Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

naturyzm

Plaże, kempingi, ośrodki FKK i wszystkie inne nietekstylne sprawy.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
my
naturyzm

Nieprzeczytany postnapisał(a) my » 21.02.2003 08:36

Chorwacja uznawana jest za centrum naturystyczne. Znamy kampingi naturystyczne na Istrii o wysokim standardzie. CZy ktoś zna podobne, bardziej na Południe? Wybieramy się tam w lipcu.
petris
Cromaniak
naturyzm

Nieprzeczytany postnapisał(a) petris » 21.02.2003 13:08

wyspa Krk camp Baska. wyspa Brać-Bol a własciwie wszedzie mozna znależć miejsce na opalanie naturystyczne-
Ania i Grześ
Croentuzjasta
naturyzm

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ania i Grześ » 21.02.2003 16:11

a czy ktoś może polecić jakąś kameralną plażę naturystyczną na półwyspie Peljasac ? ( nam bardzo podobało się na kampingu FKK Punta Kriza na wyspie Cres , zresztą w miejscowości Cres jest także bardzo ładna plaża naturystyczna ) pozdrawiamy ! :P
Sylwia i Karlos

Nieprzeczytany postnapisał(a) Sylwia i Karlos » 22.02.2003 22:45

Ania i Grześ napisał(a):a czy ktoś może polecić jakąś kameralną plażę naturystyczną na półwyspie Peljasac ? ( nam bardzo podobało się na kampingu FKK Punta Kriza na wyspie Cres , zresztą w miejscowości Cres jest także bardzo ładna plaża naturystyczna ) pozdrawiamy ! :P

Możemy udzielić informacji na temat plaż naturystycznych na pobliskiej Korculi (to tylko 15 min. promem z Orebica - nie wiemy, gdzie zamierzacie "zakotwiczyć" na Peljasacu).
Po pierwsze - można skorzystać z bardzo malowniczego małego półwyspu z latarnią morską w miejscowości Lumbarda (dość skomplikowany dojazd samochodem leśną drogą, ale np. na rowerach - to sama przyjemność). Niestety sama plaża bardzo kamienista z wystającymi ostrymi skałami, ale zawsze znajdzie się jakiś kawałek na rozłożenie materaca. Do pływania tylko dla wytrawnych pływaków - strome zejścia, głęboka woda, duże fale :!: . Druga możliwość to wyjazd taksówką wodną z Korculi na wyspę Badija. Ta wyspa to właściwie oficjalnie wyspa naturystów, w każdym razie jest ich tam dużo więcej niż "tekstylnych", ale w sumie pusto i kameralnie. Można pospacerować po lesie w "stroju Adama", we wrześniu możliwe grzybobranie!!!, plaże bardziej "przyjazne" niż w Lumbardzie, można spotkać piękne muszle. Jeśli ktoś nie lubi jeżowców - nie polecamy Badiji.
Ale cro-mani, nie przesadzajcie z tymi jeżowcami!!! Czytamy na Forum, że niektórzy boją się tego stworzonka jak diabeł :evil: świąconej wody. Zwykłe obuwie (trampki, klapki, buty plażowe) skutecznie chroni przed jeżowcem. Poza tym jeżowce nie rzucają się na człowieka, ale raczej chowają się w różne zgłębienia w skałach. Trzeba naprawdę mieć pecha, aby na to usiąść :D :D
Generalnie ustosunkowując się do tematu "naturyzm" musimy stwierdzić, że najlepsze warunki dla "gołodupców" (sorry, to najlepiej oddaje rzeczywistość) są na Istrii. Tam rzeczywiście istnieją najlepiej wyposażone kempingi, zrobione wyłącznie dla naturystów. Obawiamy się, że poza Istrią nie znajdziecie nic równie komfortowego (z bardzo dobrym wyposażeniem sanitarnym, z ciepłą wodą, z natryskami na plaży itp.) Owszem, Chorwacja słynie z tolerancji dla naturyzmu praktycznie na każdej plaży, ale nam osobiście nie odpowiada być obiektem podglądania przez ciekawskich (cha, cha! - w 90% to Polacy!!! - kochani, nie komentujcie tego co widzicie w naszym ukochanym języku, a jeśli nawet jesteście zaskoczeni i zapomnicie się, nie używajcie tego magicznego polskiego słowa, informującego wszystkich kim jest WASZA MAMA). Kemping w 100% naturystyczny jest jednoznaczny, wiadomo kto tu przyjechał i po co. GORĄCO POPIERAMY naturyzm i polecamy plaże naturystyczne w Chorwacji.

Pozdrawiamy,
Sylwia i Karlos :papa:
juli

Nieprzeczytany postnapisał(a) juli » 01.04.2003 14:21

Ja proponuję kemping w Baśce na wyspie Krk (FKK Bunculuka -zjazd jest jeszc przed wjazdem do miasteczka). Kamp ma własną bajkową plażę z otoczaków, świetnie się przy niej nurkuje. Z kampingu prowadzi dróżka do miasteczka - atrakcje wieczorne zapewnione. Jest też kilka szlaków spacerowych oznakowanych od plaży,sklepik, mała knajpka na plaży(kalmary z młodymi ziemniaczkami i duszonymi na maśle listkami szpinaku - tak dla mnie smakują wakacje). Jeżdzimy tam właściwie co roku od 7 lat, naprawdę można cudownie odpocząć. No i nie ma plagi ogłądaczy...
Zaznaczam jednak ,że jeżdzimy zwykle w maju, czerwcu, kiedy jeszcze nie ma tłumów, więc nie wiem czy np. w lipcu nie jest gorzej.
meeg
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) meeg » 02.04.2003 07:19

Hej!

Ja wyczytałam, że plaża naturystyczna jest w pobliżu Orebica i nazywa się "Ostupa". Ta informacja pochodzi ze stron dalmacija.net http://dalmacija.net/naturism.htm i niestety nic więcej nie udało mi się znaleźć o plażach na Peljesacu. Nie wiem czy ta informacja też jest prawdziwa, bo nikt na tym Forum o tej plaży nie wspominał. :? Może jednak znajdzie się osoba, która tam była i będzie w stanie coś powiedzieć o tej plaży. A może ktoś ma adresy chorwackich stron o naturyźmie? Może Leon bedzie mógł pomóc?
Ja mam jeszcze nadzieję, że zawsze znajdę choć skrawek plaży gdzie będę mogła zrzucić ubranie :wink:

Pozdrawiam
meeg
Polo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Polo » 02.04.2003 10:07

juli napisał(a):Ja proponuję kemping w Baśce...

Juli, napisz coś więcej na temat tego kempingu. Jakie wyposażenie sanitarne, czy czysto, czy są natryski na plaży, prąd, lodówki itp. Dzięki z góry :D

pozdrawiam,
Polo :lol:

Admin, proszę wyrzucaj wszystkie posty z opisem chorwackich potraw (np. kalmary z młodymi ziemniaczkami :mrgreen: ), bo dostaję ślinotoku i kapie mi po klawiaturze... :lool:
stary admin
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) stary admin » 02.04.2003 14:31

:mg:
juli

Nieprzeczytany postnapisał(a) juli » 02.04.2003 15:12

No no no, widzę, że są tu fani prżenych lignji (mniam mniam). Polo, kiedyś na internecie natknęłam się na oficjalną stronę z opisem Bunculuki - może uda ci się znaleść na wyszukiwarce, bo niestety nie pamiętam gdzie to było, ale na pewno było tam zdjęcie. Co do kempingu: są na nim i wydzielone parcele, przy których są przyłącza do prądu i wody i miejsca bardziej dzikie bez tych luksusów - zajmuje się na zasadzie kto pierwszy ten lepszy, ale widziałam też miejsca rezerwowane. Lodówki widziałam ale nie korzystałam. Sanitariaty są czyste, zawsze z ciepłą wodą , cały czas biegają dziewczyny z miotłami (są młode i ...ubrane co szalenie peszy mojego męża, hihihihi). Minusem jest, że sanitariaty są zgrupowane tylko w 3 czy 4 miejscach(ale są duże), więc jak się trafi dalszą parcelę to łączy się to ze spacerkami. No i rzecz z którą spotkałam się tylko tam - pod prysznicami są drzwi typu saloon z Dzikiego Zachodu (tj. jakaś 1/4 drzwi) - ale w końcu to FKK. Przy plaży są 2 prysznice,całkiem spory sklep, stoisko z warzywami i owocami i słodkimi bułkami. Mi więcej do szczęścia nie trzeba. Co do ogólnego standardu kempingu - jasne, że widziałam bardziej dopieszczone - ale takiego widoku z plaży nie ma w całej Chorwacji.
Ale się rozmarzyłam - dobrze, że będę tam już za miesiąc...
Polo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Polo » 02.04.2003 15:53

Juli, wielkie dzięki. O to mi chodziło.
Stronę Bunculuki oglądałem, ale całej prawdy dowiesz się tylko od kogoś, kto już tam był. Bo na oficjalnych stronach nie piszą, że latają tam na miotłach 8O ubrane :cry: :cry: dziewczyny, albo, że przy plaży można kupić słodkie bułeczki (moja żona uwielbia, ja ze "słodyczy" wolę golonko :mrgreen: ).

Zazdroszczę Ci, że będziesz tam już za miesiąc, moje wakacyjne plany są ciągle niezbyt sprecyzowane, miotam się między Istrią a północną Dalmacją, nie wiem czy hotel, czy apartament czy kemping. Nawet nie wiem kiedy pojadę, bo kochanej pracy dużo... Preferuję czerwiec lub wrzesień, w tym roku będzie to pewnie wrzesień.

pozdrawiam,
grazka
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) grazka » 02.04.2003 18:29

POLO bardzo lubię czytać twoje teksty :!: :!: :!: Masz bardzo humorystczny i czytelny styl pisania :arrow: Sory ale nie mogłam się powstrzymać :!:
Grazka :oops:
Polo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Polo » 02.04.2003 22:09

grazka napisał(a):POLO bardzo lubię czytać twoje teksty :!: :!: :!: Masz bardzo humorystczny i czytelny styl pisania :arrow: Sory ale nie mogłam się powstrzymać :!:
Grazka :oops:

No, no! Uważaj Grazka, bo jestem bardzo łasy na komplementy :hearts: Ale miło mi, że to napisałaś.

Pozdrawiam,
meeg
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) meeg » 03.04.2003 08:42

juli

Nieprzeczytany postnapisał(a) juli » 03.04.2003 14:18

Polo - z pracą to tak własnie jest - właśnie wczoraj dowiedziałam się ,że zamiast 1-25 maja jadę tylko 1- 17, i z planu dodatkowego wypadu do Czarnogóry pewnie nici. Ech życie... :cry:

Meeg - fajne strony znalazłaś!!! Dzięki w imieniu wszystkich "goło...."

Serdeczności dla wszystkich
Polo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Polo » 03.04.2003 15:39

juli napisał(a): Ech życie... :cry:

Juli, nie płacz :wink:
No cóż, kochaną pracusię trzeba szanować, aby mieć za co odwiedzać Chorwację. Nie narzekajmy, skoro myślimy o wyjeździe - nie jest tak źle. Mnie samo wspominanie wakacji i snucie przyszłych planów sprawia wiele przyjemności. Tyle mam jeszcze miejsc do odwiedzenia!!!
A Twoja Czarnogóra nie ucieknie, pojedziesz w przyszłym roku. A może do maja znów się coś zmieni i dostaniesz dłuższy urlop?...

pozdrawiam,
Następna strona

Powrót do Naturystyczna Chorwacja

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone