Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Forum Pierwszaków

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
SONATA
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) SONATA » 23.06.2005 13:25

Jadę pierwszy raz 25.06.2004 na 10 dni mam dwie córeczki 1,5 roku i 4 lata zostają z babcią. Ponieważ kilka razy byłem w różnych krajach śródziemnomorskich nigdy nie zabrałbym dzieci w wieku do 8-9 lat w takie miejsce. Jest to niesamowita męczarnia dla takich maluchów z powodu upału, wątpliwa przyjemność dla rodziców. A zwiedzanie czegokolwiek z 2 latkiem, lub pobyt na plaży więcej niż 30 min to głupota. Dlatego jadę na urlop po 5 latach przerwy kiedy dzieci mogą zostać z babcią. Może uważam tak dlatego, że mieszkam nad morzem i nie odczuwam tak wielkiego jego braku jak śródlądowcy, ale do gór trochę tęskno.
OJCIEC POLAK
(PS. Taki temat akurat na dzień ojca)
miro.
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) miro. » 23.06.2005 21:29

zawis napisał(a):
FUX napisał(a):
zawis napisał(a):Witam
Także ja jadę pierwszy raz do CRO ( ALE NAPEWNO NIE OSTATNI!!). Wyjazd juz niedługo bo 2/07/05, więc siedze już jak na szpilkach :D. Codzienne wizyty na forum stały się przyjemnym obowiązkiem :wink: . Dzieki temu forum moja wiedza o Cro znacznie wzrosła i czuje sie przygotowany do wyjazdu :lol: .
A co mnie popchneło do podjęcia decyzji o wyjeździe do Cro??!!
Otóż DESPERACJA!!!
Bo ile razy można być nad naszym wspaniałym morzem i łapać tylko jod w płuca :?: :evil:
Ja wytrzymałem 4 sezony nad Bałtykiem i powiedziałem ...DOŚĆ!!!
Mam dość zimnego morza, gdzie wejście do wody grozi wnętrostwem :? .
Mam dość siedzenia przed domkiem na leżaku ubranym w 2 bluzy, kurtkę i wymyślać co dzisiaj mozna robić w deszczu albo przy porywistym wietrze :?.
Mam dość siedzenia nad mapą i szukania co by tu jeszcze zwiedzić, bo w promieniu 70 km mam juz wszystko zaliczone :?
Mam dość jodu, który zmagazynowałem w sobie na kilka lat więc wybrałem... CHORWACJĘ :!: :!:
Jade aby odpocząć i nagrzać swoje ciało w słońcu, pływać i nurkować w morzu, zwiedzić i poznać inną kulturę niż kaszuby :wink:
pozdr

Dobrze mówisz, tzn. piszesz. Dać Ci wódki. :lol: :lol: :lol:
Pozdr Fux

Dzięki, z miłą chęcią cosik bym wypił :roll:, ale to pewnie już na miejscu w cro :lol:

P.S.
Żeby tylko jeszcze moja "najlepsza z żon" podzielała Nasze zdanie to było by już całkiem git :!: :wink:

Zgadzam się w całej rozciągłości w poruszanej kwestii. :wink:
Ja też tak mam :!: :)
Arek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Arek » 23.06.2005 21:47

SONATA napisał(a):Jadę pierwszy raz 25.06.2004 na 10 dni mam dwie córeczki 1,5 roku i 4 lata zostają z babcią. Ponieważ kilka razy byłem w różnych krajach śródziemnomorskich nigdy nie zabrałbym dzieci w wieku do 8-9 lat w takie miejsce. Jest to niesamowita męczarnia dla takich maluchów z powodu upału, wątpliwa przyjemność dla rodziców. A zwiedzanie czegokolwiek z 2 latkiem, lub pobyt na plaży więcej niż 30 min to głupota. Dlatego jadę na urlop po 5 latach przerwy kiedy dzieci mogą zostać z babcią. Może uważam tak dlatego, że mieszkam nad morzem i nie odczuwam tak wielkiego jego braku jak śródlądowcy, ale do gór trochę tęskno.
OJCIEC POLAK

SUPER.... Cudownego ojca mają dzieci !! A tak w ogóle to po co Ci dzieci - może oddaj do sierocińca.......Po co będziesz zabierał je ze sobą, przecież trzeba dać jeść, kupic loda, chipsy, coś do picia... . Egoizm w najczystszej postaci... Szkoda mi Ciebie. Moje dzieci jeżdżą z nami wszędzie gdziekolwiek byśmy pojechali i nie wyobrażam sobie wakacji bez nich!!!!!!!!!!!!!1
staniław
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) staniław » 23.06.2005 22:05

Arek napisał(a):
SONATA napisał(a):Jadę pierwszy raz 25.06.2004 na 10 dni mam dwie córeczki 1,5 roku i 4 lata zostają z babcią. Ponieważ kilka razy byłem w różnych krajach śródziemnomorskich nigdy nie zabrałbym dzieci w wieku do 8-9 lat w takie miejsce. Jest to niesamowita męczarnia dla takich maluchów z powodu upału, wątpliwa przyjemność dla rodziców. A zwiedzanie czegokolwiek z 2 latkiem, lub pobyt na plaży więcej niż 30 min to głupota. Dlatego jadę na urlop po 5 latach przerwy kiedy dzieci mogą zostać z babcią. Może uważam tak dlatego, że mieszkam nad morzem i nie odczuwam tak wielkiego jego braku jak śródlądowcy, ale do gór trochę tęskno.
OJCIEC POLAK

SUPER.... Cudownego ojca mają dzieci !! A tak w ogóle to po co Ci dzieci - może oddaj do sierocińca.......Po co będziesz zabierał je ze sobą, przecież trzeba dać jeść, kupic loda, chipsy, coś do picia... . Egoizm w najczystszej postaci... Szkoda mi Ciebie. Moje dzieci jeżdżą z nami wszędzie gdziekolwiek byśmy pojechali i nie wyobrażam sobie wakacji bez nich!!!!!!!!!!!!!1

Arku w zupełności się z Toba zgadzam. Mam dzieci w wieku 6 lat i 2 lata nie wyobrażam sobie wyjazdu bez dzieci. Jeżdżą z nami wszedzie i zawsze pomimo tego że córeczka ma chorobe lokomocyjną jedziemy w tym roku do Cro.Pozdrowienia dla wszystkich Ojców przez duże "O".
zawis
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) zawis » 23.06.2005 23:01

OJCIEC POLAK

Gościa nie czaje... to po kiego chu..a mu dzieci??
Po to żeby się ładnie prezentowały na rocznicach ślubu rodziców?? :x
Bez dziecka nie wyobrażam sobie wyjazdu, pozatym Zuzia jest tak napalona na ciepłe morze i palmy, że nawet jakby była chora to by pewnie pojechała
pozdr ojców co zabierają swoje pociechy na wakacje
wlodek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) wlodek » 23.06.2005 23:02

staniław napisał(a):
Arek napisał(a):
OJCIEC POLAK

Arku w zupełności się z Toba zgadzam. Mam dzieci w wieku 6 lat i 2 lata nie wyobrażam sobie wyjazdu bez dzieci. Jeżdżą z nami wszedzie i zawsze pomimo tego że córeczka ma chorobe lokomocyjną jedziemy w tym roku do Cro.Pozdrowienia dla wszystkich Ojców przez duże "O".

Zgadzam się z Wami w zupełności bo ja mam inną sytuację to moje dwa chłopaki od kiedy skonczyli 16 lat to nie chca z nami jeździć a szkoda w czwórkę raźniej. Mozna spędzić wspólnie więcej chwil niz na codzień. B kazdy z nas praca dzieci 1 szkoła 2 studia i czasu na dłuższe rozmowy spedzanie wspólnych chwil brak. Jeczsze będzie żałował że nie zabierał dzieci
Tygrys
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tygrys » 23.06.2005 23:09

Ja jestem napalony na cro juz od dawna tylko ze 2 lata temu byłem jeszcze za biedny, rok temu w lipcu urodził mi sie synek wiec cro nawet nie planowałem, ale w tym roku dzieciak bedzie miał juz 14 miesiecy wiec rezerwacje zrobiłem juz w styczniu :) i jedziemy z bobasem oczywiscie, do Makarskiej. Tydzien sierpnia tydzien wrzesnia. Tez nie wyobrazam sobie wyjazdu bez dziecka! Jakies dłuzsze wycieczki ze zwiedzaniem owszem odpuszczam sobie ale ile sie da to razem z bobaniem zobaczymy :) a plazowac mamy zamiar całymi dniami zrobi sie dziecku troche cienia i na pewno bedzie ok
Remus
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Remus » 24.06.2005 05:17

OJCIEC POLAK

A dzieci zdrówka w dniu taty Ci już życzyły?, bo pewno troszke zdrówka by się przydało.
conewka
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) conewka » 24.06.2005 05:37

OJCIEC POLAK

trochę stracisz... lecz nawet wiedzieć nie będziesz co?
nikt tak nie potrafi się cieszyć z drobiazgów jak dzieci, zachwycać szczegółami, których my już nie zauważamy...

a co do klimatu... to jakoś nie zauważyłam w ostatnich latach, aby moja córka się męczyła... wręcz przeciwnie, wciąż miałam wrażenie, że to my gorzej upał znosimy niż ona...

i taka refleksja... jak jej jeszcze nie było... też dużo podróżowaliśmy... zaś po kilku razach z nią na pokładzie, stwierdziłam... że wtedy to my się strasznie nudziliśmy... i nie wyobrażam już sobie wyjazdu bez dziecka
Boniek
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Boniek » 24.06.2005 06:12

Od kilku lat regularnie odwiedzam kraje śródziemnomorskie. Podróż do Cro w 2003r była dla mnie czymś w rodzaju podsumowania poprzednich wyjazdów, bo znalazłem tu wszystkiego po trochu czym się wcześniej zachwycałem.
Midas
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Midas » 24.06.2005 08:21

[quote="SONATA"]Jadę pierwszy raz 25.06.2004 na 10 dni mam dwie córeczki 1,5 roku i 4 lata zostają z babcią. Ponieważ kilka razy byłem w różnych krajach śródziemnomorskich nigdy nie zabrałbym dzieci w wieku do 8-9 lat w takie miejsce. Jest to niesamowita męczarnia dla takich maluchów z powodu upału, wątpliwa przyjemność dla rodziców. A zwiedzanie czegokolwiek z 2 latkiem, lub pobyt na plaży więcej niż 30 min to głupota. Dlatego jadę na urlop po 5 latach przerwy kiedy dzieci mogą zostać z babcią. Może uważam tak dlatego, że mieszkam nad morzem i nie odczuwam tak wielkiego jego braku jak śródlądowcy, ale do gór trochę tęskno.
OJCIEC POLAK
(PS. Taki temat akurat na dzień ojca)[/quote]
Sorki, ale bez dzieci to wogóle nie jadę.
Jak tylko maluch zaczęły chodzić chodzić były w Chorwacji.
Nie wiesz co straciłać i co straciły Twoje bąki.
Te rozesmiane dziuby łeboni pluskających się w wodzie...
Do dziadków oddaję papugi.
Pozdrav :roll:
a to ja
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) a to ja » 24.06.2005 17:37

Podsumowując temat zabierania - lub nie - maluszków ze sobą na urlop do ciepłych krajów:

Mamy dwóch chłopaków w wieku 15 i 8,5.

Z tym starszym - jak był maluszkiem - jeździliśmy wszędzie. Dosłownie - wszędzie. Chciałam mu "pokazać świat" i nie wyobrażałam sobie wyjazdu bez niego.
Ciekawa byłam, ile z tego wszystkiego, co zobaczył, zapamięta. Gdyby nie zdjęcia (a tych zawsze robiliśmy mnóstwo) - do ok. 5 roku życia ... nie pamiętałby prawie niczego.
Jeździmy razem do dziś.

Drugiego syna nie braliśmy ze sobą na wypady do HR. Dlaczego? - bo jak był młodszy - to prowadził zdecydowanie bardziej osiadły :wink: tryb życia. Uwielbiał piasek, chlupanie się w ogrodowym baseniku u babci. Dłuższe spacery i zwiedzania były dla niego po prostu męczące i .. nudne.
Nie będę ukrywać, że kierowaliśmy się również .. własnym wygodnictwem :wink: . Po powrocie z takiego wypadu jechaliśmy zawsze we czwórkę - przeważnie nad jeziora - gdzie mały mógł bezpiecznie bawić się w wodzie i budować babki z piasku. Tak staraliśmy się rekompensować nasze wspólne "nie-bycie" .
Jak mały podrósł - zaczął jeździć z nami na bardziej odległe wojaże. Jest OK!

Dodam jeszcze, że znajomi, z którymi jeździliśmy, mieli dzieci w wieku naszego starszego syna.
A my, mając w pamięci nasz cudowny - 4 tygodniowy - wypad do Hiszpanii ze znajomymi, którzy wzięli ze sobą swój nieco ponad roczny "skarb" , woleliśmy uniknąć wszystkiego tego, czego byliśmy świadkami w E.

Czekamy teraz na pojawienie się ... trzeciej latorośli :D . Tym razem mamy nadzieję, że zabierzemy ją na wspólne wakacje w HR w przyszłym roku. I że pojedziemy na nie ... w piątkę :D :D :D

Pozdrawiam.
platon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) platon » 24.06.2005 19:01

a to ja napisał(a):Podsumowując temat zabierania - lub nie - maluszków ze sobą na urlop do ciepłych krajów:

Mamy dwóch chłopaków w wieku 15 i 8,5.

Z tym starszym - jak był maluszkiem - jeździliśmy wszędzie. Dosłownie - wszędzie. Chciałam mu "pokazać świat" i nie wyobrażałam sobie wyjazdu bez niego.
Ciekawa byłam, ile z tego wszystkiego, co zobaczył, zapamięta. Gdyby nie zdjęcia (a tych zawsze robiliśmy mnóstwo) - do ok. 5 roku życia ... nie pamiętałby prawie niczego.
Jeździmy razem do dziś.

Drugiego syna nie braliśmy ze sobą na wypady do HR. Dlaczego? - bo jak był młodszy - to prowadził zdecydowanie bardziej osiadły :wink: tryb życia. Uwielbiał piasek, chlupanie się w ogrodowym baseniku u babci. Dłuższe spacery i zwiedzania były dla niego po prostu męczące i .. nudne.
Nie będę ukrywać, że kierowaliśmy się również .. własnym wygodnictwem :wink: . Po powrocie z takiego wypadu jechaliśmy zawsze we czwórkę - przeważnie nad jeziora - gdzie mały mógł bezpiecznie bawić się w wodzie i budować babki z piasku. Tak staraliśmy się rekompensować nasze wspólne "nie-bycie" .
Jak mały podrósł - zaczął jeździć z nami na bardziej odległe wojaże. Jest OK!

Dodam jeszcze, że znajomi, z którymi jeździliśmy, mieli dzieci w wieku naszego starszego syna.
A my, mając w pamięci nasz cudowny - 4 tygodniowy - wypad do Hiszpanii ze znajomymi, którzy wzięli ze sobą swój nieco ponad roczny "skarb" , woleliśmy uniknąć wszystkiego tego, czego byliśmy świadkami w E.

Czekamy teraz na pojawienie się ... trzeciej latorośli :D . Tym razem mamy nadzieję, że zabierzemy ją na wspólne wakacje w HR w przyszłym roku. I że pojedziemy na nie ... w piątkę :D :D :D

Pozdrawiam.

Czyli będzie 1 rok ,9.5 roku,16 lat.No to czas zacząć temat jakim samochodem do cro.Proponuje tego roczniaka w paczce posłać by sie nie męczył. :wink: Oczywiście paczka z klimą. :D (ale jestem okrutny! :D )
a to ja
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) a to ja » 24.06.2005 21:43

platon napisał(a):Czyli będzie 1 rok ,9.5 roku,16 lat.No to czas zacząć temat jakim samochodem do cro.Proponuje tego roczniaka w paczce posłać by sie nie męczył. :wink: Oczywiście paczka z klimą. :D (ale jestem okrutny! :D )

Z tym autem - to masz rację :wink: :lol:.
A potem zaczną się tematy: gdzie są piaszczyste plaże, czy brać papu dla małego, wodne pieluchy - z jakiej firmy, itp., itd. ( ale jestem złośliwa! :D ):wink:
:lol: :lol: :lol:
staniław
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) staniław » 24.06.2005 21:55

a to ja napisał(a):
platon napisał(a):Czyli będzie 1 rok ,9.5 roku,16 lat.No to czas zacząć temat jakim samochodem do cro.Proponuje tego roczniaka w paczce posłać by sie nie męczył. :wink: Oczywiście paczka z klimą. :D (ale jestem okrutny! :D )

Z tym autem - to masz rację :wink: :lol:.
A potem zaczną się tematy: gdzie są piaszczyste plaże, czy brać papu dla małego, wodne pieluchy - z jakiej firmy, itp., itd. ( ale jestem złośliwa! :D ):wink:
:
lol: :lol: :lol:

Możecie sobie pisać co chcrcie,ale ja bez dzieci się nigdy inigdzie nie ruszam.Pozdr.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko