Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Flaga Chorwacji - pytanie do Leona i innych Chorwatów

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
piotrs
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrs » 09.06.2002 17:29

Witajcie!
Właśnie obejrzałem w telewizji bardzo fajny mecz Chorwacja - Włochy (wynik 2:1 trochę zachwiany :wink: ) ale nie o tym...
W trakcie meczu widać było wielokrotnie chorwackich kibiców, którzy wymalowani w barwy narodowe kibicowali swojej reprezentacji trzymając narodowe flagi. I właśnie flagi dotyczy moje pytanie:
Co oznaczaja poszczególne symbole nad biało-czerwoną szachownicą (i sama szachownica) :?: Odwiedzałem Chorwacje kilka razy, poznawałem historię tego kraju (zarówno tę odległą jak i najnowszą), rozmawiałem z wieloma Chorwatami ale jakoś nigdy nie przyszło mi do głowy o to spytać. Z góry przepraszam jeśli pytanie wyda się Wam zbyt laickie :oops: (i wyrywam Leona do odpowiedzi odrywając go od innych obowiązków sorry :) ). Może nie jest to specjalnie ważna wiadomość ale jakoś strasznie mnie to zainteresowało, bo przecież warto wiedzieć o kraju swoich przyjaciół jak najwięcej.
Z góry dziękuję!
Zdrów! :D
Piotr
PS Propozycja do Admina: Jeśli to nie jest kłopot możnaby dodać do zakładki "o Chorwacji i Chorwatach" symbole narodowe Chorwacji (flaga, godło może Hymn.
Waldemar Knapiński
Croentuzjasta
Flagi.symbole

Nieprzeczytany postnapisał(a) Waldemar Knapiński » 09.06.2002 17:39

:D A hoy, Waldek.Jeżeli mogę to pomogę.Flaga narrodowa Chorwacji to trzy równej szerokości pasy jak zapewne zuważyłeś w kolorach od góry czerwony, biały i niebieski..Pośrodku mieści się Chorwackie godło w kształcie tarczy z szachownicą.13 czerwonych i 12 srebrnych.Nad tarcza znajduje sie pięć mniejszych tarcz przedstawiające historyczne herby chorwackie.I tak od lewej najstarszy herb Chorwacji,herb Republiki Dubrownickiej, Dalmacji, Istrii oraz Slawonii.Jeżeli coś pomyliłem to zapewne Leon lub Admin. mnie poprawi.A hoy Waldek.
daro
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) daro » 09.06.2002 19:07

Waldek zgzdzam w całości z Twoim opisie flagi Chorwackiej. W/g przewodnika Pascala , zamiast srebnych są białe pola - ale Pascal zaznacza (srebrne) oraz dodaje " godło w kształcie tarczy z szachownicą 13 czerwonych i 12 białych (srebrnych) pól , z których pierwsze pole umieszczone w lewym górnym rogu jest koloru czerwonego " i dalej jak Waldek napisał. Teraz czekamy na zdznie Leona - naszego Rezydenta .
Z pozdrowieniami
Daro
krakuscity
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) krakuscity » 17.02.2005 21:06

STARY I AKTUALNY POST?
Czekali, czekali i się nie doczekali?

A może już wszystko wytłumaczono?
Pozdrawiam
platon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) platon » 17.02.2005 21:58

Kanadyjczyk
W Kanadzie stary emigrant siedzi nad kuflem piwa i sie zastanawia:
- Tyle lat mieszkam w tym kraju i nie wiem co oni takiego wymalowali na fladze, że musieli to zakryć liściem??
Dalmatino
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dalmatino » 17.02.2005 23:03

Jolanta M
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jolanta M » 17.02.2005 23:31

W przewodniku "Wybrzeże Chorwacji - od Istrii po Dalmację" z serii Regiony jest tak napisane:

"... Z podziałem Chorwacji na Białą i Czerwoną wiążą się współczesne mity narodowe. Doszło w nich do połączenia obu tych koncepcji, czego dowodem jest wytłumaczenie biało-czerwonej szachownicy - elementu godła i flagi Chorwacji. Szachownica pojawia się obecnie w bardzo różnych kontekstach i jednoznacznie jest kojarzona jako symbol Chorwatów. Wytłumaczenie jest takie, że białe i czerwone pola szachownicy symbolizują plemiona starożytnych Białych i Czerwonych Chorwatów, które osiedliły się nad Adriatykiem i łącznie dały podwaliny dzisiejszemu narodowi chorwackiemu."

Tak piszą, a jak jest?... :?:

Symbole narodowe Chorwacji:

adres jest parę postów niżej

Warto zajrzeć.
Pozdrav.
Jola
Ostatnio edytowano 18.02.2005 01:19 przez Jolanta M, łącznie edytowano 1 raz
Plumek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Plumek » 18.02.2005 00:04

Linki niestety nie działają :(

A ja przytoczę fragmencik z przewodnika Wyd. Bezdroża "Chorwacja. W kraju lawendy i wina":

"... Z podziałem Chorwacji na Biała i Czerwoną wiążą się współczesne mity narodowe. Doszło w nich do połączenia tych dwóch idei, czego dowodem jest ludowe tłumaczenie biało-czerwonej szachownicy, elementu godła i flagi Chorwacji. Szachownica ta pojawia się obecnie w bardzo różnych kontekstach i jednoznacznie jest kojarzona jako symbol Chorwatów. Tłumaczy się, że białe i czerwone pola szachownicy symbolizują plemiona starożytnych Białych i Czerwonych Chorwatów, które osiedliły się nad Adriatykiem i łącznie dały podwaliny dzisiejszemu narodowi chorwackiemu."

Plumek
Jolanta M
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jolanta M » 18.02.2005 01:17

Rzeczywiście, w międzyczasie adres się zmienił. Ale mam nowy. Ten jest aktywny, sprawdzałam. A tamten martwy wycofam.

http://www.mvp.hr/MVP.asp?pcpid=60

I tam są: zastava, grb i himna.

Pozdrav
Jola
Plumek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Plumek » 18.02.2005 17:45

Ten jest super! ;)

Dodam tylko w opisie herbu:

"Najstariji poznati grb Hrvatske sadrži u štitu na plavom polju žutu (zlatnu) šesterokraku zvijezdu s bijelim (srebrenim) mjesecom" - jest o tym mowa w przewodniku Bezdroży - jak ktoś ma, to strona 31 (wyd. 2004) - wzmianka na temat najważniejszego symbolu iliryzmu: sześcioramiennej gwiazdy i półksiężyca, występujących we współczesnym godle i fladze Chorwacji. A na tej stronie, którą podałaś można znaleźć doskonale odwzorowane elementy i można się im z bliska przyjrzeć ;)

Plumek
Jolanta M
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jolanta M » 22.02.2005 00:18

I jeszcze jedno miejsce, gdzie dokładnie można przyjrzeć się godłu Chorwacji. Jest też opis po chorwacku i angielsku.

http://jagor.srce.hr/~zheimer/hrgrb.htm

Pozdrav
Jola
Bruno
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bruno » 22.02.2005 07:46

no to jeszcze jedna stronka...

http://www.vlada.hr/Default.asp?ru=182&sid=&jezik=1

..podesłała mi ją Bożenka ze Splitu......co niektórzy znającą osobiście :D :!:
volumen
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) volumen » 22.02.2005 12:35

To i ja dołożę dwa linki.
Tu http://miyeonjan.tripod.com/croatia-e.html bardzo ciekawa analiza ewolucji chorwackich symboli narodowych.
Natomiast tu http://www.cafepress.com/croatiacoat ciekawostka przyrodnicza :lol:
Jolanta M
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jolanta M » 23.02.2005 17:43

Przyjrzałam się jeszcze raz tematowi.
Brzmi on dokładnie tak:
"Flaga Chorwacji - pytanie do Leona i innych Chorwatów"

:wink: :lol: :D

Nieźle!!!
Pozdrav
Jola

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone