Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Pety...

Piaszczyste plaże? To w Chorwacji jednak rzadkość. Ale może są tacy, którzy chcą podzielić się z innymi swoją wiedzą na ten temat. Potrzebujesz łagodnego zejścia do morza? A może lubisz nurkować czy wędkować? Chcesz wypożyczyć łódkę i poznać Chorwację od strony morza? Albo masz skuter wodny i chcesz go zabrać?
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Stela
Cromaniak
Pety...

Nieprzeczytany postnapisał(a) Stela » 07.09.2005 21:04

Powiedzcie mi czy wszystkie plaże chorwackie są tak totalnie zaśmiecone petami (czyt. wypalonymi papierosami, gdyby ktoś nie wiedział ;) )? Można dosłownie (tutaj miejsce na za przeproszeniem haftującą ikonkę)...kiedy grzebiąc w pięknym, białym żwirku napotyka się 142 tysiące obślinionych petów...błeeee....
Dlaczego niektórzy palacze nie skombinują sobie, nie wiem- puszki, pudełka, czegokolwiek... Lenistwo? Ignorancja? Rety, nie mogę, no nie zdzierżę...
Howgh 8)
faziolot
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) faziolot » 08.09.2005 07:29

Bardzo możliwe, że tak jest. Na małej kameralnej plaży petów było pełno, ale tylko w jednym miejscu - słowem mieliśmy wybór, bo plaża nie była aż tak zatłoczona, żeby nie można było się przenieść w inne miejsce. Co gorsze - pewien Polak, który zostawiał swój ponton na noc na plaży doznał większej krzywdy. Jakiś palant (palanty) urzędowali na jego pontonie i petem przepalili mu jedną bądź dwie komory.
PZDR
beata118
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) beata118 » 08.09.2005 07:41

Rzucanie petów i brak koszy na śmieci to jedno ale co powiecie na dzikie złomowiska w miejscach gdzie się ich zupełnie nie można spodziewać? Moja znajoma wymysliła że w wakacje można wysłac desant polskich złomiarzy bo to i ciepło więc można się przespać i zjeść też coś tam można więc może by oczyścili piękną Chorwację 8O :D
Stela
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Stela » 08.09.2005 09:43

No tak, złomowiska (doznałam szoku na wyspie Vir...kto widział, ten wie...)- ale pety to raczej robota turystów i o to mi chodzi. Czy osobie palącej nie przeszkadzają pety zakopane w żwirku? Pety innych palaczy, rzecz jasna.
Fuj :evil:
robi
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) robi » 08.09.2005 10:44

totalny brud to jest to co mi najbardziej (poza drakońskim wzrostem cen) przeszkadza w cro. Widac,że oni sami to dostrzegają bo próbują sprzątac. Niestety tylko próbują. Na rajskiej plaży na Rabie mają taką maszynke - jak kosiarka do trawy tyle że odsiewa brudy - chłopina przejechał nią raz, wyczyścił pas szerokości metra i przepadł w budynku z napisem Karlovacko. W tym roku w Prapratno grabili śmieci do morza :!: - wieczorem. rano były wiadomo gdzie. Ale potrafią byc czyści - kamp Adriatik w Primosten - toalety w pełni sezonu jak sala do neurochirurgii - sterylne, to samo spotkałem na jednej ze stacji benzynowych na autostradzie koło Splitu (podkreślam "na jednej"). Ogólnie higiena nie jest mocną stroną Chorwatów ale widac postepy - zwłaszcza w gastronomi - 3 lata temu uciekałem z niektórych knajp po bliższym kontakcie, w tym roku było O.K.
A co do palaczy - ta plaga sama sie wyeliminuje :twisted:
Pozdrawiam
Mag
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mag » 08.09.2005 10:52

W tym roku musialem zrobić sobie przerwę i pojechałem nad Bałtyk, musiałem patrzeć na ręce mojego rocznego syna bo co kilkanaście sekund znajdował peta w piasku. Więc ten problem dotyczy nie tylko Chorwacji...
mama_Kapiszonka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mama_Kapiszonka » 08.09.2005 10:59

My nie narzekalismy na pety. Mała kameralna plaża w Pisaku należąca do kilku najbliższych willi. Koszmarem byli młodzi chłopcy i ich nocne igraszki na plązy (dość głośno o 3 w nocy) a także pozostałosci po nich. Schodzisz rano na plażę i nie dosyć, że możesz się poślizgnąć na schodach to jeszcze cuchnie. Można się domysleć jakie potrzeby załatwiali. Pytanie tylko: dlaczego na środku schodów, plaży czy też nafjajniejszej skałki i dlaczego co noc!
No i sikanie na skałkę, która do południa dawała najwięcej cienia - też niestety standard.
Ja bym chyba wolała już te pety, można wziąć pomiędzy 2 kamienie i samemu wyrzucić do kosza. Z kupą tych rozmiarów ten numer nie przejdzie.
beata118
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) beata118 » 08.09.2005 11:27

Pety w Chorwacji to niestety problem ale to zależy tylko od nas. Ja osobiście swoje ( :oops: ) zbierałam i wyrzucałam do kosza. Natomiast zszokowana byłam stanem talety w sklepie Getro k/Splitu. To były dziury w betonie w związku z czym musiałam swoją córeczkę wysadzić na trawniku koło sklepu. :(
Stela
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Stela » 08.09.2005 12:20

No tak, w Kośljunie na Pagu, ktos wyrzucił do morza sporą ilość...dachówki...Ręce opadają.
Prot
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Prot » 08.09.2005 13:15

Jako niepalący proponuję by wszyscy,, niekulturalni'' palący wypalali papierosy do końca. :twisted: Przynajmniej na plaży w Chorwacji.
Ewentualnie peta połykali. :twisted:
Powinno to rozwiązać problem petów definitywnie.
Stela
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Stela » 08.09.2005 13:38

Jako niepaląca proszę o bardziej konstruktywne rady ;)
Janek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janek » 08.09.2005 14:29

Jako palący (i pijący) staram się wykorzystywać jako popielniczke puszkę po piwie - choć preferuję piwo z beczki (w Gdańsku z kija), ewentualnie z butelki (w Krakowie z flaszki). Problem powstaje w momencie potrzeby pozbycia się puszki - wynalazek kosza na śmiecie do Chorwacji niestety jeszcze nie dotarł. Pozostaje wynieść puszkę z plaży i wyrzucić do przydomowego śmietnika.
Ale szkoda, że te obrzydliwe chorwackie pety obejrzę dopiero za rok...
beata118
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) beata118 » 08.09.2005 14:52

Popieram Janka. Trzeba robić sobie polowe popielniczki. Ale w kwestii śmietników na Ciovo w Gornym Okrugu przy plaży w zatoczce było nawet kilka śmietników :D
ooloo
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) ooloo » 08.09.2005 15:17

Janek napisał(a):... preferuję piwo z beczki (w Gdańsku z kija), ewentualnie z butelki (w Krakowie z flaszki)...

A w Krakowie najbardziej smakuje piwo pite z flaszki na polu :D :D :D

ooloo :lol:
mysiaty
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysiaty » 08.09.2005 19:52

hej,
w temacie petow najsmutniejsze jest to ,ze Chorwaci nie maja zadnych zachamowan i wypierda... wszystko : pety,pestki,lodygi winogron i.t.p.Uzylem slowa powszechnie uwazanego za wulgarne,ale jest to fakt,ktory mnie najbardziej irytuje w cro.Sam palilem kiedys 40 szt/dobe,ale....
Jeszcze jedna uwaga z kilkunastu pobytow nad morzem - jak tak dalej bedzie ,to naszym wnukom pozostanie kapiel w basenach-postepujace zanieczyszczenie-strasznie smutne-taki mad max.
To sa obserwacje potwierdzone z 8 wyjazdow.Co do Polakow nic nie napisze , bo ich wielu nie spotkalem.Wlosi zbierali po sobie.
Takie zachowania wynosi sie z domu,lub w trakcie wlasnego zywota sie czlenio uczy.
pozdrowienia
Następna strona

Powrót do Plaże & Adriatyk - żeglowanie, nurkowanie, wędkowanie...

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone