Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Lpg

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
now
Lpg

Nieprzeczytany postnapisał(a) now » 09.07.2003 18:07

Wybieram się na Chorwację w Lipcu, proszę o podpowiedz jak jest z tankowaniem LPG, czy jest w miarę dostępny i jakie są ceny.
ereres

Nieprzeczytany postnapisał(a) ereres » 09.07.2003 18:13

LPG jest dostępny na stacjach INA ( odpowiednik polskiego CPN) ale tytlko na niektórych. Proponuje odwiedzic stronę http://www.ina.hr/hrv/page.asp?p=300. wybrać rejon lub nr drogi i wopcjach wyszukiwania zaznaczyc AUTOPLIN
Mariusz
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mariusz » 09.07.2003 18:24

Poszperaj w archiwum. Całkiem niedawno sporo o tym pisano na forum. Byl chyba nawet jakiś link do mapek z zaznaczonymi stacjami LPG (ale głowy za to nie położę :wink: ).
Pozdrawiam,
rowa
z gazem uważajcie...

Nieprzeczytany postnapisał(a) rowa » 09.07.2003 18:51

Z tym tankowaniem gazu, a raczej planowaniem tankowania to lepiej uważajcie. Właśnie wróciłem z Chorwacji (służę informacjami nt wyspy Losinj) i mam dość niemiłe wspomnienia walki o gaz. Najpierw chciałem zatankowac się w Słowenii, w Ribnicy, ale oczywiście byłem za wcześnie (5.30) a więc nie opłacało się czekać. A potem usiłowałem zatankować się w Rijece, dwukrotnie: w tamtą stronę nie dość, ze mi nikt nie zechciał wytłumaczyc, gdzie dokładnie jest jedyna stacja INA, na której jest gaz, to jeszcze okazało się, że jest jakieś święto i... akurat tamta stacja nie tankuje. A z powrotem nikt na 3 mijanych stacjach INA nie raczył mi klarownie wytłumaczyc, jak do gazu dojechać (Chorwaci to okropny naród: oszukują, jak mogą i podają szczątkowe lub wręcz kłamliwe informacje!), dopiero z łaski na czwartej stacji indagowanyc przeze mnie ostro pracownik stacji wreszcie wskazał mi miejsce. I podaję je dla wszystkich zainteresowanych: Jadąc drogą z Rijeki na południe, czyli w kierunku Krku i Splitu, należy - już po wyjechaniu z Rijeki - skręcić w prawo (zjechać w boczną drogę) za znakiem: INA RAFINERIJA. Po kilkuset metrach wjeżdża się na rodzaj placu, z którego jedna z dróg wiedzie przez kilkadziesiąt metrów do budy z dystrybutorem. Zapamiętajcie ten zjazd, ponieważ nikt z mijanych po drodze Chorwatów nie raczy wam powiedzieć, że trzeba właśnie jechać na RAFINERIJA. A sami nie domyślicie się, choć przecież nazwa jest charaktrystyczna. Powodzenia. O poszukiwaniu gazu w Zabrzebiu innym razem.
krisb
Odkrywca
Re: z gazem uważajcie...

Nieprzeczytany postnapisał(a) krisb » 10.07.2003 09:53

rowa napisał(a): O poszukiwaniu gazu w Zabrzebiu innym razem.
no.... inny raz już nastał :lol: :roll:
jimijoe
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) jimijoe » 10.07.2003 11:29

Z tego co widziałem to na większości stacji są stanowiska z LPG i napewno jest to oznaczone drogowskazami tylko, że trzeba zauważyć, że w Chorwacji nie ma tylu stacji benzynowych co w Polsce, tam jest tylko 4400 mln mieszkańców.
Łukasz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Łukasz » 10.07.2003 15:03

Nie rób ludziom co faktycznie chcą się coś dowiedzieć wody z mózgu.
Na stacjach generalnie nie ma gazu.
Może przeczytaleś na stacji napis " plin u bocama" i myślisz że zrozumiałeś.
anka
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) anka » 10.07.2003 15:51

jimijoe
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) jimijoe » 11.07.2003 08:00

Łukasz napisał(a):Nie rób ludziom co faktycznie chcą się coś dowiedzieć wody z mózgu.
Na stacjach generalnie nie ma gazu.
Może przeczytaleś na stacji napis " plin u bocama" i myślisz że zrozumiałeś.

Nie wody z mózgu nikomu nie robię raczej gaz!
Nie mam gazu w moim aucie ale LPG jest mi znanym pojęciem.
Zbigniew Małecki
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Zbigniew Małecki » 11.07.2003 08:54

Tankowanie gazem samochodów NAPEWNO w rafinerii rijeckiej - na płd. od Rijeki. Trzeba zjechać z magistrali kierując się widokiem cystern :wink: lub zresztą mało widocznymi drogowskazami "AUTO PLIN".
rowa
gaz dalej...

Nieprzeczytany postnapisał(a) rowa » 11.07.2003 12:41

jimijoe, ty tu mylisz pojęcia. To, co widziałeś na prawie każdej stacji, to nie jest AUTOGAZ, tylko p-b do butli, i w dodatku nie tych turystycznych. Stacji gazowych w Chorwacji jest stosunkowo bardzo mało, chociaż auta na gaz jeżdżą tam i jest ich trochę. W Zagrzebiu stałem w kilkunastosamochodowej kolejce, a tankowali non-stop z dwóch dystrybutorów.
M.Smith
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) M.Smith » 11.07.2003 16:12

rowa nie przejmuj się tak , tą stację w Rijece to ja też może nie tyle przegapiłem co podjechałem i było kilkanaście minut przed otwarciem ale jak popatrzyłem do środka to stwierdziłem że to nie może być to bo zupełnie stacji LPG nie przypominało i.......pojechałem dalej, co do życzliwości Chorwatów to coś mi się wydaję że albo nie wytłumaczyłeś(łaś) dobrze o co ci chodzi albo zrobiłeś(łaś) to w taki sposób powiedzmy niezbyt uprzejmy. Ale w Zadarze trafiłem pomimo ze też oznakowanie jest dość słabe i bardzo dziękuje obsłudze 2 lub 3 stacji benzynowych za cierpliwość i gestykulację rękoma , to dzięki nim nie musiałem ganiać dalej na benzynce.

P.S. link do mapek
http://www.kralicek.cz/lpg/chorvatsko.html
borsuk
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) borsuk » 18.07.2005 10:48

Drodzy posiadacze gazu, wczoraj wróciłem z Chorwacji i mam dobre wieści, stacji gazu jest znacznie więcej niń w poprzednich latach. Większość stacji benzynowych przy autostradzie do Splitu ma już autogaz lecz nie wszystkie jeszcze działają ( trwają ostatnie prace ). Inna sprawa, że w sobotę wieczorem na większości nie było już gazu- zabrakło. Według moich informacji w Chorwacji jest obecnie już ponad 80 stacji LPG, a powstają kolejne punkty LPG. Podobnie na Węgrzech zero problemów z gazem. Nie liczcie natomiast na gaz w Bośni i Austrii tu nic się nie zmieniło. Pozdrawiam Paweł

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone