Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Visa electron

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Monka
Podróżnik
Visa electron

Nieprzeczytany postnapisał(a) Monka » 14.08.2003 11:14

kochani! powiedzcie mi czy jest sens brac Vise electron do Cro, czy mija sie to z celem, zastanawiam sie bo niestety nie jestem szczesliwym posiadaczem kredytowej, a wygodniej byloby placic gdzie sie da karta, bo nie trzeba nosic gotowki ze soba. czy oni tam honoruja ta karte? pobieraja prowizje? cze lepiej sobie podarowac i brac gotowenie?? :roll:
Darek_K

Nieprzeczytany postnapisał(a) Darek_K » 14.08.2003 11:46

Wróciłem właśnie z Chorwacji. Płacenie kartą Visa, czy Visa Elektron nie stanowi problemu. Praktycznie na wszystkich stacjach beznynowych, w wielu sklepach (uwaga nie w sieci GETRO) i na dużych polach namiotowych płaciłem kartą. Sieć bankomatów jest też na tyle gęsta, że tam gdzie nie można zapłacić kartą na pewno będzie można wypłacić gotówkę.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 14.08.2003 11:54

Potwierdzam słowa Darka_K. Wróciłem kilka dni temu, miałem kilka kart przy sobie (w tym vise elektron). Nie ma problemów z płaceniem czy wiebieraniem pieniędzy ze ściany.
AniaJ.
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) AniaJ. » 14.08.2003 12:01

Kurcze, to moze nie ma sensu biec do kantoru i kupowac euro (wyjezdzam w niedziele i wlasnie dzis mialam to zrobic, tzn kupic euro i karte zabrac tez). Mam zamet w glowie :roll:
Moze wiec lepiej kupie euro tylko "na droge", a pozniej posluze sie karta... tak chyba lepiej z tego co czytam...
Ania :roll:
maciogg
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) maciogg » 14.08.2003 12:09

Raz tylko trafiłem sklep, gdzie nie przyjmowali visy (ani elektrona, ani clasic). No to zapłaciłem mastercard :D

A do Chorwacji nigdy nie biorę ani kun ani euro (no z 50-100 euro tak na wszelki wypadek). Zawsze płacę kartą i kuny "ciagnę" z bankomatu.
Monka
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Monka » 14.08.2003 12:10

zastanawiam sie jeszcze nad tym, jaka prowizja leci, jak sie wybiera ze sciany, sciana jest wygodna tylko czy to sie kalkuluje?? :? mam konto w PKO, jesli to ma jakeis znaczenie
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 14.08.2003 12:11

Aniu- wczoraj na forum pisałem, że wyleczyłym się raz na zawsze z wożenia gotówki (podwójna strata czasu najpierw u nas szukasz gdzie najtaniej a później u nich kto da najwięcej). Dostałem wczoraj rozliczenie z banku. Dam ci przykład:
100 kn z bankomatu w HR - 60,25 zł potrącone przez moj bank (w tym prowizja)
100 kn na Krk-u dostawało się za 13,42 euro
13,42 euro kosztowało mnie przed wyjazdem 58,38 zł
Reasumując 100 kn z bankomatu w HR było droższe o 1,87 zł. od kun uzyskiwanych w sposób: kupno euro w kantorze w PL/sprzedaż euro w kantorze w HR. Ale to tylko moja sugestia.....Miłego wypoczynku. :papa:
monaa
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) monaa » 14.08.2003 12:18

Każdy bank ma inną tabelę prowizji, więc musisz się zorientować w stawkach. Ja akurat nie korzystam w ogóle z bankomatów za granicą, gdyż mam kartę kredytową VISA Classic Citibanku, a jak wiadomo nie służy ona do wypłaty gotówki (odsetki kredytowe), ale do transakcji bezgotówkowych.
PZDR
Monika
maciogg
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) maciogg » 14.08.2003 12:19

Monka napisał(a):zastanawiam sie jeszcze nad tym, jaka prowizja leci, jak sie wybiera ze sciany, sciana jest wygodna tylko czy to sie kalkuluje?? :? mam konto w PKO, jesli to ma jakeis znaczenie

Ja ze ściany biorę z karty CITIBANK'u. Prowizja to 4 zł. niezaleznie od kwoty wyciąganej (w tym roku szarpałem z 10 razy kwoty od 200 do 2000 kun i zawsze było 4 zł.).

Oczywiście mam na myśli MAESTRO do konta, a nie kredytówkę, bo wtedy jeszcze 3% CITI dolicza (więc z tej nie szarpię tylko nią płacę).
Ostatnio edytowano 14.08.2003 12:22 przez maciogg, łącznie edytowano 1 raz
Monka
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Monka » 14.08.2003 12:21

wyglada na to, ze różnica faktycznie jest nieznaczna. wezme chyba tylko troche euro na camp i na wszelki, a reszte wg potrzeb ze sciany, tym sposobem mam z glowy problem zamartwiania sie co zrobic z nadmiarem gotowki w portfelu i obawa, zeby nie zgubic :-)
wielkie dzieki
co ja bym bez was zrobila :?: :lol:
maciogg
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) maciogg » 14.08.2003 12:24

Monka napisał(a):wyglada na to, ze różnica faktycznie jest nieznaczna. wezme chyba tylko troche euro na camp i na wszelki, a reszte wg potrzeb ze sciany, tym sposobem mam z glowy problem zamartwiania sie co zrobic z nadmiarem gotowki w portfelu i obawa, zeby nie zgubic :-)
wielkie dzieki

A kiedy Monka lecisz i gdzie?
AniaJ.
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) AniaJ. » 14.08.2003 12:26

Kochani,

dzieki za cenne podpowiedzi :D

Troche mnie stresowala perspektywa duzej gotowki w portfelu... Dzieki Wam problem z glowy.

Sloneczne pozdrowienia :roll:
Ania
Monka
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Monka » 14.08.2003 12:28

maciogg napisał(a):
Monka napisał(a):wyglada na to, ze różnica faktycznie jest nieznaczna. wezme chyba tylko troche euro na camp i na wszelki, a reszte wg potrzeb ze sciany, tym sposobem mam z glowy problem zamartwiania sie co zrobic z nadmiarem gotowki w portfelu i obawa, zeby nie zgubic :-)
wielkie dzieki

A kiedy Monka lecisz i gdzie?

wyjezdzam w sobote 24.08 i wybieram sie do Omis. na poczatek, zawsze jest mozliwosc zmiany miejsca :-)
wybierasz sie tez, czy juz jestes po wakacjach??
maciogg
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) maciogg » 14.08.2003 12:37

Monka napisał(a):wyjezdzam w sobote 24.08 i wybieram sie do Omis. na poczatek, zawsze jest mozliwosc zmiany miejsca :-)

No ja już jestem w tym roku po Chorwacji, niestety :(
AniaJ.
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) AniaJ. » 14.08.2003 12:40

maciogg napisał(a):
Monka napisał(a):wyjezdzam w sobote 24.08 i wybieram sie do Omis. na poczatek, zawsze jest mozliwosc zmiany miejsca :-)

No ja juz˙ jestem w tym roku po Chorwacji, niestety :(

To jestes bogatszy o mase wrazen :D
A niedlugo nastepne wakacje... Mysl pozytywnie :roll:

Pozdrowie od Ciebie Chorwacje!

Ania :smo:
Następna strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone