Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Meduzy atakuja

Piaszczyste plaże? To w Chorwacji jednak rzadkość. Ale może są tacy, którzy chcą podzielić się z innymi swoją wiedzą na ten temat. Potrzebujesz łagodnego zejścia do morza? A może lubisz nurkować czy wędkować? Chcesz wypożyczyć łódkę i poznać Chorwację od strony morza? Albo masz skuter wodny i chcesz go zabrać?
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Korala
Croentuzjasta
Meduzy atakuja

Nieprzeczytany postnapisał(a) Korala » 10.05.2006 09:53

Właśnie wróciliśmy z rozpoczęcia sezonu.
Pogoda była nie najgorsza, zaczęło się deszczowo, ale już od wtorku wyraźna poprawa.
Miłym zaskoczeniem była wysoka temperatura wody w Adriatyku.
Wachała się między 18 st koło Zadaru do 19 st w okolkicach Hvar-u i Vis-u. W poprzednich latach w tym samym czasie zazwyczaj nie przekraczała 16 st. To dobrze rokuje na lato, jeśli tylko w maju nie nadejdą wielkie chłody.
Bardzo niemiłym zaskoczeniem był jednak widok całych chmar meduz.
W zeszłym roku w sierpniu meduzy pojawiły się w okolicach Lastova. Widzieliśmy je w jednym miejscu w zatoczce od strony otwartego morza. Było ich kilka na metr kw. Nie wchodziliśmy tam do wody więc nie wiem czy były parzące.
Teraz natknęliśmy się na nie na południowym brzegu Vis-u
Były ich ogromne ilości, co prawda meduzy nie były tak duże jak w zeszłym roku (może młode?) ale w niektórych miejscach kilkadziesiąt na metr.
Na Hvarze (Pakleni Otoci) było ich trochę mniej, ale równiez sporo.
W okolicy Solty i Drvenika pojawiały się sporadycznie.
Jeśli ta plaga się rozszerzy to może być spory kłopot.
Ciekaw jestem czy ktoś jeszcze zetknął się z tym zjawiskiem.

Może Leon z racji swoich zainteresowań może coś więcej o tym powiedzieć?

Dwa pierwsze zdjęcia z sierpnia 2005, następne z maja 2006 (te zdjęcia trochę nie wyraźne, ale akurat nie miałem filtra polaryzacyjnego)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Ostatnio edytowano 10.05.2006 12:01 przez Korala, łącznie edytowano 5 razy
meeg
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) meeg » 10.05.2006 10:18

Witam.

Trzy lata temu w Cavtacie na plaży przy hotelu Croatia - czyli od strony otwartego morza pojawiały się meduzy i to dość duże o odcieniu brązowym. Pierwszy raz w życiu widziałam tak duże meduzy, ale było ich mało i tylko gdy spadało ciśnienie (nie wiem czy to ma jakieś znaczenie ale kojarzę ten fakt). Natomiast rok temu w tym samym miejscu nie było ani jednej meduzy. W innych miejscach w Chorwacji też nigdy nie widziałam meduz i oby się nie pojawiały bo nie czuję do nich sympatii....

Pozdrawiam serdecznie
mysiaty
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysiaty » 10.05.2006 18:12

hej,
kiedys juz sie zalilem na forum ,ze w okolicach Petrcane (w sierpniu ) ,jakies niewidoczne dranstwo poparzylo moje 3 samiczki.
Pozdrawiam
Jacek
lukoran
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) lukoran » 10.05.2006 19:31

Kiedyś , a było to chyba w 1997 roku , na Istrii moja żona nie miała dnia i bez sensu się mnie czepiała i za karę usiadła na meduzie. Jednak jest sprawiedliwość na tym świecie. Poza tym widywałem meduzy ale nigdy nie było to plagą. Trzeba po prostu umiejętnie tego unikać jak jeżowców.
Sventevith
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Sventevith » 11.05.2006 14:17

meeg napisał(a):Witam.

Trzy lata temu w Cavtacie na plaży przy hotelu Croatia - czyli od strony otwartego morza pojawiały się meduzy i to dość duże o odcieniu brązowym. Pierwszy raz w życiu widziałam tak duże meduzy, ale było ich mało i tylko gdy spadało ciśnienie (nie wiem czy to ma jakieś znaczenie ale kojarzę ten fakt). Natomiast rok temu w tym samym miejscu nie było ani jednej meduzy. W innych miejscach w Chorwacji też nigdy nie widziałam meduz i oby się nie pojawiały bo nie czuję do nich sympatii....

Pozdrawiam serdecznie

Meeg, mam pytanie odnośnie Cavtatu. Podobno jest tam jaskinia Šipun. Czy możesz powiedzieć coś na ten temat? Byłaś tam? Dziękuję i pozdrawiam.
Leon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leon » 12.05.2006 10:59

..Jest kilka gatunek meduz ktore sie spotika w Adriatyku.
Karzdi gatunek wistepuje sezonowo i w "ruznich" okolicach. Najwieksze zageszczenie mozna spotkac w portach i zatokach gdzie ich "nazbieraja" fele i pradi. Najwiencej meduz jest w maju i w werzesniu. Ile meduz bendzie zalezi od ilosci pokarmu. Ilosc pokarmu (planktonu) zalezi od ilosci soly biogenich w morskej wodzie i temperaturi. Soli biogene zwiazki fosforu i azotu sa splukiwane z brzegu deszczamy, oraz z inich niazacziszczen pochodzenia ludskiego. Jak sie naloza na siebie duze ilosci azotu i fosforu, oraz zwiekszona tamperatura, dochodzi do rozkwitu zycia w morzu. To sa idealne warunki do zycia meduz (bo male meduzi sie odziwiaja tez tym malim planktonem). Niekture meduzi sa pazonce a niektore nie. Nie wolno dotikac zadnej. Jak sie ustabilizuja warunki w morzu tedi znikna meduzy. Dlatego ci ktory sie kompaju w czerwcu lipcu lub sierpniu zatko lud nigdi nie wyduja meduz. Jezeli chodzi o o twarte morze Lastova i Visa tam jest podobnbie ale jeszcze dochodza i morske prandi ktore zwijaja meduzi do brzegu.
_Leszek_
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) _Leszek_ » 14.05.2006 08:33

2 lata temu w miejscowości Linżjan koło Medulinu na Istrii przypłynęło ich tyle, że woda zrobiła się różowa.
Były nie większe niż 10 cm i parzące - sam sprawdziłem.
Takie same kiedyś mnie załatwiły w płn. Włoszech.
Osobiście uważam że lepiej jak się od czasu do czasu pojawi jakaś jedna większa, którą da się ominąć niż plaga małych i nie da się kąpać.
pozdr.
Korala
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Korala » 14.05.2006 22:48

Dziekuję Leonie za jak zwykle wyczerpujące wyjasnienie.
Czyli to jest jak z komarami :)
W jednym miejscu są w innym nie ma, raz są raz znikają.
Oby w lecie faktycznie nie było.

PS Te w zeszłym i tym roku były brązowawe.
krakuscity
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) krakuscity » 14.05.2006 23:45

Czym smarowaliście poparzone miejsca przez meduzy?
darek1
zbanowany
Meduzy

Nieprzeczytany postnapisał(a) darek1 » 15.05.2006 13:46

Witam < Krakuscity, Ja smarowałem się wewnetrznie Rakiją i musze powiedzieć , ze po pewnej ilości nie czułem poparzenia. Natomiast czym sie na zewnatrz smaruje, tego nie wiem :D. Musisz Krakuscity poszukać innego postu, może ktoś Ci doradzi :D
Kir
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kir » 15.05.2006 13:57

Ja na oparzenia, także meduz wożę pantenol(bez recepty w każdej aptece taka pianka w spayu). Oczywiście do smarowania zewnętrzbnego. Podobno można użyć kefiru lub jogurtu ale nie skisłego mleka. Widziałem kiedyś na kempie dziewczynę którą poparzyła meduza gdy ta na nią wpłyneła - szyja, broda, ramiona, dekolt - wszystko w czerwieni. O dziwo pantenol pomógł w pierwszym momencie ale i tak lepiej pójść z tak rozległym oparzeniem do lekarza.
Pantenol działa też na oparzenia słoneczne więc jak ktoś się spiecze to będzie jak znalazł
Ostatnio edytowano 15.05.2006 14:36 przez Kir, łącznie edytowano 1 raz
krakuscity
Koneser
Re: Meduzy

Nieprzeczytany postnapisał(a) krakuscity » 15.05.2006 14:24

darek1 napisał(a):Witam < Krakuscity, Musisz Krakuscity poszukać innego postu, może ktoś Ci doradzi :D

Cześć Darku1, gdzie to poleciałeś, że Cię tu nie było. Zapytałem ze zwykłej ciekawości ale Kir szybko odpowiedział. :wink: Nigdy nic nie wiadomo, może lepiej wiedzieć.
Pozdrawiam :)
darek1
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) darek1 » 15.05.2006 18:33

Myśle , ze Kir dał Ci dobra odpowiedz. Nie było mnie na forum, gdyz przechodziłem dość długie szkolenie. Do internetu nie zawsze miałem swobodny dostep. Pozdrawiam
meeg
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) meeg » 16.05.2006 09:36

Sventevith napisał(a):Meeg, mam pytanie odnośnie Cavtatu. Podobno jest tam jaskinia Šipun. Czy możesz powiedzieć coś na ten temat? Byłaś tam? Dziękuję i pozdrawiam.

Przykro mi, ale nie byłam w tej jaskini i nie mam o niej wiadomości.

Pozdrawiam
axelko
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) axelko » 30.06.2007 08:39

Mam pytanie odnośnie Pantenolu.
Kupi się go w każdej aptece? I najważniejsze- ile (ok.) ten specyfik ksoztuje? Proszę o jaknajszybszą odpowiedź
:papa:
Następna strona

Powrót do Plaże & Adriatyk - żeglowanie, nurkowanie, wędkowanie...

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone