Knicz Mirosław napisał(a):Jak martwią CIĘ przeliczniki przez dolara to weź kartę MAESTRO - przeliczają bezpośrednio z danej waluty na złotówki. W ścianie pobierają 3% od sumy, a przy operacjach bezgotówkowych masz za friko.
Niezależnie czy będzie to kurs średni czy inny na pewno tak tanio nie kupiłbyś kun w Polsce.
Danek napisał(a):Knicz Mirosław napisał(a):Jak martwią CIĘ przeliczniki przez dolara to weź kartę MAESTRO - przeliczają bezpośrednio z danej waluty na złotówki. W ścianie pobierają 3% od sumy, a przy operacjach bezgotówkowych masz za friko.
Niezależnie czy będzie to kurs średni czy inny na pewno tak tanio nie kupiłbyś kun w Polsce.
Aktualnie systemy rozliczeniowe(Visa, Europay) dają bankom wolną rękę jeżeli chodzi o przeliczanie "przez wlutę", więc może się zdarzyć sytuacja (nBank np. ) gdzie transakja jest przeliczana przez ero mimo iż jest to sys rozriczeniowy amełykański, (LUB DO NIEDAWNA) citek na masterkach kredytowych przeliczał przez USD ale to są niuase z poziomu przeciętnego zjadacza chleba nieistotne ponieważ różnice są niewielki a może się też zdażyć sytuacja, że transakja dokonana w strefie euro kartą visa z przelicznikiem USD będzie korzystniejsz(minimalnie) od takowej dokomanej maserką przeliczana przez eur. Warto mieć tak czy owak obie a nawet "obytrzy" . Podaję przykład :
- kupiłem w Polsce EURO i sprzedałem w Cro kursy- 1eur - 4,63 pln= 7,3kuny.... wybierałem z :dziury' w CRO - 1kuna= 0,65 pln. PROSZĘ SOBIE POLICZYĆ .