salzburg
Villach
Ljubljana
Cro

W ilu kierowców jedziesz? Z dziećmi? Bez dzieci? To wszystko wiąze się z tym, czy warto nocować, czy też nie.

Za tunele w Austrii płaci się przed tunelami. Na tej podanej trasie będziesz płacił 2 razy. Między innymi St. Michel.

Trasa bardzo przyjemna i widokowa.

Najpiękniej jest w Słowenii :wink:

Pozdrawiam.
wlodek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) wlodek » 10.04.2006 22:56

Dzieki Janqes
Tak tez myslałem moze jeszcze jedno do Poreć proponujesz kierunek na Trieste czy Opatija. A jade z dwoma dorosłymi synami ale nie lubie sie zarzynac z jazda bo!!!! no własnie mam pobyt od 29-07 do 05-08-2006
czyli jak co roku jak jadę to potężne korki jestem na to przygotowany to juz co roczna rutyna i dlatego odpoczywam po drodze. Pytam tych co tam byli bo cos zawsze poradza :wink:
Kris1973
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kris1973 » 11.04.2006 17:30

Przyłącze sie do wątku nieco
Czy jadac z Gdańska jechalibyście przez Niemcy czyli np (Kołbasowo)
czy Cieszyn i standardowo CZ AUS SŁ bo sam juz niewiem co wybrać
Moze ktoś pokonywał tą traske we dwu wariantach
Jeśli to pomoże to wyjazd w lipcu okolice Makarska

Pozdrawiam
Kris
censor
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) censor » 11.04.2006 18:25

W zeszłym roku jechałem trasą Szczecin - Labin. tam przez Villach a w drugą stronę przez Klagenfurt.
Nie wiem czy już pod Villach skończono drugą nitkę tunelu bo jak nie to korek jak w banku (ja stałem prawie pięć godzin).
Przez klagenfurt tylko jeden tunel ale zato takie serpentyny na trasie :cry: :cry: :cry:
Na Istri do Porecia to tunel Ućka i Ypsylonem, chciaż można podobno i przez Koper - ale tej trasy nie znam :) :) :)
krzychu_72
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) krzychu_72 » 11.04.2006 18:25

Do Krisa - trasa z Trójmiasta:
Ja wolę tak: forum/viewtopic.php?t=10159
Przez Niemcy to jednak zawsze te kilkaset km dalej.
Ostatnio edytowano 11.04.2006 20:24 przez krzychu_72, łącznie edytowano 1 raz
Grzegorz Bryła
Globtroter
czy wy mówicie o tej trasie ??

Nieprzeczytany postnapisał(a) Grzegorz Bryła » 11.04.2006 18:38

wybieram się ze szczecina w tym roku do chorwacji (tucepi) i mam pytanie czy to o tej trasie mówicie że jest najlepsza ??

ViaMichelin
censor
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) censor » 11.04.2006 19:24

Tylko trasa:
Berlin
Drezno
Monachium
Salzburg
Villach
Ljubljana
Cro
Prawie cały czas autostrada.
Innych tras nie polecam
Janqes
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janqes » 11.04.2006 22:55

wlodek napisał(a):Dzieki Janqes
Tak tez myslałem moze jeszcze jedno do Poreć proponujesz kierunek na Trieste czy Opatija. A jade z dwoma dorosłymi synami ale nie lubie sie zarzynac z jazda bo!!!! no własnie mam pobyt od 29-07 do 05-08-2006
czyli jak co roku jak jadę to potężne korki jestem na to przygotowany to juz co roczna rutyna i dlatego odpoczywam po drodze. Pytam tych co tam byli bo cos zawsze poradza :wink:

A na Istrii to juz zależy od Ciebie. Ja bym jechał na Opatije i Pazin, choć okolice Triestu tez są piękne. Jednak ruch tam jest większy.
Janqes
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janqes » 11.04.2006 23:03

Kris1973 napisał(a):Przyłącze sie do wątku nieco
Czy jadac z Gdańska jechalibyście przez Niemcy czyli np (Kołbasowo)
czy Cieszyn i standardowo CZ AUS SŁ bo sam juz niewiem co wybrać
Moze ktoś pokonywał tą traske we dwu wariantach
Jeśli to pomoże to wyjazd w lipcu okolice Makarska

Pozdrawiam
Kris

Z Gdańska to już nie wiem. Ale jadąc z Gdańska przez całą Polskę, to sobie można w łeb strzelić 8O

Ja zawsze zezdze przez Niemcy. Mimo, że do granicy mam 200-300 km. Wolę nadrobić na całej trasie 300 km niż tłuc się po nie wiadomo czym.
W zeszłym roku jechałem do Dalcacji (Omis, Makarska) i na 1800 km miałem 1400 km autostrady. A to się wiąże ze spokojem i brakiem ryzyka, ze gdzieś zabłądze. Pod Villach tez raz spotkał mnie koreczek, ale niezbyt wielki. Niecała godzinka.

Gdyby Niemcy pobierali opłaty za autostrady dla samochodow osobowych, wtedy bym sie mocno zastanawiał.

Trzymajcie sie.
wlodek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) wlodek » 11.04.2006 23:22

Widze, że temat się przyjął i dzięki wszystkim za rady dla mnie i innych.
Jestem entuzjastą autostrad bo jednak szybciej i bezpieczniej.
Do rodziny do Katowic jeżdżę zawsze przez Niemcy i chociaz 200 km więcej to 1,5 godziny szybciej a jak skończa odcinek Olszynka - Lubin to juz będzie super. :lol:
marcin_00
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) marcin_00 » 12.04.2006 07:54

Mieszkając w Szczecinie nawet się nie zastanawiaj tylko jedź przez Niemcy.
Berlin
Lipsk
Monachium
Salzburg
St.Michael tunel (9.5 Euro)
Karawanken tunel (6.5 Euro)
Lubljana (płatne odcinki autostrad )
i teraz do wyboru dwie drogi
Postojna-tunel Ućka (około 12 zł)-Pazin i Poreć
lub
na Koper (stałem tam na końcu autostrady ponad 3 godz w korku)- Umag i Poreć
Na mapie lepiej wygląda druga opcja ,ale to tylko tak wygląda(dobra droga na powrót ).
Jeżeli chodzi o nocleg to zatrzymuję się w Salzburgu w Etep Hotel zaraz przy autostradzie http://www.etaphotel.com/etaphotel/index.html .
Pamiętaj musisz wyjechać z Salzburga jak najwcześniej ponieważ przed tunelem St. Michael są spore korki.
Na pewno droga przez Niemcy jest dłuższa ale nie czasowo .
Ja jadąc z Gdańska przez Niemcy na Istrię nadkładam około 140 km .
Czasowo to wyglądało to tak : przez Polskę powrót 17godz. i 40 minut(najlepszy czas jaki osiągnełem, przeciętnie jest to 18 godz. 30 min.) a przez Niemcy 16 godz. i 20 minut. Dodam że jeżdzę szybko (ale bezpiecznie) :wink:
Pozdrawiam
Krystof
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krystof » 12.04.2006 08:24

Wątek Chrisa, Krzysztofa, Krzyśka, Krzycha, Krystofa z Gdańska do Makarskiej:

- zgadzam się, ze szybciej Gdańsk - Łódź - Katowice - Cieszyn - Mikulov - Wiedeń - Graz - Maribor ...

Dojazd do Szczecina też robi swoje - w tym czasie dojedziesz pewnie do Częstochowy.
Moja rada jest taka (jeśli, podobnie jak ja, nie jeździsz w nocy) - wyjedź z Gdańska maksymalnie o 3.30 - 4.00 - trasa do Łodzi to masakra, o tej porze ruch się dopiero budzi, a potem - za Łodzią - już idzie gładko. Przy czasie 4 godziny do Łodzi masz szansę na obiad w Czechach i nocleg (za ok. 40 E) w Graz (mi dojazd do Graz zajął ok. 16 godzin) ... W Makarskiej będziesz następnego dnia po płudniu. k.
marcin_00
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) marcin_00 » 12.04.2006 09:31

Witam ponownie
droga Gdańsk - Szczecin jest dużo szybsza niż Gdańsk - Łódź bo jest na niej mniejszy ruch. Do granicy dojazd zajmuje mniej niż 4 godz.
Po 7 godz jest się za Lipskiem czyli na wysokości Częstochowy ,a trzeba dodać że droga Łódź - Częstochowa nie jest autostradą tylko zwykłą drogą z dwoma pasami ruchu (max 90 km),sporo foto radarów .
Do tego przejazd przez Czechy też nie jest łatwy 1/3 to zwykłe drogi .
Jadąc przez Niemcy po 16 godz jestem już w Chorwacji a dokładnie w Zagrzebiu.
Oczywiście każdy jedzie jak mu wygodniej na pewno droga przez całą Polskę i Czechy jest tańsza .Tylko czy warto dla paru złotych męczyć się w końcu jedziemy tam na wakacje - wypoczywać a nie oszczędzać .
Krystof
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krystof » 12.04.2006 09:49

być może - jechałem przez Niemcy tylko raz (w sensie - z Chorwacji), trasą Zagrzeb - Praga - Drezno - Berlin - Szczecin - Gdańsk. To był rok 2000 i byłem raczej rozczarowany. Autobany (szczególnie odcinek granica czeska - Drezno) były rozkopane (remonty), więc jechało się w korku, obiazdami, powoli.
Jeśli jest tak, jak piszesz, to być może kolejnym razem ruszę przez Niemcy. Najwyżej wrócę "standardowo". Jaką trasę proponujesz za Dreznem? Na Czechy, czy przez Monachium? i jak dalej? k.
Następna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone