Jako, że miałem niemałą przyjemność w dniu wczorajszym wykonać kolejną wycieczkę po CRO, pozwalam sobie przekazać aktualny stan drogi do Dubrovnika, dla osób poruszających się z okolic Splitu.
Ja wyruszyłem z Sumartina (Brac) promem na Makarską - cena biletu na prom 27kun osoba, 126 kun samochód, czyli jak za połączenie Split - Supetar, o dziwo prom był lużny, tzn. pomimo przyjazdu 15 minut przed odpłynięciem było jeszcze miejsce na samochód, bo rok temu we wrześniu nie wszyscy się zmieścili.
Podróż 50 minut.
Z Makarskiej na Split starą Jadranką czyli drogą nr 8, autostrada kończyła się wg moich informacji koło Makarskeij, że nie będę kombinował. Podróż z przejazdem przez Neum w BiH około 2,5godziny, róznica w cenie paliwa CRO 6,64 kun (czasami 6,60) i BiH 1,67 czego? nie wiem, ale po przeliczeniu w Dubrovniku wychodziło w BiH taniej.
Na granicy na 4 kontrole (tam i spowrotem) dwa razy spojrzeli na paszporty, raz dokładniej i tyle. Dokumentów wozu i zielonej karty nie chcieli.
Dojazd z Makarskiej do Dubrovnika 2,5godziny. Raczej wolno, w małych grupach za autobusem, kamperem lub ciężarówką.
Powrotna droga, z uwagi na zauważone drogowskazy w Ploce na autostradę A1 i ciche marzenie 'a może oddali łacznik szybkiego ruchu do Ravca?' z Ploce zjazd zgodnie z drogowskazem na A1 auostradę.
Łącznik ma kilka km, może z 5, jest w trakcie budowy, że jedzie się jednym pasem, czasami na chwilę dwa, końćzy się szybko zwykłą drogą i niestety tak aż do Ravca, choć widoki i pejzaże malownicze Dużo zakrętów, trochę górek. Widać sporo kawałków w budowie, stawiają słupy pod wiadukty, ale jeszcze długo to potrwa.
Z Ravca autostrada do Dugopolije, 30 kun.
Podsumowując, jeszcze kawał roboty przed Chorwatami, jeżeli chodzi o ten kawałek drogi, szkoda tylko, że nie ma żadnych tablic informujących, że ten zjazd zielony na A1 to taki "skrót - nie skrót" bo czas przejazdu wyszedł mi podobny, a zapłacić trzeba
Czy polecam? Chyba nie, bo widoki z Jadranki zapierają dech
Polecam też uważać na odcinku płaskim koło Neretvy (rzeka), suszą i to laserową, mnie brak uwagi kosztowałby 500 kun i 100 euro, skońćzyło się na Polaki Polaki i 30euro.
Na zjeździe z A1 do Splitu obława, antyterroryści i łapanka, ale jak zobaczyli PL to tylko jechać, że w sumie wyszło na przygodę