Maciej Winiecki napisał(a):Warto skorzystać. Prawie z każdej miejscowości organizowane są takie rejsy. Np. w zeszłym roku z malutkiej miejscowości Pisak k/Breli wypłyneliśmy na całodniową wycieczkę na pobliską wyspę Bracz. Najpierw było zwiedzanie (we własnym zakresie) i zakupy w malowniczo położonej miejscowości Pucziszća, słynnej z kamieniołomów, gdzie wydobywa się wysokiej klasy marmur (Biały Dom w Waszyngtonie, Parlament w Budapeszcie, Opera w Wiedniu...).
Maciej Winiecki napisał(a):Drogi Plumku, tzw. bracki biały kamień, to z geologicznego punktu widzenia odmiana marmuru, jak np. impala z południowej Afryki i inne. Natomiast okoliczność, iż nie wymieniłem w szeregu Pałacu Dioklecjana, (ani innych znanych budowli, np. Reichtagu w Berlinie) nie znaczy, że o tej konstrukcji zapomniałem (nie o to zresztą chodziło pytającemu). Mimo faktu, iż ta szacowna budowla została wpisana na Listę Światowego Dziedzictwa Kultury UNESCO, te wymienione przeze mnie przeciętnemu zjadaczowi chleba są chyba bardziej znane. Z poważaniem M.W.
Maciej Winiecki napisał(a):Chyba jednak jest (i był) wysokiej klasy. Chociażby ranga wymienionych budowli o tym świadczy, z byle czego zapewne nie byłyby stawiane. Obecnie 1m2 kosztuje około 25 euro. Co się zaś tyczy chodników, to nie wiem. Na wyspie i w jej pobliżu kamienia jest dużo. Być może z tego powodu jego wartość jest niższa. Poza tym być może chodzi o inny kamień (nie ten rodzaj, z którego powstały te budowle). Na Braczu wydobywa się różne jego odmiany (klasy). Tak jak ze złotem i srebrem, są niższe i wyższe próby.
Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko