napisał(a) Znachr » 24.06.2011 13:48
No tak, niedługo sredługo, wiadomo że się ciężko zabrać za pisanie. Dobra, ostatni post:
1) Polecanie miejscowych plaż zależy od tego, co kto lubi. Jak ktoś chce w miarę odludne miejsce, to Konavovskie Stijene. Jak jest z dziećmi (jak podmiot liryczny), to ciąg plaż Zupy Dubrovackiej. Najlepszy dojazd jest od Srebreno - skręt z Jadranskiej jak do sklepu Mercator, dalej prosto aż do zakazu (aż to mocno powiedziane, niecałe 100 m za parkingiem sklepowym) i jest duuuuży parking. A z niego płasko i rzut beretem na plaże, więc nie ma kłopotu z wózkiem ani rozlicznymi tachanymi misiami, lalkami, piłeczkami i innym tałatajstwem, którego waga nie wiadomo dlaczego rośnie wraz z kwadratem wzrostu temperatury otoczenia. Dla lubiących towarzystwo fajna jest Luka Cilipi - plaża z dużym parkingiem, barkiem i dużymi skałami - do wody zeskok lub zejście po drabince.
2) Polecamy Restaurację Konavovski Komin (pieką własny chleb i robią własny ser) - po drodze warto zatrzymać się na punkcie widokowym Sivi Sokol - przepiękna panorama całej riwiery dubrownickiej
3) Zaczęły się straszne upały. 30-35 stopni w cieniu. Bez klimy w samochodzie jest chyba nie do wytrzymania
4) Warto pojechać do Cilipi w niedzielę - od 9.00 jest festyn ludowy, a od 11.15 pokaz tańców i śpiewów. Fajna atrakcja - nawet dla kogoś, kto nie lubi Cepelii (w cenie biletu darmowy drink)
5) W Cavtat warto wypożyczyć kajak i jak jest ładna pogoda, popłynąć na wyspę Mrka OD STRONY ZACHODNIEJ, lub stateczkiem na Lokrum - bardzo czysta woda (w sumie jak wszędzie, ale miejscowi właśnie stamtąd wybierają sobie małże do jedzenia), zero ludzi i super skałki do snorkowania i do nurkowania. Miejscowi jednak ostrzegają przed wyciąganiem pamiątek z wody, bo z policją morską nie ma żartów w tym temacie.
6) Polecamy kawiarnię Ankora na nabrzeżu w Cavtat - rewelacyjna kawa i super podane piwo - w zmrożonym kuflu. Jak na taką pogodę - raj na ziemi. Kawiarnia jest notabene filią restauracji Major, podobno rządzącą na całym wybrzeżu - nie wiemy, nie próbowaliśmy
7) Subiektywny wybór smakołyków miejscowych które warto próbować i/lub zabrać do domu: Ajwar (przyprawa/sos do mięs), Blikva (sałatka z ziemniaków, czosnku i szpinaku), dżem z fig, figi suszone, figi świeże , arbuz (tylko musi być miescowy -pycha), Travarica, wina białe - Posip, Grasevina, Malvazija, czerwone - Dingac, Plavac, z mięs Cevapcici, Raznici i Odrezak, z owoców morza dowolna ryba z grilla i Salata od Hubotnice. Z pieczywa - Burek, kromki chleba Pogaca polane oliwą z oliwek na grillu
Pozdrawiam i z chęcią doradzę/odpowiem na pytania