Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

GRADAC I OKOLICZNe MIEJSCOWOSCI!!!!!!!!DOBRY WYBOR???????:)

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
ines
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ines » 19.02.2006 19:20

mam pytanko czy ktos byl w tych miejscowosciach:)
Gradac
Brist
Podaca
Drvenik
Zaostrog
??:)
bylismy w ostatnie wakacje w tucepi na riwierze b nam sie podobalo:)szczegolnie tucepi gdzie spedzilsmy 9dni:)
mielismy jechac w te wakacje na plw.pelješac ale chyba wybiere jednak dalsza czesc riwiery:))wlasnie te miejscowosci co wymienilam wyzej:)na zdjeciach wygladaja b ladnie;)piekny widok na gory na ktorym mi b zalezy:)
ale mam pytanko kto byl tam , ktora miejscowosc jest godna uwagi:)poszukuje podobnej do tucepi czyli mala ale z promenada kawiarenkami, pieknymi widokami:)i kwaterami blisko morza;))
oraz z plaza - najlepiej zeby nie miala stromego zejscia;)wydaje mi sie ze te miejscowosci spelniaja moje wymagania;]ale ktos moze mieszkal w ktorejs z nich i moze sie podzielic info;)
chcemy jechac ok30sierpnia;)
szukalam na forum ale b malo na temat tych miejscowosci;/
to ja ewa
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) to ja ewa » 19.02.2006 20:22

witaj Inez

W Drveniku bylam przejazdem(nocleg w drodze do Czarnogóry)
Kąpieli zazywalismy przy plaży na prawo od przystani promowej(tam chyba była tez główna część miasteczka.wg.mnie plaża była ok.drobny żwirek i lagodne zejście do wody(dla mnie super,bo ja niepływająca :oops: )Woda była czysta i już ciepła,(2 polowa czerwca,no ale lato 3 lata temu tez było gorące).Odniosłam wrazenie,ze w Drveniku wszędzie jest blisko ,i że tam jest pelen luzik i taki nastrój sjestowy i senny troszke.Ale mnie to sie podobalo
pozdrawiam :)
to ja ewa
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) to ja ewa » 19.02.2006 20:24

Przepraszam za błąd w nicku ines :oops:
aneta_jacek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) aneta_jacek » 19.02.2006 20:50

Moja koleżanka znajaca sie na turystyce zawodowo byla w Gradacu w hotelu dwa lata temu. Trafila za malutkie pieniadze super-hotel w cenie zwyklych kwater. Wczoraj bardzo milo wypowiadala sie o tej mieścince. Ogladalam fotki stamtad i faktycznie fajne miejsce. Jesli wiecej info potrzebujesz to kliknij na priva to podam jej GG.

Drvenik jest wg mnie dziurowaty. Żyje bo maja prom na Hvar ale obok są ladniejsze miejsca.
Plumek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Plumek » 19.02.2006 21:21

Jeśli chcesz coś w stylu podobnego do Tučepi - to z wymienionych miejscowości - tylko Gradac :) Podobna wielkość (raczej zbliżona do Baškiej Vody), podobna infrastruktura. Promenada do Bristu. Na początku promenady czyli na jednym końcu miasteczka - hotele wykupione przez sieć Azalea - przy nich plaże (w stylu podobne do tych z Podgory - raczej wąskie). Sporo ludzi, całkiem spory ruch - kwatery całkiem blisko morza i całkiem daleko (przez kilka ulic). Oczywiście sklepy, poczta, bank i knajpy. To Gradac w skrócie. W sierpniu bardzo duży ruch - przez promenadkę trudno przejść - w każdej knajpie inna muzyka, więc można dostać bzika :)
Brist - w styczniu się wepchałam, a można jechać autem tylko w jedną stronę :( Nie wiem, jak funkcjonuje latem! Wąsko, trudno manewrować samochodem, o parkowaniu nie wspominając, fajna plaża przy hoteliku - reszta bardzo wąska. Dużo terenu jest "pod górkę".
Podaca - malutka, ale urokliwa :)
Zaostrog - bardzo fajne plaże, trochę życia nocnego, sporo kwater tuż przy morzu - Krakuscity była w te wakacje - powinien tu coś dodać od siebie.
Drvenik - zależy jeszcze czy Gornja czy Donja Uvala. Wg mnie: lepiej się zatrzymać w mniejszej wiosce (bo cisza i spokój), albo jechać do Gradaca (bo przynajmniej ma trochę staroci ;)). Plaże za to całkiem fajne :) No i prom do Sućuraju czy do Korčuli (ale do Korčuli to można popłynąć za jednym zamachem z fish picniciem ;) z każdej pobliskiej miejscowości).

Plumek
ines
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ines » 20.02.2006 02:54

dzieki za odp:))
ja preferuje male miesciny:)byle byly lokale z jedzeniem , kawiarenki przy promenadzie :) ladna plaza z widokami:)nio i do tej plazy ja najblizej:))no i dlatego Tucpei spelnila moje wszystkie wymagania;)
np.baska Voda byla dla mnie ciut za duza i te wspinanie sie do plazy -ble;)
np w tym roku ze zdjec bardzo podobala mi sie baska i brela i bylam nastawiona na nie, ale po obejrzeniu i porowaniu juz na miejscu Tucepi wygrala:)
jazda w ciemno ma to do siebie ze plany moga sie nieco zmienic i na zywo wszytsko wyglada inaczej:)))
a moze znacie inne miesciny dalej na poludnie ktore spelniaja moje wymagania;)heheh
chcialam wybrac plw.pelješac ale tam (ze zdjec przynajmniej)orebic ma tylko piekne widoki z gorami ale znow to duze miasto:)
dlatego pozostaje przy riwerze tylko tej dalszej:))tylko teraz wybor miejsca;)))wypowiadajcie sie dalej o tych miasteczkach zawsze to dla mnie jakas orientacja w terenie;)))
ines
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ines » 23.02.2006 21:30

:)
romek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) romek » 11.03.2006 16:50

Polecam,byłem w Briscie kilka razy i znowu jadę w tym roku.Ciasno na uliczkach i kłopot z parkowaniem koło kwater,ale nas to nie zraża.Przed 2 laty wpadłem nogą do studzienki kanalizacyjnej która miała zbytnio ruchomą klapę ale w słonej adriatyckiej wodzie rana szybko się wygoiła- polecam taki sposób leczenia.Trochę piecze ale nie trzeba chodzić do lekarza .......
Spacery do Gradaca są bardzo przyjemne,pomnik upamiętniajćy pobyt Franciszka Józefa na promenadzie,blisko na Hvar,do Makarskiej,na Peljesac.Polaków praktycznie się nie spotyka,dużo Czechów,Węgrów,ostatnio byłem tam przed 2 laty.Fajna piekarnia w Gradacu czynna całą dobę,pycha wyroby.W knajpach długo się czeka na obsługę ale ja na wakacjach gotuję....
Puzzle1
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Puzzle1 » 11.03.2006 19:06

Byłem w Gradacu. Najlepszy fachowiec(ni) Plumek d/s Cro Ci je opisał. Ja Ci polecam, To prawdziwa Chorwacja. Byłem w Hotelu Labineca,- Gradac jeżeli chcesz o nim cos więcej wiedziec , z przyjemnością Ci odpowiem .

Puzzle1
ines
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ines » 13.03.2006 14:30

no chce:)
ale dokaldniej co to za miejscowosc?czy jest duza czy mala?mnie interesuje mniejsza;)czy domki sa blisko plazy??jaka plaza?mzoe jakies foty:)?
Puzzle1
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Puzzle1 » 13.03.2006 18:56

ines napisał(a):no chce:)
ale dokaldniej co to za miejscowosc?czy jest duza czy mala?mnie interesuje mniejsza;)czy domki sa blisko plazy??jaka plaza?mzoe jakies foty:)?

Witaj

Z fotkami ciężko bo mam aparat analogowy.Ale masz b. dobrą aktywną panorame z wielu punktów na adresie (kliknij na małe zdjęcia pod dużym obrazkiem)

http://www.gradac.hr/gradac.htm#

Ogólnie miasto dla turystów jest w kształcie litery L. Z jednego jej brzegu jest część nazwijmy to mieszkalna( hotele ,apartamenty- usytuowane nad samym morzem były chyba tylko 3-4, reszta powyżej). Druga część to promenada( ok 400m) pod palmami z paroma knajpkami i lodziarnią (czwarta panorama). Nie wiem co lubisz , ale dla mnie była bardzo przyjemna,> Miasteczko nie jest zbyt duże(kościółek, większy market, przychodnia lekarska. Może przesadzę ale domów nie było tam więcej jak 40.

Pozdrawiam

Puzzle1
Plumek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Plumek » 14.03.2006 00:05

Puzzle1 napisał(a):Może przesadzę ale domów nie było tam więcej jak 40.

Pozdrawiam

Puzzle1

Heh... Chyba jednak przesadziłeś ;) 40 domów to jest w Balto, w Gradacu znacznie więcej :) Można przyrównać je wielkościowo do Tučepi...
ines
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ines » 14.03.2006 01:12

no to jak do Tucepi porownywane to super;)ale jedno czy do plazy trzeba schodzic?czy jest plaskie wejscie tak jak w Tucepi:)
Plumek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Plumek » 14.03.2006 02:15

ines napisał(a):no to jak do Tucepi porownywane to super;)ale jedno czy do plazy trzeba schodzic?czy jest plaskie wejscie tak jak w Tucepi:)

Tu masz troche fotek - widac na nich, czy jest płasko, czy górzyście

Troszkę dalej od plaży (w stronę magistrali) może byc pod górkę - ale nie jest to strome podejście.
ines
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ines » 15.03.2006 19:46

thx:)juz wczesniej je ogladalam widac ze raczej podejscie jest plaskie;)

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone