Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Mule

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
pioszczep
Croentuzjasta
Posty: 127
Dołączył(a): 20.06.2004
Mule

Nieprzeczytany postnapisał(a) pioszczep » 11.06.2007 20:56

Postanowiłem w tym roku zaeksperymentować i przyrządzić sobie mule. Czy Bracia i Siostry moglibyście podrzucić jakieś proste i nie skomplikowane przepisy? Jak postępowac z tym "ustrojstwem"?
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 11.06.2007 21:17

Najłatwiej - Po Marynarsku (po mojemu :) ) a na forum pewnie był już niejeden przepis - powertuj trochę....

2 kg żywych muli - 15kn/kg
szklanka białego wina
posiekany drobno czosnek
posiekana pietrucha
pieprz
trochę oliwy
crny kruh do podania

Najwięcej narobisz się z czyszczeniem. Trzeba je oskrobać z białych narośli i w miarę możliwości oderwać wystające z nich fragmenty traw (to ich łapki do skał :) ). Wszystko poza małżami dajesz do wielkiej patelni aż się zagotuje. wsypujesz małże i pod przykryciem dusisz około 4-5 minut, potrząsając patelnią. Mule powinny się otwierać z ich wnętrza wyleje się słona morska woda, więc całości nie trzeba solić a sosu przybędzie dość znacznie.
Przełóż mule na tależe. Usuń muszle które się nie otworzyły - zapewne były martwe już przed rozpoczęciem gotowania. Może też być na dnie patelni trochę piasku, więc polewając muszle na talerzach sosem nie lej z patelni a nabieraj łyżką.
Najlepiej smakują mi z ciemnym chlebem.
Pozdrawiam!
Obrazek
Spearo
Croentuzjasta
Avatar użytkownika
Posty: 231
Dołączył(a): 18.09.2006

Nieprzeczytany postnapisał(a) Spearo » 11.06.2007 21:32

Inna opcja to mule na surowo plus białe wino
Tak jadają nurkowie na południu i ja

ew zagotować mule aż sie otworzą, do każdego dać czosnek,trochę masła i na grila
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 11.06.2007 21:38

Spearo napisał(a):Inna opcja to mule na surowo plus białe wino

Tylko jak surowe mule sprawnie i sensownie otwierać, żywe mają jednak trochę siły? :)
Spearo
Croentuzjasta
Avatar użytkownika
Posty: 231
Dołączył(a): 18.09.2006

Nieprzeczytany postnapisał(a) Spearo » 11.06.2007 21:46

Wystarczy dobry nóż
:D

Gdyby ktoś nie wiedział to ślimaki ,które są w Adriatyku również sa jadalne.
Jest z nich super zupa
Dziadek Maciek
Koneser
Avatar użytkownika
Posty: 5013
Dołączył(a): 31.01.2006

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 11.06.2007 22:12

Robimy bardzo podobnie, ale wg przeoisy gospodyni chorwackiej dodajemy koniecznie---"vegetu", bardzo dużo czosnku, trochę tartej bułki do sosu a do gotowych muli bilei kruh, łatwiej sos wsiąka
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 11.06.2007 22:16

maciek1956 napisał(a): trochę tartej bułki do sosu


Bułka tarta mi wypadła z głowy!!! Oczywiście ma być. :)

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne

cron
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone