Witam
za 2 tygodnie pierwszy raz jedziemy do chorwacji do GRADAC, forum zawiera wiele pytań i odpowiedzi lecz chciałbym skumulować je w jednym poście i zadać.
Wyruszamy 30 maja rano z Warszawy planujemy dotrzeć do Wiednia około 15 popołudniu tutaj mamy kwatere odpoczynkową( mieszkanie znajomego ) w planach mam zamiar odpocząc do 22-23 a następnie wyruszyć bezpośrednio do Gradac. Do Gradac jedziemy w ciemno 4 osoby zamiar mamy dotrzeć rano i tam szukać kwatery, Panujemy tam być 10 pełnych dni i wracać w sobote rano w podobny sposób ( tylko że z noclegiem w WIedniu ). Na miejscu planujemy w większości się byczyć na plaży. Moim zadaniem jest zaplanować parę atrakcji. 2 max 4 wyjazdy krajoznawcze. Dubrownik i Split już wybrałem. Szukam jeszcze jakiś 2 innych alternatywnych wypadów.Mogą być jakieś atrakcje sportowe - spływanie na pontonie nurkowanie itp Moje pytania
1. Co polecacie jako dodatkowe wypady, interesowały by mnie jakieś ciekawe widoki tzn wodospady, parki narodowe? Czekam na jakies propozycje.
2.Zastanawiam się nad moimi 2 pierwszymi propozycjami czy aby są odpowiednie. Ogolnie założyłem ze max 200km w jedną strone możemy się oddalić w celu zwiedzania
3.Kwestia szukana kwater,nie ukrywam że jestem wygodny więc interesowało by mnie blisko morza z klimą w dobrym standarcie ( nie byłem nigdy tam wiec niewiem jakie tam są standarty )? Czy podczas szukania mam do każdej kwatery chodzić i ją dokłądnie ogladac ? Czy lepiej szukać nagabywaczy na ulicy .
4. Praktycznie odpowiedz wyczytałem na forum ale chciałbym się upewnić co do liczby turystów w tym okresie 31.05 - 10.06 . W jednym z postów ktoś strasznie się użalał ze w takich miejscowosciach plaze są nabite jak w miedzyzdrojach w szczycie ? Czy w tym okresie jest to wogole realne
5. Czy w takiej Gradca coś na dnie poglądam oprócz kamyków? Tzn czy brac płetwy i maksę?
6. Kwestia dojazdu do dubrownika czy potrzebny mi jest paszport i zielona karta. Wyczytałem sprzeczne informacje.
Pozdrawiam i dziękuje