Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Z psem do Chorwacji!

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Niunika
Plażowicz
Z psem do Chorwacji!

Nieprzeczytany postnapisał(a) Niunika » 10.06.2006 21:37

Mam Pytanie jak ktoś wie, mam psa yorka w tym roku musze go zabrac ze sobą i nie wiem czy wystarczy książeczka ze szczepieniami ważnymi czy musze mu wyrobić paszport, będe jechała przez słowacje i węgry do chorwacji, bardzo prosze o jakiekolwiek informacjie :) pozdro
AGA&ADAM
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) AGA&ADAM » 10.06.2006 22:45

u góry pod napisem" chorwacja online"jest belka z różnymi tematami.
kliknji w "porady dla wyjeżdżających"
tam znajdziesz dział o pupilach
my też zabieramy psa,weterynarz wypisał nam paszport od ręki (50 zł)
jeszcze trzeba jeden papier przed wyjazdem załatwić,nie wspominam o szczepieniach bo to raczej normalne
pozdr
mirko
Rezydent

Nieprzeczytany postnapisał(a) mirko » 11.06.2006 06:34

-pies musi mieć inentyfikacyjny "chip"

-wstep psu na plaze publiczne wzbroniony
AGA&ADAM
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) AGA&ADAM » 11.06.2006 10:16

jeśli ma wyrazny tatuaż to nie musi mieć czipa,
skolimiak
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) skolimiak » 16.06.2006 16:19

wróciliśmy właśnie z naszym pupilem. przed wyjazdem zachipowanie psa+paszport = 130 zł w 10 minut. na granicach często celnicy zaglądali do paszportu psa, ale bardziej z ciekawości niż z chęci sprawdzenia. na jednej plaży widziałem tylko tabliczkę o zakazie wprowadzania psów - na innych nic nie powiedział ani słowa...
_Gosi@
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) _Gosi@ » 18.06.2006 20:48

witam

też mam yoreczka :) i w zeszłym roku był z nami w Cro. Pies musi mieć chip - wymogi Unii....

jeśli chodzi o kraje nie należące do Unii... przy wjeździe do Cro potrzebne jest zaświadczenie z powiatowego weterynariatu o stanie zdrowia psa.. w zeszłym roku nikt tego nie sprawdzał na żadnej granicy jak też nikt nie sprawdzał psiego paszportu :lol: ale na wszelki wypadek w tym roku również takowe zaświadczenie bedę wyrabiać

pozdrawiam
Gośka
skolimiak
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) skolimiak » 18.06.2006 22:17

w paszporcie jest stempel lekarza wydającego paszport z informacją o tym, że pies jest zdrowy i może przekraczać granicę ...
_Gosi@
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) _Gosi@ » 19.06.2006 08:01

skolimiak napisał(a):w paszporcie jest stempel lekarza wydającego paszport z informacją o tym, że pies jest zdrowy i może przekraczać granicę ...

stempel a miedzynarodowe zaświadczenie to dwie różne sprawy ;)

info o zwierzętach jest tu zwierz.php choć dane są sprzed kilku lat ;)

pozdrawiam cieplutko
Gośka
Ostatnio edytowano 20.06.2006 17:53 przez _Gosi@, łącznie edytowano 1 raz
skolimiak
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) skolimiak » 19.06.2006 09:40

międzynarodowa książeczka zdrowia jest jak najbardziej potrzebna - mój psiak ją ma - ale zaświadczenie z powiatowego weterynariatu o stanie zdrowia psa to chyba co innego ???? mój pies ma w książeczce i paszporcie tylko opinię lekarza na codzień zajmujacego się moim psem, a nie powiatowego weterynariatu. może w mniejszych miejscowościach tak trzeba ...
agacik
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) agacik » 19.06.2006 10:29

Witajcie!
My po raz pierwszy wybieramy się do Chorwacji, jedziemy z psem pod namiot. Mam pytanie, szczególnie do tych, którzy jeżdżą z psami: czy pozwalacie psom pływać w morzu? Nie wyobrażam sobie, żeby nie, ale co z jeżowcami, czy są dużym problemem?
Skolimiak, może Ty możesz mi coś doradzić, bardzo proszę o praktyczne wskazówki jak zapewnić psu najlepszą opiekę w Chorwacji :) Wydaje mi się, że tak jak siebie, trzeba psa spłukać słodką wodą po kąpieli w morzu... Mam nadzieję, że szybko nauczy się, że słona woda jej nie służy :)
Na plaży będzie pod parasolem, zawsze przy sobie będe mieć butlę wody i miskę...
Poradź pls o czym jeszcze warto pamiętać :) żeby i psica miło wspominała Chorwację :D
skolimiak
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) skolimiak » 19.06.2006 22:55

witaj Agacik. dobrze zabrać miskę na wodę i jedzenie na plażę - bo po kąpieli pies nam głodniał. jakiś kocyk, żeby miał się na czym położyć lub czymś go wytrzeć. poza tym woda, żeby obmyć pysk po kąpieli - po powrocie z plaży koniecznie trzeba wykąpać psa !! jeżowce widzialem nie płyciej niż na 1 m głębokości, więc to chyba nie problem dla psa.
nasz pies bardzo lubił wyciągać z wody patyki i roślinki, przez co często moczył pysk w wodzie i krzywił się ze słoności wody, a także jak przystało na jamnikopodobnego psa lubił zaglądać w dziury i szczeliny...

Obrazek

Obrazek
agacik
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) agacik » 19.06.2006 23:18

skolimiak napisał(a):Obrazek

Genialne zdjęcie :lol: Moja psica chyba w żadną szczelinę się nie zmieści... Dzięki za rady :) o asortymencie na plażę już myślałam, a ulżyło mi, że zetknąć się z jeżowcami psu będzie trudno :) Jakby jeszcze ten mój niejadek po pływaniu nabrał apetytu, to będę wniebowzięta :)
Ahoj przygodo!
Pozdrowionka
skolimiak
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) skolimiak » 19.06.2006 23:26

aha. mój po zajechaniu na miejsce 3 dni nie jadł - odzyskał apetyt po polskiej kaszance :lol:
agacik
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) agacik » 19.06.2006 23:38

To zrobię zapasy :lool:
dariusz73
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) dariusz73 » 20.06.2006 10:58

agacik napisał(a):Mam pytanie, szczególnie do tych, którzy jeżdżą z psami: czy pozwalacie psom pływać w morzu? Nie wyobrażam sobie, żeby nie, ale co z jeżowcami, czy są dużym problemem?

ja jeszcze sie nie spotkalem zeby jezowce byly od razu z brzegu, raczej na glebszej wodzie. takiej minimum pol metra. A jak woda glebsza niz pol metra to i psiak juz po niej plynie wiec zagrozenie ze w cos wdepnie raczej nie istnieje. Ja przynajmniaj to zauwazylem na podstawie wlasnego psiaka. Jedyny problem to ze czesto zdarzalo mu sie zachlysnac slona woda.
Następna strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne