mariusz29 napisał(a):Assia i Norbert, w tym roku wybieram się do hotelu Arkada w Starim Gradzie. Bardzo proszę o cenne uwagi i wskazówki. Szczególnie interesuje mnie możliwość wyruszenia promem do Dubrovnika lub do Korculi. Nie wiem ile czasu trwa podróż w jedną stronę i jaki jest jej koszt?
Witamy Cię Mariuszu
Jeżeli chodzi o hotel Arkada to my byliśmy bardzo zadowoleni, co prawda te 3 gwiazdki, które posiada nie są adekwatne go 3 gwiazdek w Polsce, ale jest naprawdę w porządku. Same pokoje są czyste i schludne z łazienkami, w których są prysznice umywaleczki i ubikacje, my mieliśmy dość dużą łazienkę ze sporym pokojem. Codziennie sprzątane są pokoje i wymieniane ręczniki. Każdy pokój posiada balkon. I tu uwaga, nie opłaca się brać pokoju z widokiem na morze po pierwsze dużo drożej a po drugie od wspomnianej strony strasznie grzeje, co prawda odsuwane drzwi są przyciemnione, ale chyba niewiele to daje. W każdym pokoje telewizor z polską stacją tvn(ale to chyba mało istotne).
Hotel posiada basen ze słoną wodą. Leżaki są do dyspozycji gości. Jest tam tez bar, w którym można sobie np. kupić zimne piwko. Za to największym plusem tegoż hotelu jest stołówka i jedzenie.
Bardzo ładna i duża stołówka, zawsze rano czy na obiadokolacji masz gdzie siąść i wyśmienite jedzenie. Zarówno rano na śniadanie ja i na obiadokolację masz "szwedzki stół" a tam do wyboru fo koloru. Na śniadanie wybór pieczywa w 5 rodzajach, wędlina w 10 i tak dalej + owoce sałatki itp. kawa herbata, soki - długo by można wymieniać. To samo z obiadokolacją: ziemniaki np w 5 rodzajach , zapiekane w postaci frytek, normalne, z groszkiem itp, mięs do tego ze 4 rodzaje, sałatki warzywa owoce, desery, makaron ryż ...i długa lista jeszcze i to co dzień.
Jedyny minus obiadokolacji to to, że nie podają tam nic do picia po to by zamawiać i płacić, oczywiście jest wtedy wszystko-piwko, wino kawa soki itp. My znaleźliśmy jednak sposób, jest sałatka owocowa a obok stoją filiżanki do nich, nabieraliśmy z sałatki soku i mieliśmy do picia, sś oczywiście jeszcze owoce.
Natomiast jeżeli chodzi o leżaki na basen to warto rano przed śniadaniem położyć sobie ręcznik na któryś z nich i wtedy już jest zajęty.
Nie wiem co byś chciał jeszcze wiedzieć na temat, bo można byłoby pisać sporo. Zdjęcia w powyższym linku.
Jeżeli chodzi o Dubrownik to ze Starego Gradu jest spory kawałek a trasa wygląda tak: spod hotelu (przystani hotelowej Arkada) wypływa rano do Makraskiej wodolot, a z stamtąd autobusem do Dubrownika. Droga jest długa i męcząca. I powiem tak w hotelu jest takie miejscowe biuro turystyczne, które zajmuje się organizacją takich wypadów, jest Dubrownik , który kosztuje 75euro w tym jest wodolot, autokar zwiedzanie i przewodnik. Są też wycieczki do Mostaru, na wyspę Brać, fisch picniki i wiele wiele innych do wyboru do koloru.
Pozdrawiamy
Ps. A ja mam pytanko a kiedy jedziecie?? W jakim terminie? Bo my najprawdopodobniej też tam będziemy albo na Rivierze Makarskiej, albo tam i tu.