drusilla napisał(a):poznałam właśnie zespół lepszy o niebo od Karmy
- Colonię
Taaak!Sprawa wymaga głębszego referatu.
Niezorientowani mogliby stwierdzić ,iż muzyka Coloni to "łubudu" jakiego można posłuchać gdziekolwiek między Norwegią a Macedonią.Nic bardziej błędnego! to muzyka "narodna" i "domoljubna".
Po pierwsze;3xP czyli Podprogowy Przekaz Patriotyczny.Sama nazwa Col-onia to prawie jak Coll-oseum.Jak w sloganie"Czytasz Colonia,myślisz Colloseum".A za nim jawi się Pula i rzymskie faktorie.I już bezmyślnie machający makówką słuchacz i słuchawka ,macha ze świadomością długiej histori swego narodu.
Po wtóre;Tamburasi,któż zaprzeczy że to sól "Glazby of Roots".Proszę skandować wraz ze mną ,rytmicznie:
tam-bu-rasi...tam-bu-rasi....
A teraz Colonia,czyż to nie ta sama synkopa?
tam,tam-bu,bu
tam,tam-bu,bu.........................oh!yeah!!!
To "oh!yeah!!!" musi ,że ma jakiś patriotyczny wydźwięk.Tylko jeszcze nie wiem jaki?
I po ostatnie;słynne Klapy dalmatyńskie.Ilekroć słyszę Colonie ,wręcz nieodparcie ciśnie mi się refleksja "-Doprawdy!Toż to absolutna klapa!"
Konkluzja;jest więc Colonia zespołem "narodnym" i "domoljubnym" niezaprzeczalnie tak bardzo,że taki Perković Marko to przy nich cienias jest i już!
I doceniając orginalność ich muzycznych dokonań ,postanowiłem ukuć dla tej muzyki nazwę własną niczym "muzyka rockowa" czy też "muzyka jazzowa".Odtąd określał będę ten styl nazwą "muzyka kolońska"!
a co mi tam! powiem więcej......."muzyka toaletowa"!!!
[w tym miejscu udaję się do innego wątku muzycznego,podśpiewując z cicha w dialekcie dalmatyńskim ,słynny patriotyczny refren "Ta budi ,budi ta!ta!ta".Pani profesor Jolek! czy dobrze rozmieściłem akcenty?]