Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Ulubione jedzenie w chorwacji

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
dominika
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) dominika » 08.10.2002 10:35

co wam sie najbardziej podobalo z jedzenia a co wam niesmakowalo?
czy moze cos z kuchni hr przyzadzacie w domu? 8)
Krycha
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krycha » 08.10.2002 11:06

Uwaga, Dominika zaczela zadawac pytania.
Puszna jest jagniecina, mieciutka i soczysta, pyszne sa ryby z bukietem tymianku z łąki. Najgorsze jest chyba zwykle stolowe wino, straszny cienkusz. :wink: Pozdrawiam.
mac1
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mac1 » 08.10.2002 13:45

dominika napisał(a):co wam sie najbardziej podobalo z jedzenia a co wam niesmakowalo?
czy moze cos z kuchni hr przyzadzacie w domu? 8)

Aha pierwsze pytanie. :D
Zeby nikogo nie urazić powiem jedynie, że kuchnia chorwacka nie przypadła mi do gustu. Może dlatego że nie lubie ryb, małzy i innych płetwonurków. Mięso z grila jest OK ale to żadne odkrycie. Cevapici wyglądem przypomina mi coś ??, a w smaku nie powala (zwykle mielone). Domowe wina i rakija odpada. Jedynie Karlovacko jest OK.
Zdecydowanie wolę kuchnię węgierską i chińską.
Ludzie, klimat w HR są zdecydowanie lepsi niż ich kuchnia. Pzdr.
dominika
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) dominika » 08.10.2002 13:51

mi tez kuchnia zabardzo nie odpowiada. moji tesciowie sa ze slavonji i tam sie je kulen. fuj- bardzo tlusta kielbasa, mi sie to nie podoba. poniewaz maz ma troche podwyzszony cholesterol to przezucilam sie troche na cos lekko strawnego
Krycha
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krycha » 08.10.2002 14:07

Aha, zapomnialam, pyszna jest blitva :lol:
dominika
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) dominika » 08.10.2002 16:11

blitva jest swietna, wlasnie dzis jedlismy na obiad. blitva+ziemniaki+oliwa z oliwek- mniam mnam i usmazone jajeczka
Leon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leon » 08.10.2002 20:43

...a pole pieczone polowki ziemiakow z kajmakem lub innim serem tartim... proste i smaczne
...rekin w cieszcie...
...szaszlik z rozna... specjalnosc z wyspi Lastovo
...peka z chobotnica lub cielencina...jeden z starszich Zepterow...
...Bosanski lonac Bosniacki gar
...ruzne rodzaje pit najbardziej lubie z serem i blitva (bocwina)...
Dominika mi tez sie nie podoba kuchnia slavonska bo jest zblizona do wegerskiej tlusta i ostra
Krycha
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krycha » 08.10.2002 21:02

O kurcze, Panie Leonie, a co to jest szaszlik? 8O
Krycha
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krycha » 08.10.2002 21:05

Mam jeszcze jedno pytanie do Leona. Czy istnieje jeszcze kemping Sibenik kolo Splitu?
Leon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leon » 09.10.2002 08:16

z szaszlikem to bila pomilka mialo bic sardinki na roznie..
niemam pojencia o zadnim kempingu Sibenik pod Splitem sorry
Krycha
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krycha » 09.10.2002 09:22

Czyli szaszlik nie istnieje, a juz myślałam, że istnieje jakaś nowa pyszna potrawa. :lol:
SylwiaMM
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) SylwiaMM » 09.10.2002 10:14

Prsut ..... zabrakło mi słów, za to zaczęłam się ślinić :oops: .... kupowałam w sklepie, chyba najdroższy 199Kn/kg, ale czegoś pyszniejszego to w życiu nia jadłam!
Zbigniew Małecki
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Zbigniew Małecki » 09.10.2002 20:50

Chciałbym tu opowiedzieć :oops: o pewnej historii mającej miejsce w restauracji w Zadarskim autokempie Borik. Zamówiliśmy rybę "grandele" na którą czekaliśmy bardzo długo, oczywiście wyszedł brak wiedzy na temat jej przyrządzania, ale czy to wszystko można wyczytać z przewodników. Po jakiejś pół godzinie kelner przyniósł dwie wielkie bardzo smakowite, pachnące czosnkiem i ładnie przybrane porcje.Do tego białe wino i ku naszemu zaskoczeniu dwie miseczki z wodą i plasterkami cytryny na krawędziach. Ki diabeł czy to deser? Cały czas z żoną główkowaliśmy i wreszcie olśnienie. Przecież jest to region który był pod bardzo silnymimi wpływami kultury rzymskiej a Rzymianie, no właśnie, po zjedzeniu rybek pozbywali się przykrego zapachu rąk wlaśnie cytryną i zmywali potem ręce podaną wodą. I tak nie wyszliśmy "na tych" co to torebki herbaty trzymali w ustach a sznureczki z przywieszką zwisały z ust gdy popijali wodę ze szklanek.
Ostatnio edytowano 09.10.2002 20:55 przez Zbigniew Małecki, łącznie edytowano 1 raz
Janko
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janko » 09.10.2002 21:10

No tak Leonie i Dominiko ja tu tak siedze i czytam to wszystko a wy takie rzeczy wypisujecie. Glodny sie zrobilem.

Ze Slavonii nigdy nie zapomne Cobanca uhm.

A co dopiero pecenica, rascika, sarma itd.

A co do prsuta to najlepszy jest domowy robiony w tzw. Dimnej kuzinici.

To taki domek bez okien i wentylacji gdzie jest tylko palenisko i tutaj sie wedzi mieso miedzy innymi prsut i pecenice.

Ajmeeeeeeeeeeeee
dominika
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) dominika » 10.10.2002 14:27

čobanac jest super, ale pozostale potrawy, bljak.
blitwa to nie bocwina. w polsce niema blitwy.
Następna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone