napisał(a) Użytkownik usunięty » 11.06.2007 20:17
Najłatwiej - Po Marynarsku (po mojemu
) a na forum pewnie był już niejeden przepis - powertuj trochę....
2 kg żywych muli - 15kn/kg
szklanka białego wina
posiekany drobno czosnek
posiekana pietrucha
pieprz
trochę oliwy
crny kruh do podania
Najwięcej narobisz się z czyszczeniem. Trzeba je oskrobać z białych narośli i w miarę możliwości oderwać wystające z nich fragmenty traw (to ich łapki do skał
). Wszystko poza małżami dajesz do wielkiej patelni aż się zagotuje. wsypujesz małże i pod przykryciem dusisz około 4-5 minut, potrząsając patelnią. Mule powinny się otwierać z ich wnętrza wyleje się słona morska woda, więc całości nie trzeba solić a sosu przybędzie dość znacznie.
Przełóż mule na tależe. Usuń muszle które się nie otworzyły - zapewne były martwe już przed rozpoczęciem gotowania. Może też być na dnie patelni trochę piasku, więc polewając muszle na talerzach sosem nie lej z patelni a nabieraj łyżką.
Najlepiej smakują mi z ciemnym chlebem.
Pozdrawiam!