Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Rakija

Dział dla miłośników nie tylko czystej turystyki i wypoczynku. Nauka języka chorwackiego. Tematy publicystyczne, historia, film, muzyka, literatura, sport i kuchnia chorwacka.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Kristov
Podróżnik
Rakija

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kristov » 26.03.2006 02:15

Intersuje mnie wasze zdanie na temat rakiji :) To, że domowa najlepsza, to wiem. Ale co to właściwie jest rakija? Jedni twierdzą,że napój z zacieru winogronowego(lozovaca), inni że rakija=sljivovica. Pilem tez rakije??-nalewke z fig. I jeszcze jedno: czy rakija jest chorwacka, serbska? Słyszałem też o bułgarskiej i nawet węgierskiej 8O . Piszcie co wiecie. Może jakis ekspert-producent napisze?? Puno pozdrava!
TseTse
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) TseTse » 26.03.2006 11:10

Kristov napisał(a):Intersuje mnie wasze zdanie na temat rakiji :) To, że domowa najlepsza, to wiem. Ale co to właściwie jest rakija? Jedni twierdzą,że napój z zacieru winogronowego(lozovaca), inni że rakija=sljivovica. Pilem tez rakije??-nalewke z fig. I jeszcze jedno: czy rakija jest chorwacka, serbska? Słyszałem też o bułgarskiej i nawet węgierskiej 8O . Piszcie co wiecie. Może jakis ekspert-producent napisze?? Puno pozdrava!

Oj... są tutaj nie tyle producenci ale EKSPERT-KONSUMENCI zwłaszcza nie wylewający za kołnierz... nie będę wymieniał z nicków ale można ich spotkać na różnych cro-imprezkach od Borów po Kraków :wink:
pt
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) pt » 26.03.2006 13:20

Przeczytaj dodatek do sobotniej Gazety Wyborczej :D
pozdrawiam
slawek66
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) slawek66 » 26.03.2006 15:34

TseTse napisał(a):Oj... są tutaj nie tyle producenci ale EKSPERT-KONSUMENCI zwłaszcza nie wylewający za kołnierz... nie będę wymieniał z nicków ale można ich spotkać na różnych cro-imprezkach od Borów po Kraków :wink:

:D dzien dobry :D

najbardziej lubie travarice :lol:
kiedys, dawno temu pilem gruszkowa z wegier, tez byla pyszna
Radosc
Globtroter
co to Rakija, jak to co.

Nieprzeczytany postnapisał(a) Radosc » 27.03.2006 08:31

Rakija to napój, który spokojnie można łoić z żoną wieczorami koło namiotu w Chorwacji. Nie dostaje się przy tym za brak umiaru. Język się rozwiązuje i można wtedy godzinami snuć opowiadania na temat przyszłych wakacji.

Tak mi posmakował ten bimber zaprawiony ziołami spod plaży :-) że zapragnąłem ten napój mieć przez cały rok.

Przestrzegam wszystkich przed zakupem większych ilości (na wynos). Po paru miesiącach miksturka zamienia się w politurkę. Mimo najszczerszych chęci jest nie do ruszenia. Nawet najbardziej spragnieni goście wybierają wodę minerlną :-)
slawek66
Cromaniak
Re: co to Rakija, jak to co.

Nieprzeczytany postnapisał(a) slawek66 » 27.03.2006 10:21

Radosc napisał(a):Przestrzegam wszystkich przed zakupem większych ilości (na wynos). Po paru miesiącach miksturka zamienia się w politurkę. Mimo najszczerszych chęci jest nie do ruszenia. Nawet najbardziej spragnieni goście wybierają wodę minerlną :-)

bo wieksze ilosci to sie przywozi nie ,,skazone'' i w miare zuzywania poszczegolne porcje ziolkami zabarwiac :D :D :D
petris
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) petris » 27.03.2006 11:05

Po prostu bimber-rakija-z róznych owocow- z winogron , sliwek, zaleznie od kraju i okolicy .W Chorwacjii połnoc, ze sliwek,południe z winogron. pedzona na uzytek domowy :twisted: no i handlowy :roll: jak widac, we wszystkich krajach sprzedawana kiedys prosto z gasiorow noszonych przez bimbrownikow na plecach :roll:
petris
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) petris » 27.03.2006 11:16

Przed chwila znalazłam ciekawa dyskusje na temat rakijii :wink:
http://www.bulgaricus.com/forum/viewtopic.php?pid=31280
noyle
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) noyle » 02.04.2006 10:22

po licznych degustacjach wszelkich odmian tego trunku w roznych miejscach pl balkanskiego
musze powiedziec ze w bułgari maja najlepszy towar
cerber
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) cerber » 02.04.2006 10:41

noyle napisał(a):po licznych degustacjach wszelkich odmian tego trunku w roznych miejscach pl balkanskiego
musze powiedziec ze w bułgari maja najlepszy towar

Na szczęście to Twoje subiektywne odczucie.
Z rakiją jest tak jak z każdym innym alkoholem, wszystko zależy od tego kto ją robi.
Pozdrawiam serdecznie smakoszy tego trunku/bez względu na jego pochodzenie/!
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 04.04.2006 22:01

(Rakja)
wysokoprocentowy alkohol produkowany w Serbii, Bośni i na Węgrzech, otrzymywany w drodze destylacji sfermentowanego miąższu śliwek. Odpowiednik polskiej śliwowicy.
(Śliwowica)
Winiak owocowy produkowany ze śliwek, zawierający 40-70 proc. alkoholu. Śliwowicę wyrabia się ze sfermentowanych zacierów śliwkowych, głównie śliwek węgierek. Powstały spirytus powinien dojrzewać przez kilka lat. Tradycyjnie wytwarza się ją w Niemczech, w Alzacji, Szwajcarii i w północnej części Włoch, w Europie Wschodniej oraz na Bałkanach. Za najlepsze uznaje się śliwowice pochodzące z Węgier, Bośni, chorwackiej Dalmacji, Czech, Słowacji oraz Polski.
w/g - http://www.gotowanie.v9.pl/slownik/
*
Śliwowica łącka - rodzaj śliwowicy, mocny alkohol (do 80%) produkowany w sposób tradycyjny ze śliwek. Trunek ten jest produkowany w Gminie Łącko, znajdującej się na krawędzi Beskidu Sądeckiego i Wyspowego. Na butelkach Śliwowicy widnieje hasło: Daje krzepę, krasi lica nasza łącka Śliwowica.
Znak towarowy Łącka śliwowica jest zastrzeżony przez spółkę o tej samej nazwie, należącą do Gminy Łącko. Żeby trunek mógł być sprzedawany pod tą nazwą musi zostać zaakceptowany przez specjalną komisję kontrolującą jego moc, smak i zapach.
Główne ośrodki produkcji łąckiej śliwowicy znajdują się w miejscowościach: Wola Piskulina, Maszkowice, Łącko, Czarny Potok, Czerniec.
:oczko_usmiech:
Plumek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Plumek » 04.04.2006 22:20

Janusz Bajcer napisał(a):(Rakja)
wysokoprocentowy alkohol produkowany w Serbii, Bośni i na Węgrzech, otrzymywany w drodze destylacji sfermentowanego miąższu śliwek. Odpowiednik polskiej śliwowicy.

To tylko część prawdy, bo RAKIJA (RAKIA, RAKI - w zależności od kraju, raki jest nawet w Grecji) to nie tylko śliwowica. To zaledwie jedna jej odmiana.

Tu jest więcej w tym temacie: http://en.wikipedia.org/wiki/Rakija

Np. Medovača popularna jest w dolinie Neretvy, owoce w zalewie z rakiji - na Istrii...
sebak
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) sebak » 05.04.2006 08:13

A jak to jest u Chorwatow z wolnym handlem tym trunkiem? U nas zaraz pozamykaliby typka sprzedajacego takie cos bez akcyzy, czyzby taka pazernosc urzedasow panowala w naszym kraju a tam taki liberalizm :D :D :D
pt
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) pt » 05.04.2006 08:31

sebak napisał(a):A jak to jest u Chorwatow z wolnym handlem tym trunkiem? U nas zaraz pozamykaliby typka sprzedajacego takie cos bez akcyzy, czyzby taka pazernosc urzedasow panowala w naszym kraju a tam taki liberalizm :D :D :D

Mnie też to zastanawiało zawsze ale jakos nie wpadłem na pomysł żeby zapytać ,przypuszczam ,ze jest podobnie jak u Czechów ,istnieje coś w rodzaju''przydziału'' na osobę tzn. pewną ilośc mocnego alkoholu można samodzielnie wyprodukowac i sprzedac .A to czy te ''przydziały'' nie są przekraczane to juz inny temat :lol:
Ciekawostka: podczas pierwszego pobytu zapytałem o rakije w sklepie,na półkach jej oczywiscie nie ma, i... pani przyniosła z zaplecza własny wyrób :lol: (pomagałem jej wyciagnąć rakije z ukrycia bo tak ją zastawiła skrzynkami :lol: :lol: :lol: )
Pozdrawiam
sebak
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) sebak » 05.04.2006 09:12

pt napisał(a):podobnie jak u Czechów

Rzeczywiscie, bylem kilka dni temu w Harrachowie pod skocznia a tam kramy, kielbaski, piwo, grill i... woda na szklanki, kieliszki i takie tam od pana z turystycznego stolika pod slonecznym parasolem, fakt lentylki tez mial :D W PL zaraz koncesja, zwzwolenia, ...itp. Mi tam sie podobalo :lol:
Następna strona

Powrót do Kultura chorwacka