POBYT W Duće
napisał(a) DEKO » 25.08.2008 15:36
Witam
Ja niestety jechałem inna trasą przez Czechy Austrię i Słowenie.
Po drodze nocowalem w OEKOTEL w Grazu. Z Warszwy Ursus wyjechałem w dniu 11 sierpnia o godzinie 3:15 rano a w Grazu byłem o godzinie 13:45. Następnie z z Grazu wyjechałem o 7:30 (w dniu 12 sierpnia) a na miejscu w Duće byłem o 14:00. Po zjeździe z autostrady w Splicie zadzwoniłem do adriatic hr (też z tej agencji jechałem) i poinstruowali mnie jak mam jechać. Trochę jest kluczenia po Splicie ale dacie sobie radę. W drodze powrotnej będzie duzo łatwiej. Oznakowanie trasy jest dość dobre
Jechalem spokojnie z duza ilością przerw. Wieć myśle że trasę te można pokonać trochę szybciej (tylko czy warto sie śpieszyć)
Na trasie nie było żadnych korków zarówno w Czechach Austrii i Chorwacji (nawet przy wjazadch do tuneli nie było problemów).
Ceny w Duće i Omisiu są bardzo zblizone do cen w Polsce, moze za wyj atkiem wody mineralnej ( za 1,5 litra wody Jana niegazowane 5,69 Kun) i co mnie niestety zmarwiło owoców (za wyjątkiem arbuzów które były tanie i dobre). Ceny w restauracjach też podobne do cen Polskich np za obiad złozony z duzej ilości frytek,sałatka pomidorowa, kawałek grilowanej piersi z kurczaka, kawaełk grilowanego schabu z kością, żeberka oraz malutkich grillowanych kotlecików z jagnięciny to koszt 75 Kun. Pizza w Duće w większości lokali to 35 Kun.W wiekszości lokali oraz sklepów można płacic kartami kredytowymi oraz płatniczymi (chociaz zawsze lepiej zapytać bo nie wszędzie są informacje o takiej możliwości). W samym Duće dało sie słyszeć kilka dyskotek wOmisiu nie wiem. Ja byłem z dzieckiem wiec ten temat nie za bardzo mnie intersował wiec nie za bardzo też szukałem. W Omisi na starym mieście i wzdłuż głównej trasy przelotowej prowadzącej do Makarskiej duża ilosc knajpek. Naprawde jest w czym wybierać. Do Omisiu najlepiej iść piechotką albo autobusem linii 60 lub prywatnym busem. Koszt około 10 Kun. W autobusach czasami trzeba upomnieć sie o bilet bo kierowcy nie za bardzo mają ochotę je wydawać. W prywatnych busach tego problemu nie było płacisz dostajesz bilet. Zarowno autobusy i busy jeźdzą do późnej nocy. My najpóźniej wracaliśmy o 22:45 ale sa i poźniejsze kursy.
A co moze być interesujące wypożyczenie leżanki za dzien to wydatek około 20 kun za dzień gotowana kukurydza na plazy (od handlarza) 10 kun.
W sumie w całej podrózy wraz z wycieczami w obie strony przez Słowenie Austrie i Czechy wyszło mi około 3 100 km. Chyba najważniejsze informacje przedstawiłem. Jak bedziesz miała pytania to pisz. Do jutra jestem na urlopie wiec bede siedział przy kompie
Pozdrawiam
Deko