napisał(a) krakuscity » 14.09.2005 18:14
Dzięki A to ja, w moim dzieciństwie grało sie w "Zośkę" , naprowadziłaś mnie i znalazłem. Zostawię tę informację dla ciekawych.
"W naszym kraju coraz bardziej popularna staje się boules - gra znana też pod nazwą pentaque lub bocce (we Włoszech). W Polskiej Federacji Pentaque zapisanych jest już kilkanaście klubów, a latem tego roku w Warszawie odbyły się pierwsze Międzynarodowe Mistrzostwa Polski w tej dyscyplinie.
Gra w kule swą historią sięga czasów starożytnych, pierwszymi graczami byli Grecy i Rzymianie, choć sposoby ich gry nieco się od siebie różniły, ci pierwsi grali za pomocą okrągłych kamieni, drudzy używając drewnianych kul pokrytych żelazem.
W boules rywalizują z sobą dwie drużyny liczące po 2-3 osoby każda, choć w rozgrywkach mogą też brać udział tylko dwie osoby. Każda z grup ma dla siebie po sześć kul, które dzielone są po równo wśród zawodników. Gra zaczyna się od wylosowania drużyny, która rzuci "świnką" będącą od tego momentu celem rzutów każdego zawodnika. Drewniana kulka powinna się znaleźć na odległości 6-10 metrów od gracza. Rzuty do świnki odbywają się za pomocą metalowych kul, każdy z zawodników wykonuje rzut stojąc w narysowanym wcześniej (przez pierwszego gracza) okręgu o średnicy 35-50 cm. W czasie rzutu obie stopy zawodnika muszą dotykać podłoża do momentu, aż rzucona kula dotknie ziemi. Celem rzutów jest wspomniana już wcześniej świnka. Im bliżej świnki spadnie metalowa kula, tym lepiej. Pierwszy rzut należy do drużyny, która rzuciła drewnianą kulkę. Potem rzuca gracz z grupy przeciwnej, który stara się umieścić swoją kulę bliżej świnki niż przeciwnik albo wybić kule przeciwnika lub przesunąć drewnianą kulkę tak, by oddalić ją od kuli przeciwnika. Jeśli po rzucie jego kula znajduje się najbliżej świnki, to następny rzut należy do drużyny przeciwnej. Gdy zawodnikom obu drużyn skończą się kule następuje koniec pierwszej rozgrywki i liczone są punkty. Otrzymuje je ta drużyna, której kula była najbliżej celu-świnki i w tyle, ile kul grupa umieściła bliżej świnki niż drużyna przeciwna, czyli maksymalnie 6 punktów. Partia kończy się wtedy, gdy któraś z grup uzyska 13 punktów. Są to oczywiście tylko ogólne zasady, które w praktyce bywają często modyfikowane. "
Czy ktos w to z forumowiczów grał?
Pozdrawiam