Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Gdańsk Chorwacja, przez Szczecin

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
olgrem
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) olgrem » 10.07.2011 08:49

Witam.
Szukałam podobnego tematu, ale albo nikt o to nie pytał, albo wyjątkowa złośliwość szukaczki:-)
Wyjeżdżamy z Gdańska po południu i jedziemy przez Szczecin z noclegiem tamże.
Czy ktoś z Was jeździ może też tą trasą?
Bo mam dylemat, czy lepiej kierować się przez Człuchów, Chojnice, czy przez Słupsk, Koszalin?
Nawigacje pokazują Słupsk, ale wiem, że teraz są spore korki na odcinku Rumia-Wejherowo i drogą tamtędy może być męcząca już na pierwszym odcinku.
Semedi
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Semedi » 10.07.2011 09:06

olgrem napisał(a):Witam.
Szukałam podobnego tematu, ale albo nikt o to nie pytał, albo wyjątkowa złośliwość szukaczki:-)
Bo mam dylemat, czy lepiej kierować się przez Człuchów, Chojnice, czy przez Słupsk, Koszalin?
Nawigacje pokazują Słupsk, ale wiem, że teraz są spore korki na odcinku Rumia-Wejherowo i drogą tamtędy może być męcząca już na pierwszym odcinku.

Ostatnio wracałem do Słupska z Pruszcza przez Wejherowo, troszkę zakorkowane, ale tragedii nie ma. Jadąc na wakacje do Chorwacji właśnie ze Słupska jadę przez Szczecin zawsze i nie ma żadnych korków. Słupsk - obwodnicą, Koszalin jest całkiem znośny do jazdy przez miasto, a dalej to już pomniejsze miejscowości, Szczecin w sumie się omija.
i_d_e_a
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) i_d_e_a » 10.07.2011 17:39

Jadąc z Gdańska do Słupska można ominąć korki zjeżdżając z obwodnicy koło IKEI na Rębiechowo dalej Banino, Przodkowo, Łebno, Strzepcz , Linia , Lębork gdzie wjeżdżamy na drogę główną nr 6 do Słupska - wypróbowany skrót jeździmy tak z Lęborka - spokojną przepisową jazdą ok.50-60 min z obwodnicy do Lęborka - drogi lokalne bez korków - trasa widokowo też ok tylko dużo zakrętów ( ja akurat lubię).
olgrem
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) olgrem » 11.07.2011 06:52

Ile mniej więcej zajmuje Ci taka droga do Lęborka?
i_d_e_a
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) i_d_e_a » 11.07.2011 09:25

Z Ikei koło obwodnicy do Lęborka spokojną jazdą około godziny.
maciomon
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) maciomon » 15.07.2011 09:03

w sezonie sobota i niedziela do poludnia i popoludniu straszne korki w Rumii, Redzie przez te cholerne swiatła.

BTW. Semedi ze Słupska jedziesz do Cro z noclegiem ?
marcel232
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) marcel232 » 15.07.2011 09:40

ja ZAWSZE jezdze przez Czluchow (pomijajac fakt troche dziurawej betonowki na odcinku okolo 1h jazdy) - potem gorzow i przejscie w Kostrzyniu. Bardzo cicha i SPOKOJNA trasa.

ALE.... nigdy nie jechalem przez szczecin to nie mam porownania
i_d_e_a
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) i_d_e_a » 17.07.2011 22:26

Co prawda pytanie nie do mnie tylko do semedi - w sprawie czy nocować po drodze do cro przez Niemcy - jest tylko jedna bezdyskusyjna odpowiedź nie podlegająca negocjacji - koniecznie! Jazda autostradą jest strasznie nużąca i po 10 -12 godzinach nawet przy dwóch zmieniających się kierowcach człowiek ma dość - tym bardziej jak się trafi deszcz w nocy.
Na jeden "raz" można dojechać nie forsując się do Austrii okolice Salzburga i dalej następnego dnia dojeżdżamy spokojnie nawet do południowej Dalmacji.
Przy zrobieniu trasy do cro bez noclegu i tak się jeden dzień na miejscu praktycznie odsypia i na jedno wychodzi.
relaks5
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) relaks5 » 18.07.2011 05:21

Jeżdżę często i jedną i drugą trasą. Na granicę z Niemcami można jechać i przez Koszalin i przez Chojnice, Wałcz ta trasa prowadzi na przejście Słubice i jest bardzo ładna widokowo i w dosyć dobrym stanie technicznym. Za szybko jednak się nie pojedzie. Zresztą tą drugą też nie. Żeby ominąć Rumię można jechać przez Chwaszczyno i wyjechać w Wejherowie radzę uważać na radar Straży Miejskiej w Potęgowie kiedyś 300 zapłaciłem. Pomimo ograniczeń trasy przez Słupsk, Koszalin do Kołbaskowa jechałbym jednak tą trasą.
Semedi
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Semedi » 18.07.2011 10:19

maciomon napisał(a):w sezonie sobota i niedziela do poludnia i popoludniu straszne korki w Rumii, Redzie przez te cholerne swiatła.

BTW. Semedi ze Słupska jedziesz do Cro z noclegiem ?

Zawsze jeżdżę z noclegiem. Raz: jestem leniwy, dwa: zwiedzam co nie co po drodze. Wolno, spokojnie, bez napinki, w końcu to nie wyścig. No i niestety już po Chorwacji...wróciłem wczoraj do domu, po 14 dniach...z małą przygodą wracając. Padł mi czujnik położenia wału i samochód nie chciał jechać na autostradzie, na wysokości Szybenika. Cóż. Trochę nerwów, ale ubezpieczenie dało radę! 80PLN zapewniło lawetę, 2 noclegi + przewóz do hotelu. Naprawa niestety we własnym zakresie, ale 500PLN w autoryzowanym serwisie, tego się spodziewałem.
Robson36
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Robson36 » 18.07.2011 18:34

olgrem napisał(a):Witam.

Śmiało przez Słupsk Koszalin nie ma tragedii trasa z Koszalina w kierunku Kołbaskowa super przejezdna ja także z rodziną śmigam do Cro przez Niemcy bo przez Polske wole nie jechać :) pozdrawiam
i_d_e_a
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) i_d_e_a » 20.07.2011 21:53

Jutro rano śmigam przez Słupsk Koszalin Kołbaskowo i jak dam radę ( jak jakieś wifi będzie w Niemczech) napiszę jak trasa wygląda i podam faktyczny czas przejazdu - na tym skalkulowanym z googlemaps chyba nie ma co w Polsce polegać.
Pozdrav
flejm
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) flejm » 20.07.2011 23:56

My jechaliśmy właśnie ze Słupska , praktycznie nasz nocleg to było przespanie się 4 godziny na parkingu, szybka regeneracja i dalej. Także da radę bez takiego pełnego 8 lub więcej godzinnego kimania :). Może też kwestia tego, że to nasza pierwsza wizyta w Chorwacji, byliśmy tak niecierpliwi i hmmm "podekscytowani", że w sumie jak najszybciej chcieliśmy być na miejscu. Kiedy odczuwalne było już znużenie senność wtedy zjechaliśmy na wyżej wspomniany odpoczynek.
Lesław
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lesław » 28.07.2011 21:18

Witam!
Wybieramy się z żoną już po raz drugi do Chorwacji. Różnica jest taka, że tym razem z małym dzieckiem i tym razem chcielibyśmy jechać z Trójmiasta przez Niemcy. Znacie na trasie jakieś sprawdzone miejsce na popas? Jakiś motel lub hotel?

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone