Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Jaki ponton itd

Piaszczyste plaże? To w Chorwacji jednak rzadkość. Ale może są tacy, którzy chcą podzielić się z innymi swoją wiedzą na ten temat. Potrzebujesz łagodnego zejścia do morza? A może lubisz nurkować czy wędkować? Chcesz wypożyczyć łódkę i poznać Chorwację od strony morza? Albo masz skuter wodny i chcesz go zabrać?
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
mottom
Cromaniak
winieta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mottom » 30.04.2009 14:28

Uwaga -
Winieta odpadnie tylko jeżeli będzie silnik do 5kW.
Rejestracja - taniej i chyba prościej zarejestrować jako "sprzęt do połowu ryb" w swoim starostwie - 17 PLN
D1ALVARO
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) D1ALVARO » 30.04.2009 14:30

mottom - dlatego polecam mu Hondę 5km 4 suw - dobry i oszczędny silnik za rozsądne pieniądze

no i zarejestrować koniecznie musi wtedy może mieć nawet te 13,5km bez patentu

ja bym nie kombinował z połowem ryb jak się nie ma karty wędkarskiej :)
mottom
Cromaniak
silnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) mottom » 30.04.2009 14:44

Co do Hondy 5KM - sam się kiedyś nad nią zastanawiałem ....... (jak chciałem kupić jako nowy).
"Jakaś" rejestracja jest potrzebna do wykupienia OC. Jak silnik przy małym pontonie jest mały to w sumie nawet rejestrować nie trzeba tylko "oznakować" - np napisać gdzieś na nim "coś" co będzie wskazywało jego właściciela (tak nas uczyli na kursie sternika). Nie zawsze (nie wszyscy) respektują "oznakowanie" więc najprostsza jest jakaś rejestracja.
Nie trzeba mieć karty wędkarskiej żeby pływać łodzią zarejestrowaną do połowu ryb. Jeżeli jednak będziesz wędkować z łodzi nie zarejestrowanej do połowu ryb - dostaniesz mandat :(
Podsumowując:
Ponton do 3m, silnik 5KM (poniżej 5kW) - nie trzeba ani winiety, ani OC, ani rejestracji, ani patentu (tylko zdrowy rozsądek - ale to trzeba mieć zawsze) :idea:
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 30.04.2009 14:50

Po co zakładałeś kolejny watek o tym samym?
Nie lepiej było zadać pytanie w wątku już istniejącym?
Tamten wątek śledziło/śledzi sporo osob, a ten polegnie w powodzi innych. Ja np. trafiłem na niego przez przypadek.
Rozważ przeniesienie wszystkich postów właśnie tam...
MorskiPas
Cromaniak
Re: winiety

Nieprzeczytany postnapisał(a) MorskiPas » 30.04.2009 15:43

mottom napisał(a):jeżeli masz sprzęt z Polski to obowiązują Cię przepisy kraju bandery - w Polsce do 10kW nie trzeba patentu

W Chorwacji na wszystko co ma silnik trzeba mieć patent. Inna sprawa, że drobnoustrojów z małymi silnikami nikt nie kontroluje, ale jak ponton będzie na tyle długi, że będzie trzeba kupić winietę to i z kontrolą patentu trzeba się liczyć.

Chorwackie przepisy dość często się zmieniają i o ile kilka lat temu uznawali brak patentu u obywateli krajów gdzie patentów nie ma, to teraz każą uzyskać ichni patent Voditelj Brodice, albo dowolny patent z tej listy (co ciekawe są na niej patenty PZŻ a nie ma PZMiNW).

http://www.mmpi.hr/userdocsimages/2005/ ... te-new.pdf

"4. evidence that the master or skipper of the craft holds the required certificate of competency, in accordance with the regulations of the flag state, other national regulation or in accordance with the relevant regulation of the Republic of Croatia."

Zauważcie, że w tym zdaniu piszą o posiadaniu patentu, a o niemaniu patentu jest następne zdanie:

"Persons which under their national regulations do not need to hold certificate of competency to operate the craft shall obtain appropriate certificate of competency in accordance with the relevant regulations of the Republic of Croatia not later than 01 January 2006".

Te informacje pochodzą z oficjalnej strony Ministarstva mora, prometa i infrastruktury".

FUX napisał(a):Po co zakładałeś kolejny watek o tym samym?
Nie lepiej było zadać pytanie w wątku już istniejącym?
Tamten wątek śledziło/śledzi sporo osob, a ten polegnie w powodzi innych. Ja np. trafiłem na niego przez przypadek.
Rozważ przeniesienie wszystkich postów właśnie tam...

Dobrze, że założył bo z tamtego już się taki tasiemiec zrobił, że nawet ja nie mogę tam nic znaleźć. A na pytanie czy lepiej jest mieć więcej wątków tematycznych, czy jeden w mnóstwem offtopów każdy z nas ma inną odpowiedź. :wink:

pozdrav K
mottom
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mottom » 30.04.2009 15:50

MorskiPas napisał(a):tej listy

O ile dobrze przeczytałem nagłowek tabeli to chodzi o uprawnienia, które umożliwiają pływanie "obcemu" pod banderą Chorwacji (a nie swojego kraju).
Faktycznie nie ma uprawnień PZMiNW - ciekawe dlaczego :(
ben
Plażowicz
znam was od wczoraj...

Nieprzeczytany postnapisał(a) ben » 30.04.2009 16:03

ale już was pokochałem:)))
mottom
Cromaniak
pokochaj

Nieprzeczytany postnapisał(a) mottom » 30.04.2009 16:27

Z tym "kochaniem" to powoli ....... :)
D1ALVARO
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) D1ALVARO » 30.04.2009 16:35

MorskiPasie - nie strasz ludzi bo jeszcze się okaże że nasze patenty nie mają mocy w Cro :D

mottom - ja bym powiedział lepiej wcale :D

ben - to ile masz w końcu funduszy i co chcesz kupić :?: to postaramy się doradzić
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 30.04.2009 17:14

MorskiPas napisał(a): Dobrze, że założył bo z tamtego już się taki tasiemiec zrobił, że nawet ja nie mogę tam nic znaleźć. A na pytanie czy lepiej jest mieć więcej wątków tematycznych, czy jeden w mnóstwem offtopów każdy z nas ma inną odpowiedź. :wink:

pozdrav K

To weź nożyczki i pisaninę bez związku wytnij... :twisted:
Pozdrawki.
ben
Plażowicz
cd

Nieprzeczytany postnapisał(a) ben » 30.04.2009 18:16

silnik max 2 tys. więc używany
D1ALVARO
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) D1ALVARO » 30.04.2009 18:43

ben w tej cenie szukaj na allegro 4 suwa - Yamaha 4km, lub Honda 5km, jak coś znajdziesz ciekawego to ewentualnie podaj linka, patrzyłem i na razie nic nie ma.
mottom
Cromaniak
ponton + silnik allegro

Nieprzeczytany postnapisał(a) mottom » 30.04.2009 19:50

ben -
Proponuję przyjrzeć się następującej aukcji:
http://www.allegro.pl/item621992953_sup ... zepka.html
Cena minimalna jeszcze nie osiągnięta :( , więc nie wiem ile sobie właściciel za ten zestaw liczy :oops:
Patrząc na parametry - to jest chyba to czego potrzebujesz :idea:
D1ALVARO
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) D1ALVARO » 30.04.2009 19:58

mottom - zestaw godny uwagi ale za 4000zł na pewno go nie sprzeda :) a kolega ben będzie się pewnie chciał zamknąć w 4000zł poza tym myślę że ciąganie na przyczepce 3 metrowego pontonu to już lekka przesada :)
be-ja
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) be-ja » 01.05.2009 06:09

Cześć. Większość renomowanych firm wytwarza swoje wyroby w ChRL, więc nie musisz się specjalnie obawiać o jakość wykonania. Troszkę problemu może być z gwarancją na towar jeżeli go sam sprowadzisz, ale po przeczytaniu Twoich postów wnioskuję że masz już to obcykane, co jest na plus. Silnik lepiej kupić spalinowy do 5KM to zapewnni ci komfort w transporcie z uwagi na małą wagę i gabaryty jak i w rekreacyjnym pływaniu. Na Allegro jest spory wybór dwu jak i czterosuwów. Staraj się kupować u serwisantów, sprzedają sprzęt wiadomego pochodzenia i udzielają gwarancji. Ceny mają przyzwoite. Zestawik który wyszukał Kol Mottom jest bardzo ciekawy,a co do ciągania go na lawetce to jest rozwiązanie problemu transportowego i nie ma to znaczenia czy pływadło ma 2,80 czy 4m.

Pzd be-ja
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Plaże & Adriatyk - żeglowanie, nurkowanie, wędkowanie...

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone