Witajcie!
Właśnie obejrzałem w telewizji bardzo fajny mecz Chorwacja - Włochy (wynik 2:1 trochę zachwiany ) ale nie o tym...
W trakcie meczu widać było wielokrotnie chorwackich kibiców, którzy wymalowani w barwy narodowe kibicowali swojej reprezentacji trzymając narodowe flagi. I właśnie flagi dotyczy moje pytanie:
Co oznaczaja poszczególne symbole nad biało-czerwoną szachownicą (i sama szachownica) Odwiedzałem Chorwacje kilka razy, poznawałem historię tego kraju (zarówno tę odległą jak i najnowszą), rozmawiałem z wieloma Chorwatami ale jakoś nigdy nie przyszło mi do głowy o to spytać. Z góry przepraszam jeśli pytanie wyda się Wam zbyt laickie (i wyrywam Leona do odpowiedzi odrywając go od innych obowiązków sorry ). Może nie jest to specjalnie ważna wiadomość ale jakoś strasznie mnie to zainteresowało, bo przecież warto wiedzieć o kraju swoich przyjaciół jak najwięcej.
Z góry dziękuję!
Zdrów!
Piotr
PS Propozycja do Admina: Jeśli to nie jest kłopot możnaby dodać do zakładki "o Chorwacji i Chorwatach" symbole narodowe Chorwacji (flaga, godło może Hymn.