Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Przepis na nalewkę z "rogacza", czy ktoś zna ?

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
magnus
Podróżnik
Avatar użytkownika
Posty: 26
Dołączył(a): 16.07.2006
Przepis na nalewkę z "rogacza", czy ktoś zna ?

Nieprzeczytany postnapisał(a) magnus » 07.10.2010 14:43

Poszukuje przepisu na nalewke z ROGACZA , szczególnie licze na rezydenta Leona że nie zawiedzie. Bardzo nam posmakowała zapasy sie skończyły a przezornie urwaliśmy kilka strąków tej rośliny no i szkoda żeby się zmarnowało. :wink:
Zibuś
Croentuzjasta
Avatar użytkownika
Posty: 319
Dołączył(a): 02.05.2006

Nieprzeczytany postnapisał(a) Zibuś » 07.10.2010 18:06

Witaj
W zeszłym roku na Korculi mój gospodarz poradził mi dać 5 strąków na litr Rakiji ale ja dałem 8-10 i jest pychotka.
magnus
Podróżnik
Avatar użytkownika
Posty: 26
Dołączył(a): 16.07.2006

Nieprzeczytany postnapisał(a) magnus » 07.10.2010 18:53

Zibuś napisał(a):Witaj
W zeszłym roku na Korculi mój gospodarz poradził mi dać 5 strąków na litr Rakiji ale ja dałem 8-10 i jest pychotka.

A co dalej ? ja słyszałem że rogacz ma być wysuszony , zmielony i na tym moja wiedza sie kończy. :?
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser
Avatar użytkownika
Posty: 5488
Dołączył(a): 11.07.2006

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 07.10.2010 19:42

receptura co prawda po serbsku, ale chyba dasz radę?
vito
Podróżnik
Avatar użytkownika
Posty: 27
Dołączył(a): 19.11.2008

Nieprzeczytany postnapisał(a) vito » 07.10.2010 19:48

magnus napisał(a):
Zibuś napisał(a):Witaj
W zeszłym roku na Korculi mój gospodarz poradził mi dać 5 strąków na litr Rakiji ale ja dałem 8-10 i jest pychotka.

A co dalej ? ja słyszałem że rogacz ma być wysuszony , zmielony i na tym moja wiedza sie kończy. :?


W tym roku w czerwcu mieszkałem w Primosten i gospodarz częstował mnie rogaczem.Będąc u niego na ranczo powyżej Primosten byłem obecny przy zlewaniu rogaca z 15 litrowych pojemników do butelek.Powiedział mi ,że rogac rośnie na Koprculi i przysyła mu mama.Są to strączki podobne do naszej fasoli szparagowej.Miał wysuszoną i częstował mówiąc,że można ją łamać na kawałki i żuć.Dowiedziałem się,że na w/w ilość dodają garść kawy ziarnistej i laskę wanilii.Na dnie słoja widziałem połamany rogac tak na 2 cm.Całość była zalana rakiją.Termin 6 tygodni.Również na tym ranczu robiliśmy orechowice.Po degustacji rogaca nie pamiętam receptury orechowicy.Ssory !Dzisiaj po południu delektowałem się rogacem bo jak mi powiedział przyjaciel gospodarz należy go pić dla zdrowotności ,a właśnie boli mnie gardło.Pozdrawiam i życzę smacznego.Obiecuję.że jak będę we wrześniu u niego to na łamach forum podam przepisy na rogaca i orechowice.
Bocian
zbanowany
Posty: 24103
Dołączył(a): 21.03.2005

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 07.10.2010 19:53

To jest po prostu szarańczyn strąkowy :) Strąki są nazywane chlebem świętojańskim.
stratos
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 613
Dołączył(a): 16.06.2009

Nieprzeczytany postnapisał(a) stratos » 07.10.2010 21:19

Sztuka to jest upchnąć całe strąki do butelki :D
avensis
Croentuzjasta
Avatar użytkownika
Posty: 203
Dołączył(a): 21.02.2008

Nieprzeczytany postnapisał(a) avensis » 07.10.2010 21:53

Mam 1,5 litra rakiji czystej jakoś mi nie wchodzi, Chetnie dodałbym do niej coś extra, ale nie znam zadnego przepisu. Jesli macie sprawdzony przepis, chetnie coś z niej wykąbinuje, szkoda zeby sie zmarnowała.
Arek
Koneser
Avatar użytkownika
Posty: 8749
Dołączył(a): 15.03.2002

Nieprzeczytany postnapisał(a) Arek » 08.10.2010 06:39

U mnie się robi rogacica, stoi już ze 2 tygodnie. Zapach już jest, tylko koloru nie zmieniła.

A chleb świętojański przywiózł mi Weldon (jeszcze raz dzięki) :)
Bocian
zbanowany
Posty: 24103
Dołączył(a): 21.03.2005

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 08.10.2010 08:32

Ziarna tego chleba,niezależnie od wielkości i objętości ważą po 0,2g i stąd wzięła się miara karata używana w jubilerstwie. To tak przy okazji , że pijąc można się też edukować... :):)
kw
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 932
Dołączył(a): 31.05.2004

Nieprzeczytany postnapisał(a) kw » 08.10.2010 09:16

Strąki chleba świętojańskiego mają pełny aromat dopiero jak dojrzeją
i same spadną. Nalewkę według przepisu podanego przez Kasię
pili niektórzy rok temu na krakowskim spotkaniu.
Ja osobiście z chlebem świętojańskim wolę nalewkę orientalną
o nazwie "Łzy odaliski", którą też niektórzy pili.

Krzysztof
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 08.10.2010 09:18

kw napisał(a): Nalewkę według przepisu podanego przez Kasię
pili niektórzy rok temu na krakowskim spotkaniu.
Ja osobiście z chlebem świętojańskim wolę nalewkę orientalną
o nazwie "Łzy odaliski", którą też niektórzy pili.

Krzysztof

..z kredensu Z.K Wilków... :?: to mam ....dostałem... :wink:
kw
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 932
Dołączył(a): 31.05.2004

Nieprzeczytany postnapisał(a) kw » 08.10.2010 09:48

lubelski napisał(a):
kw napisał(a): Nalewkę według przepisu podanego przez Kasię
pili niektórzy rok temu na krakowskim spotkaniu.
Ja osobiście z chlebem świętojańskim wolę nalewkę orientalną
o nazwie "Łzy odaliski", którą też niektórzy pili.

Krzysztof

..z kredensu Z.K Wilków... :?: to mam ....dostałem... :wink:

To ta.
I co? Kosztowałeś?
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 08.10.2010 10:42

kw napisał(a):To ta.
I co? Kosztowałeś?

..coś na dnie jeszcze zostało..
magnus
Podróżnik
Avatar użytkownika
Posty: 26
Dołączył(a): 16.07.2006

Nieprzeczytany postnapisał(a) magnus » 14.10.2010 20:17

Dziękuję wszystkim za odpowiedź. Czekam jeszcze na przepis od Vito
Następna strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne



cron
Przepis na nalewkę z "rogacza", czy ktoś zna ?
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone