Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Gra w kule.

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
krakuscity
Koneser
Gra w kule.

Nieprzeczytany postnapisał(a) krakuscity » 14.09.2005 17:49

Będąc w Chorwacji często przygladałem się miejscowym jak grali w jakąś grę, która polegała na rzucaniu metalowymi lub kamiennymi kulami wielkości pomarańczy. Plac do gry miał wymiary (na oko) 10m długości 2 szerokości i przeważnie był ogrodzony.
Czy wiecie co to za gra i na czym ona polega?

Pozdrawiam
a to ja
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) a to ja » 14.09.2005 18:06

Francuzi mówią na TO "bule" (nie wiem, jak to się pisze).
W HR spotkałam się z TĄ grą na skwerku w Orebicu.

Grało się w TO w dzieciństwie ...

W skrócie:trzeba swoją metalową kulę - rzucając - umieścić bliżej małej drewnianej piłeczki niż Twój przeciwnik
krakuscity
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) krakuscity » 14.09.2005 18:14

Dzięki A to ja, w moim dzieciństwie grało sie w "Zośkę" , naprowadziłaś mnie i znalazłem. Zostawię tę informację dla ciekawych.

"W naszym kraju coraz bardziej popularna staje się boules - gra znana też pod nazwą pentaque lub bocce (we Włoszech). W Polskiej Federacji Pentaque zapisanych jest już kilkanaście klubów, a latem tego roku w Warszawie odbyły się pierwsze Międzynarodowe Mistrzostwa Polski w tej dyscyplinie.

Gra w kule swą historią sięga czasów starożytnych, pierwszymi graczami byli Grecy i Rzymianie, choć sposoby ich gry nieco się od siebie różniły, ci pierwsi grali za pomocą okrągłych kamieni, drudzy używając drewnianych kul pokrytych żelazem.

W boules rywalizują z sobą dwie drużyny liczące po 2-3 osoby każda, choć w rozgrywkach mogą też brać udział tylko dwie osoby. Każda z grup ma dla siebie po sześć kul, które dzielone są po równo wśród zawodników. Gra zaczyna się od wylosowania drużyny, która rzuci "świnką" będącą od tego momentu celem rzutów każdego zawodnika. Drewniana kulka powinna się znaleźć na odległości 6-10 metrów od gracza. Rzuty do świnki odbywają się za pomocą metalowych kul, każdy z zawodników wykonuje rzut stojąc w narysowanym wcześniej (przez pierwszego gracza) okręgu o średnicy 35-50 cm. W czasie rzutu obie stopy zawodnika muszą dotykać podłoża do momentu, aż rzucona kula dotknie ziemi. Celem rzutów jest wspomniana już wcześniej świnka. Im bliżej świnki spadnie metalowa kula, tym lepiej. Pierwszy rzut należy do drużyny, która rzuciła drewnianą kulkę. Potem rzuca gracz z grupy przeciwnej, który stara się umieścić swoją kulę bliżej świnki niż przeciwnik albo wybić kule przeciwnika lub przesunąć drewnianą kulkę tak, by oddalić ją od kuli przeciwnika. Jeśli po rzucie jego kula znajduje się najbliżej świnki, to następny rzut należy do drużyny przeciwnej. Gdy zawodnikom obu drużyn skończą się kule następuje koniec pierwszej rozgrywki i liczone są punkty. Otrzymuje je ta drużyna, której kula była najbliżej celu-świnki i w tyle, ile kul grupa umieściła bliżej świnki niż drużyna przeciwna, czyli maksymalnie 6 punktów. Partia kończy się wtedy, gdy któraś z grup uzyska 13 punktów. Są to oczywiście tylko ogólne zasady, które w praktyce bywają często modyfikowane. "

Czy ktos w to z forumowiczów grał?

Pozdrawiam
petris
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) petris » 14.09.2005 18:54

Poniewaz mam wnuki,musze je czyms zabawiac jak nie szaleja w wodzie.A wiec ,od wielu lat bedac w Chorwacji kupiłam kule dla swoich dzieci,po nich gre przejeły wnuki.Teraz gramy przeciwko znajomym i rodzince syna i córki. W Polsce w sklepach sportowych sa kule dla dzieci i profesjonalne. Wesolej zabawy w kule ,zyczy petris :) :)
petris
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) petris » 14.09.2005 19:00

Obrazek

to ze strony http://www.ga.com.pl/chorwa4.htm
jest tamwiele ciekawych zdjec.
a to ja
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) a to ja » 14.09.2005 22:05

krakuscity napisał(a):Czy ktos w to z forumowiczów grał?

Pozdrawiam

Ostatni raz ... w ubiegłe wakacje. Wzięliśmy "bule" jako alternatywę do ładnej pogody na urlopie.
Grali nasi chłopcy na Sławka siostrzeńców.
Wszyscy - jeszcze "zieloni".
Ale chwyciło !

My mamy komplet kul przywiezionych z Francji dobre ... 30 lat temu :-)
Ale wracając z HR widzieliśmy podobne .. w Austrii , na stacji benzynowej :-)

A tak na marginesie - to zasady są troszkę podobne do innego sportu (chyba nawet olimpijskiego) a mianowicie do .. puszczania "butli gazowych" po lodowej tafli :wink: :lol:
zawodowiec
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) zawodowiec » 14.09.2005 22:24

We Francji rzeczywiście bardzo popularna gra, widzi się ludzi w różnym wieku jak pocinają w kulki na każdym skwerku. Raz mi się zdarzyło grać w małej wiosce na granicy francusko-szwajcarskiej. Rozegraliśmy mecz Francja-Szwajcaria, zgodnie z wszelkimi regułami w drużynach 3-osobowych. Mimo to drużyna francuska faktycznie była francuska w 1/6. Tzn. składała się z Polaka, Marokańczyka i Francuzo-Anglika. I chyba dlatego Francja przegrała, bo w grze wymagającej tak wielkiej dyscypliny taktycznej nie da się pogodzić temperamentów 4 narodowości wśród 3 zawodników :D
Maciej Janowski
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Maciej Janowski » 15.09.2005 09:52

W Polsce boule można kupić w Decathlonie - najprostszy zestaw w miarę przyzwoity 39 PLN
Pzdr Maciej
petris
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) petris » 15.09.2005 16:03

W Chorwacjii ta gra nazywa się balote.
http://free-st.htnet.hr/drvenik/balote_1.htm
Trebor
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Trebor » 15.09.2005 20:55

A ja pierwszy raz widziałem bole na Litwie. Na eleganckim kapie w Trokach grała w bole rodzinka Holendrów. Mieli piekielnie poważne miny i podchodzili do sprawy jak gracze w golfa. Trochę nas to śmieszyło, ale widocznie przywiązywali do tego dużą wagę. Potem młodzież wymieszała się - Poalcy, Litwini, Niemcy, Holendrzy, Duńczycy i ktos tam jeszcze - i poszła zagrać w piłkę nożną. Postawili dziewczyny na bramkach i... Kurczę, po co ja wam tym zawracam głowę?
krakuscity
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) krakuscity » 17.09.2005 09:33

Dzięki za odpowiedzi :wink: , może na zlocie zagracie w boule ?
Jak tak to napiszcie kto wygrał - mistrz bedzie miał u mnie piwo.

Pozdrawiam :wink:
hubi
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) hubi » 17.09.2005 13:39

Wszystko się zgadza. Ja akurat tą grę znam z Francji i jakieś 10 lat temu grywaliśmy w nią namiętnie na naszym górskim terenie. Gra jest świetna i się nie nudzi, w sam raz na takie ciepłe klimaty. Wracajac do HR, widziałem tam wielokrotnie grających w kule, szczególnie straszysh, a to co mi się najbardzie podobało to te kamienne kule :roll: Mam prośbę jak by ktoś widział gdzieś takie w sklepie w Chorwacji albo gdzieś na targu niech da znać, zdaję sobie sprawę że mogą kosztować majątek, ale nic tak nie jest miłe uchu jak zderzenie kamiennych kul a nie stalowych (no i jaki szpan - ale teraz to trochę przesadziłem :oops: ) Ale serio jak ktoś widział niech zaraz napisze. Dzięki i pozdrawiam.
krakuscity
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) krakuscity » 28.11.2005 16:54

Dla zainteresowanych. :!:
W tej chwili są rozgrywki na kanale telewizyjnym EuroSport. :)

Pozdrawiam

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone