Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Rejs statkiem - jakie ceny ?

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
TomaszFa
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) TomaszFa » 21.06.2005 20:13

Słyszałem że z miejscowości turystycznych organizowane są rejsy stateczkami w morze lub na sąsiednia wyspę. Jakie są ceny takiej atrakcji i czego mozna sie za nia spodziewać. Pozdrawiam Tomek. :D
Maciej Winiecki
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Maciej Winiecki » 21.06.2005 21:10

Warto skorzystać. Prawie z każdej miejscowości organizowane są takie rejsy. Np. w zeszłym roku z malutkiej miejscowości Pisak k/Breli wypłyneliśmy na całodniową wycieczkę na pobliską wyspę Bracz. Najpierw było zwiedzanie (we własnym zakresie) i zakupy w malowniczo położonej miejscowości Pucziszća, słynnej z kamieniołomów, gdzie wydobywa się wysokiej klasy marmur (Biały Dom w Waszyngtonie, Parlament w Budapeszcie, Opera w Wiedniu...). Powrót na łajbę na obiad. Serwowali znakomite skusze (makrele) po dalmatyńsku. Następnie kilka godzin na kąpiel w pobliskiej miejscowości Povlja. Powrót wieczorem. Przez cały dzień na pokładzie do dyspozycji były różne wina i rakije wliczone w cenę imprezy. Statek, a raczej duży kuter rybacki przerobiony na łajbę wycieczkową mieścił około 30 wycieczkowiczów (w takim kameralnym gronie było bardzo sympatycznie). Cała impreza dla 5 dorosłych i 3 dzieci kosztowała nas dokładnie 720 kun. Niewątpliwie w tym roku powtórzę to, tym razem w Południowej Dalmacji.
Plumek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Plumek » 22.06.2005 12:49

Maciej Winiecki napisał(a):Warto skorzystać. Prawie z każdej miejscowości organizowane są takie rejsy. Np. w zeszłym roku z malutkiej miejscowości Pisak k/Breli wypłyneliśmy na całodniową wycieczkę na pobliską wyspę Bracz. Najpierw było zwiedzanie (we własnym zakresie) i zakupy w malowniczo położonej miejscowości Pucziszća, słynnej z kamieniołomów, gdzie wydobywa się wysokiej klasy marmur (Biały Dom w Waszyngtonie, Parlament w Budapeszcie, Opera w Wiedniu...).

To nie marmur, a brački kamen i nie wiedzieć czemu nikt nie pamięta o tym, że z niego zbudowano również Pałac Dioklecjana w Splicie...

Plumek
Maciej Winiecki
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Maciej Winiecki » 22.06.2005 14:59

Drogi Plumku, tzw. bracki biały kamień, to z geologicznego punktu widzenia odmiana marmuru, jak np. impala z południowej Afryki i inne. Natomiast okoliczność, iż nie wymieniłem w szeregu Pałacu Dioklecjana, (ani innych znanych budowli, np. Reichtagu w Berlinie) nie znaczy, że o tej konstrukcji zapomniałem (nie o to zresztą chodziło pytającemu). Mimo faktu, iż ta szacowna budowla została wpisana na Listę Światowego Dziedzictwa Kultury UNESCO, te wymienione przeze mnie przeciętnemu zjadaczowi chleba są chyba bardziej znane. Z poważaniem M.W.
Plumek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Plumek » 22.06.2005 15:53

Maciej Winiecki napisał(a):Drogi Plumku, tzw. bracki biały kamień, to z geologicznego punktu widzenia odmiana marmuru, jak np. impala z południowej Afryki i inne. Natomiast okoliczność, iż nie wymieniłem w szeregu Pałacu Dioklecjana, (ani innych znanych budowli, np. Reichtagu w Berlinie) nie znaczy, że o tej konstrukcji zapomniałem (nie o to zresztą chodziło pytającemu). Mimo faktu, iż ta szacowna budowla została wpisana na Listę Światowego Dziedzictwa Kultury UNESCO, te wymienione przeze mnie przeciętnemu zjadaczowi chleba są chyba bardziej znane. Z poważaniem M.W.

Więc z geologicznego punktu widzenia - oddaję Ci honor. A czy on jest aż tak wysokiej klasy? Robi się z niego nawet płyty chodnikowe... I to "ogólnodostępne". No - chyba, że przez jego długowieczność jest tak ceniony.

Plumek
Maciej Winiecki
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Maciej Winiecki » 22.06.2005 17:18

Chyba jednak jest (i był) wysokiej klasy. Chociażby ranga wymienionych budowli o tym świadczy, z byle czego zapewne nie byłyby stawiane. Obecnie 1m2 kosztuje około 25 euro. Co się zaś tyczy chodników, to nie wiem. Na wyspie i w jej pobliżu kamienia jest dużo. Być może z tego powodu jego wartość jest niższa. Poza tym być może chodzi o inny kamień (nie ten rodzaj, z którego powstały te budowle). Na Braczu wydobywa się różne jego odmiany (klasy). Tak jak ze złotem i srebrem, są niższe i wyższe próby.
Plumek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Plumek » 22.06.2005 17:25

Maciej Winiecki napisał(a):Chyba jednak jest (i był) wysokiej klasy. Chociażby ranga wymienionych budowli o tym świadczy, z byle czego zapewne nie byłyby stawiane. Obecnie 1m2 kosztuje około 25 euro. Co się zaś tyczy chodników, to nie wiem. Na wyspie i w jej pobliżu kamienia jest dużo. Być może z tego powodu jego wartość jest niższa. Poza tym być może chodzi o inny kamień (nie ten rodzaj, z którego powstały te budowle). Na Braczu wydobywa się różne jego odmiany (klasy). Tak jak ze złotem i srebrem, są niższe i wyższe próby.

Dobrze wiedzieć - dzięki za wyjaśnienie ;)
Mnie marmur kojarzy się ze świecącymi płytami :roll:

Plumek
renatalato
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) renatalato » 08.07.2005 12:16

:D Pięciogodzinna wycieczka po morzu i Kanale Limskim kosztowała 150 kun od osoby, za dziecko 2,5 roku nie płaciłam. Na pokładzie mieliśmy śniadanie(kanapki) oraz obiad (małe rybki smażone bezpośrednio na statku oraz jakieś mięsko z pieczywem). Wody , Rakiji , wina białego i czerwonego pod dostatkiem. Muzyka , tańce i zwiedzanie wysepek i grot pirackich. Byliśmy w Rowini na Istrii w czerwcu 2005.
Pozdr.
Renata :lol:

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone