Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Mam nie lada kłopot

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
leszek Rakojc
Plażowicz
Mam nie lada kłopot

Nieprzeczytany postnapisał(a) leszek Rakojc » 06.06.2006 17:26

Witam. Mam dylemat. Wybieram się z grupą przyjaciół do Dalmacji i nie mam pojęcia którą trasą tam dojechać, ponieważ są dwie opcje :przez Słowację omijając Wiedeń oraz przez Czechy. Nadmieniam, że jedziemy z dziećmi w wieku przedszkolnym więc gdybym mógł prosić stałych bywalców wypadów do Chorwacji o spostrzeżenia byłbym bardzo zobowiązany w tej materii. :wink: [/b]
lipek11
Globtroter
Polska-czechy-słowacja-austria słowenia i chorwacja

Nieprzeczytany postnapisał(a) lipek11 » 06.06.2006 17:46

Jeśli wyjeżdższ z Rybnika to ja polecam zebys dojechał do Żorpotem do Skoczowa i do Cieszyna Polskiego potem czeskiego Cieszyna potem kierój sie na Żline i autostradom na Bratysłwe otem Wiedeń, Graz Maribor, Zagrzeb i Autostradom do Splitu (jakieś 70 % tej trasy to autostrady) polecam tom trase poniewaz jest szybka i nie zawodna tym bardziej ze jedziesz z dziecmi
miro
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) miro » 06.06.2006 18:53

Ja na Twoim miejscu bym pojechał z Rybnika o 17-18 przez Cieszyn,Mikulov lub Znojmo i jednak Wiedeń.Potem Graz,Maribor i autostrada do samego Splitu.
Z takimi dziećmi najlepiej jest jechać na noc,bo "padną" i będą spać do rana :wink: .
Oczywiście jeśli dasz rade jechać całą noc.
Przy tej opcji będziesz w Wiedniu w nocy i przejedziesz bez problemu.
Ja zawsze tak jeżdże i nigdy nie miałem większych problemów(bo chyba stanie 2x po pół godz na granicach to nie jest wielki problem).
leszek Rakojc
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) leszek Rakojc » 06.06.2006 19:29

miro napisał(a):Ja na Twoim miejscu bym pojechał z Rybnika o 17-18 przez Cieszyn,Mikulov lub Znojmo i jednak Wiedeń.Potem Graz,Maribor i autostrada do samego Splitu.
Z takimi dziećmi najlepiej jest jechać na noc,bo "padną" i będą spać do rana :wink: .
Oczywiście jeśli dasz rade jechać całą noc.
Przy tej opcji będziesz w Wiedniu w nocy i przejedziesz bez problemu.
Ja zawsze tak jeżdże i nigdy nie miałem większych problemów(bo chyba stanie 2x po pół godz na granicach to nie jest wielki problem).

Dziękuję za odpowiedż. Też rozważałem nocną jazdę, ale tu zachodzi pytanie co z korkami w okolicach Wiednia; ponoć jest to koszmar i strata czasu, a my z małymi brzdącami chcielibyśmy takiej sytuacji uniknąć. Planujemy wyjechać z niedzieli na poniedziałek. Czy twoim zdaniem to rozsądna decyzja :?:
Krzysiekm
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krzysiekm » 06.06.2006 19:32

Leszek jadę już w tym roku szósty raz do Cro ;-) a mieszkam w Wodzisławiu,wiec posłuchaj mnie:
Jeżeli to jest piątek to musisz wyjechać niestety wcześniej(korki w Cro)
Jezeli nie masz klimy też wyjedz wczesniej,upały.
Droga zajmuje ok 12-16h zależy w którą cześć Dalmacji.
Ja polecam Ostrawa-Brno-Mikulov-Wiedeń-Graz-Maribor-Zagrzeb-itd,jest najszybsza,najwygodniejsza,Wiednia sie nie bój,jezdzi sie tam lepiej niż w Polsce,oznaczenia są doskonałe,nie zabładzisz!!!
Acha dzieci też miałem w wieku przeszkolnym(obecnie szkolnym)
Jak masz jeszcze jakieś pytania to wal.Pozdrawiam
leszek Rakojc
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) leszek Rakojc » 06.06.2006 19:43

Krzysiekm napisał(a):Leszek jadę już w tym roku szósty raz do Cro ;-) a mieszkam w Wodzisławiu,wiec posłuchaj mnie:
Jeżeli to jest piątek to musisz wyjechać niestety wcześniej(korki w Cro)
Jezeli nie masz klimy też wyjedz wczesniej,upały.
Droga zajmuje ok 12-16h zależy w którą cześć Dalmacji.
Ja polecam Ostrawa-Brno-Mikulov-Wiedeń-Graz-Maribor-Zagrzeb-itd,jest najszybsza,najwygodniejsza,Wiednia sie nie bój,jezdzi sie tam lepiej niż w Polsce,oznaczenia są doskonałe,nie zabładzisz!!!
Acha dzieci też miałem w wieku przeszkolnym(obecnie szkolnym)
Jak masz jeszcze jakieś pytania to wal.Pozdrawiam

Dzięki za informację. Jak już pisałem chcemy wyjechać z niedzieli na poniedziałek.Jedziemy do Bristu i planujemy nocleg w plitvickich jeziorach. Skoro mogę zapytać to odpowiedz czy to prawda,że trzeba dysponować dwoma trójkątami oraz czy te 12-16h to jest jazda non stop :?: Pozdrawiam
Krzysiekm
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krzysiekm » 06.06.2006 19:50

Nic mi nie wiadomo o dwóch trójkątach,ja zawsze mam jeden i jedną kamizelkę.Droga generalnie jest bardzo przyjemna.Korki we Wiedniu???
Być może ale mi sie nie zdarzyło,jedynie ok 8 nad ranem jak zaczyna się ruch do pracy to jest wiecej samochodów>Jadac popołudniu w niedzielę zapewniam Cie,ze Wiedeń ok.pólnocy jest pusty i żadnych korków nie musisz sie bać.
12-16h to jazda z godzinną przerwą(snem), godzinną w "Rohlence"(kolacja-Brno) i malutkimi postojami na siusiu.
leszek Rakojc
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) leszek Rakojc » 06.06.2006 20:00

Krzysiekm napisał(a):Nic mi nie wiadomo o dwóch trójkątach,ja zawsze mam jeden i jedną kamizelkę.Droga generalnie jest bardzo przyjemna.Korki we Wiedniu???
Być może ale mi sie nie zdarzyło,jedynie ok 8 nad ranem jak zaczyna się ruch do pracy to jest wiecej samochodów>Jadac popołudniu w niedzielę zapewniam Cie,ze Wiedeń ok.pólnocy jest pusty i żadnych korków nie musisz sie bać.
12-16h to jazda z godzinną przerwą(snem), godzinną w "Rohlence"(kolacja-Brno) i malutkimi postojami na siusiu.

Super. To jest rzeczowa informacja :!: Z racji tego, że posiadam "samochód" z 35 litrowym bakiem mam kolejne pytanie. Czy na trasie Brno-Mikulov znajdują się jakieś stacje benzynowe, ponieważ muszę tankować co 500 km, a nie chciałbym przeżywać takich chwil jak na trasie Kraków-Wrocław, gdzie pod tym względem nie jest zbyt ciekawie. :(
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 06.06.2006 20:03

Niewiem kiedy wyjeżdżasz ale na Słowacji obecnie mają sporą powódź,a ma być jeszcze gorzej(Wiadomości podały),więc jak jedziesz na dniach to tylko Czechy i Wiedeń.Pozdr.
ania77
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) ania77 » 06.06.2006 20:04

Oczywiście, że dwa trójkąty, z kamizelkami w Cro to nie wiem, ale chyba Austriacy życzą sobie po jednej na osobę, gdyby każda z osób w samochodzie musiała z niego wysiąść.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 06.06.2006 20:05

Czy na trasie Brno-Mikulov znajdują się jakieś stacje benzynowe,
Czechy to normalny kraj,żadnych problemów z tankowaniem.
leszek Rakojc
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) leszek Rakojc » 06.06.2006 20:12

szaki17 napisał(a):
Czy na trasie Brno-Mikulov znajdują się jakieś stacje benzynowe,
Czechy to normalny kraj,żadnych problemów z tankowaniem.

Dzięki za informację. Jestem teraz dużo spokojniejszy. Nie lubię po drodze niespodzianek więc staram się zawsze zasięgnąć tzw."języka", a co do trasy-najdalej byłem nad Balatonem więc sam rozumiesz......... :)
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 06.06.2006 20:22

Jasne, każdy z nas jechał kiedyś pierwszy raz,po to jest forum. :wink:
Maciej Winiecki
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Maciej Winiecki » 06.06.2006 20:30

O wiele normalniejszy niż nasz, oczywiście przy założeniu, że nasz jest normalny...Co się zaś tyczy dwóch trójkątów, to nie jest to jakiś bezsensowny biurokratyczny wymysł (nie jest nim również obowiązek posiadania i zakładnia kamizelek odblaskowych w Austrii), lecz bardzo praktyczne rozwiązanie w sytuacji, gdy nie daj Bóg, nasze auto stanie na krętej, wijącej się górskiej drodze, a tych w HR nie brakuje. Wówczas nie będziemy od razu widoczni ani z przodu, ani z tyłu. Po to właśnie są potrzebne dwa trójkąty. Temat był zresztą intensywnie wałkowany w zeszłym roku i na pewno znajdziesz w archiwum zachowane jeszcze posty na ten temat. Pozdrawiam.
leszek Rakojc
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) leszek Rakojc » 06.06.2006 20:43

Maciej Winiecki napisał(a):O wiele normalniejszy niż nasz, oczywiście przy założeniu, że nasz jest normalny...Co się zaś tyczy dwóch trójkątów, to nie jest to jakiś bezsensowny biurokratyczny wymysł (nie jest nim również obowiązek posiadania i zakładnia kamizelek odblaskowych w Austrii), lecz bardzo praktyczne rozwiązanie w sytuacji, gdy nie daj Bóg, nasze auto stanie na krętej, wijącej się górskiej drodze, a tych w HR nie brakuje. Wówczas nie będziemy od razu widoczni ani z przodu, ani z tyłu. Po to właśnie są potrzebne dwa trójkąty. Temat był zresztą intensywnie wałkowany w zeszłym roku i na pewno znajdziesz w archiwum zachowane jeszcze posty na ten temat. Pozdrawiam.

Dzięki. Zaraz tam wejdę. Natomiast co do normalności.....jeszcze dużo wody w Wiśle upłynie zanim dogonimy przynajmniej Portugalię :cry:
Następna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone