Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Formularz E111

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Polo
Croentuzjasta
Formularz E111

Nieprzeczytany postnapisał(a) Polo » 02.06.2005 20:27

Czy wozicie ze sobą formularz E111 (szczerze mówiąc nie wiem co to jest, ale traktuję jako coś w rodzaju potwierdzenia prawa do bezpłatnej pomocy lekarskiej (z ograniczeniami, ale zawsze warto) w krajach EU).

Zaraz po wejściu Polski do Unii było o tym głośno, w tym roku jakby wszyscy zapomnieli...

Pozdrawiam,
Polo :lol: :lol:
platon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) platon » 02.06.2005 21:02

Nie wozimy formularzy z rodziną bo Chorwacja nie jest Unii.Ubezpieczam wszystkich NNW i Kl do 10000 Eur w Hestii.Na 14 dni kosztuje mnie to niecałe 200 zł za 5 osób i mam spokój.Polecam.
Mariusz
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mariusz » 02.06.2005 22:32

E-111 może Ci się przydać jedynie po drodze. Chorwacja nie jest członkiem UE i tam z E-111 nic nie wskórasz.
Oczywiście możesz wziąć E-111, ale do Chorwacji radzę wykupić ubezpieczenie.
M.
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) M. » 02.06.2005 23:03

Olej ten papier.Jest wart tyle co "konstytucja europejska".Wykup ubezpieczenia KL i masz sprawę załatwioną.
Jacunio
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jacunio » 03.06.2005 08:18

M. napisał(a):Olej ten papier.Jest wart tyle co "konstytucja europejska".Wykup ubezpieczenia KL i masz sprawę załatwioną.

I to jest właśnie najlepsza rada! :idea:

PozdraV
J.
ally
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ally » 03.06.2005 09:48

Poza tym ubezpieczenie, które wykupujesz na pobyt w HR obejmuje też kraje tranzytowe ( przynajmniej tak mi się wydaje) a dodatkowo w krajach Unii płaci się za wiele usług jeśli się nie posiada się ubezpieczenia a jedynie ten formularz :)
platon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) platon » 03.06.2005 10:34

z informacji Ambasady Polskiej w Zagrzebiu

4. Ubezpieczenie

Wskazane jest ubezpieczenie w razie choroby lub nieszczęśliwego wypadku (NW) oraz ubezpieczenie komunikacyjne autocasco (AC).

5. Szczepienia, służba zdrowia

Bezpłatna opieka medyczna przysługuje turystom z RP w ograniczonym zakresie – tylko w nagłej sytuacji, jako pierwsza niezbędna pomoc (wypadek, zasłabnięcie). Chcąc skorzystać z bezpłatnej pomocy, należy okazać polski paszport oraz potwierdzić ubezpieczenie. W Chorwacji, nie będącej w UE, nie są honorowane formularze serii E-100. Standardowa prywatna wizyta lekarska kosztuje od 16 do 20 USD. Koszt doby w szpitalu wynosi ok. 50 USD (bez kosztów operacji oraz leków). Apteki czynne są w godz. 8 – 19 w dni robocze oraz do godz. 14 w soboty; w większych miastach dyżurne apteki czynne są całą dobę.
Polo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Polo » 03.06.2005 20:02

Mariusz napisał(a):E-111 może Ci się przydać jedynie po drodze. Chorwacja nie jest członkiem UE i tam z E-111 nic nie wskórasz.

Ubezpieczenie wykupiłem, ale myślałem, że E111 będzie pomocne w razie kłopotów po drodze (Czechy, Austria, Słowenia). Zgodnie z Waszymi radami - jeśli to warte tyle co europejska konstytucja - dam sobie jednak spokój.

Kurde, a liczyłem, że jak mi fala porwie żonę, to na E111 dostanę jakieś większe odszkodowanie :lool: :lool:

Dzięki za wszystkie odpowiedzi.

Pozdrawiam,
platon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) platon » 03.06.2005 20:49

Polo napisał(a):
Mariusz napisał(a):E-111 może Ci się przydać jedynie po drodze. Chorwacja nie jest członkiem UE i tam z E-111 nic nie wskórasz.

Ubezpieczenie wykupiłem, ale myślałem, że E111 będzie pomocne w razie kłopotów po drodze (Czechy, Austria, Słowenia). Zgodnie z Waszymi radami - jeśli to warte tyle co europejska konstytucja - dam sobie jednak spokój.

Kurde, a liczyłem, że jak mi fala porwie żonę, to na E111 dostanę jakieś większe odszkodowanie :lool: :lool:

Dzięki za wszystkie odpowiedzi.

Pozdrawiam,

Druk E 111 nie dotyczy odszkodawania za porwaną przez falę żonę.
Ubezpiecz ją po prostu polisą na życie na dużą kwotę.To wtedy kto wie :wink:
pt
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) pt » 05.06.2005 15:12

przejrzyjcie dokładnie umowy dotyczące swoich kart bankowych,możecie być mile zaskoczeni bo niektóre mają ubezpieczenie KL,często trzeba tylko zakupić przed przekroczeniem granicy Polski paliwo płacąc tą kartą i
automatycznie otrzymujecie ubezpieczenie,warto poczytać bo można te kilka PLN wydać na coś innego
pozdro
krystek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) krystek » 05.06.2005 15:51

pt napisał(a):przejrzyjcie dokładnie umowy dotyczące swoich kart bankowych,możecie być mile zaskoczeni bo niektóre mają ubezpieczenie KL,często trzeba tylko zakupić przed przekroczeniem granicy Polski paliwo płacąc tą kartą i
automatycznie otrzymujecie ubezpieczenie,warto poczytać bo można te kilka PLN wydać na coś innego
pozdro

Wszystko się zgadza, ale ubezpieczenie dotyczy najcześciej tylko posiadacza karty, a sam zakres ubezpieczenia jest bardzo ubogi pod względem dostępnych świadczeń i oraz kwoty. Darmowe ubezpieczenia bankowe i w różnych programach lojalnościowych są bardzo podobne.
O tym ostatnim w BP ktoś niedawno pisał na forum.
Pzdr
pt
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) pt » 05.06.2005 21:34

Wszystko się zgadza, ale ubezpieczenie dotyczy najcześciej tylko posiadacza karty, a sam zakres ubezpieczenia jest bardzo ubogi pod względem dostępnych świadczeń i oraz kwoty. Darmowe ubezpieczenia bankowe i w różnych programach lojalnościowych są bardzo podobne.
O tym ostatnim w BP ktoś niedawno pisał na forum.
Pzdr[/quote]

dlatego napisałem ''przejrzyjcie dokladnie''.też mi się wydawało ,że ubezpieczenie dotyczy tylko mnie ale miła pani w banku wyprowadziła mnie z błędu :lol:
pozdro
krystek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) krystek » 06.06.2005 06:57

pt napisał(a): dlatego napisałem ''przejrzyjcie dokladnie''.też mi się wydawało ,że ubezpieczenie dotyczy tylko mnie ale miła pani w banku wyprowadziła mnie z błędu :lol: pozdro

Zgadza się, trzeba dokładnie przeczytać ogólne warunki umowy. Np. ubezpieczenie dorzucane do jednej z kart w Pekao S.A. obejmuje również namiastkę KL za granicę, ale tylko właściciela. W tzw. pakiecie pomocnym (chyba tak to się nazywa) jest opcja "Pomoc w podrózy"- coś w rodzaju moto-assistance, oczywiście obejmuje wszystkich pasażerów, ale tylko na terenie PL.
Pzdr

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone