napisał(a) piotrekd » 10.07.2003 08:59
Na Rabie w Lopar juz byłem trzy razy i parę plaż widziałem. Główną plażą w Lopar jest Rajska plaża (jest to plaża takstylna znajdująca się przy centrum - ośrodek San Marino - plaża jest przedzielona małym portem i tak na prawdę to obie części mają inne nazwy). Pierwsza część plaży(nazywana rajską) jest z lewej strony portu - posiada piach i płyciznę. Druga część bliżej kempingu jest bardzo płytka i jest to minusem ze względu na odpływ. Poziom morza sie zmniejsza i odkrywa dużą część morza i zostaje piach, który jest ślizgi od glonów i pod pierwszą warstwą jest szary i o brzydkim zapachu. Obie plaże ze wzgledu na bliskośc osrodka i kempingu są zatłoczone. Plaze naturystyczne moim zdaniem są ładniejsze mniej zatłoczone ze wzgledu na to, iż trzeba do nich doiść i trafiają tam tylko ludzie, którzy cenia sobie tego typu wypoczynek. Plaża, którą ja odwiedzałem nazywała się "stolac". Posiada trzy małe zatoczki z piachem. Dno w morzu jest piaszczyste z płycizną, ale również odchodząc w bok jest teren głępszy i dorosły może sobie ponurkować. Druga plaża nazywa się "FKK Sahara". Wada plaży to spory kawałek od samochodu trzeba doiść. Jest bardzo dobra dla małych dzieci ze wzgledu na bardzo dużą płyciznę (można się położyć w wodzie, a dziecko obok będzie się pluskało). Plaża dla dorosłych jest gorsza ponieważ po odejściu ze 100 m od brzegu woda ma jeszcze głębokość do kolan. Trzecia plażą naturystyczna, którą ogladałem jest FKK Ciganka. Zaletą jest to iż od samochodu do przejscia jest tylko 100 m. Znajduje sie tam również piach i rozległa płycizna.
pozdrawiam
adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl