Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Fish Picnic - Skąd najlepiej na Rivierze Makarskiej

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
pasażer
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pasażer » 31.12.2008 17:14

krzysiek M. Ile czasu było na zwiedzanie miasta Hvar?
Czyli rybek było więcej i przyrządzane na statku, tak?
Podczas rejsu można było spróbować innych specjałów z ich kuchni?
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 31.12.2008 18:19

Omiszskie rybne wycieczki :wink:

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 31.12.2008 19:18

Popiel napisał(a):Może ktoś był z okolic Makarskiej na fishpicnicu płynącym do Korculi :?:

Popielu, raczej nie sądzę. Z mapy wychodzi mi taka wycieczka drogą morską ponad 60 km. Stateczki płyną z prędkością około 15 - 18 km/h (mierzone GPSem), tak więc sama podróż zajęłaby co najmniej 8h. My płynęliśmy na fiszpiknika Podgora - Vrboska - Bol - Podgora. Ruszaliśmy przed 9 rano, a w domu byliśmy jak zaczynało się szaro robić. Taka wycieczka byłaby w zasadzie możliwa, tyle że w Korculi, to byś tylko port zobaczył, a to deczko bez sensu, bo miasteczko uważam za ładniejsze niż sam Dubrovnik
krzysiek M.
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) krzysiek M. » 01.01.2009 18:18

Cytować nie umiem,więc odnoszę się do poprzednich postów:
-tak to ten statek ze zdjęć.
-rybke dają z chlebkiem i surówką,zawsze była dokładka czyli druga rybka
- statek pływa dosyć szybko. Rejsy tak jak pisałem Jelsa-Bol.na Hvar, a w sezonie głównym także na Korcule do miasta Korcula
-W Hvarze byliśmy 6 godzin, wystarczyło na spacer po starówce i zwiedzenie twierdzy. Mnie się podobało.

PS
I prosze pisać tylko na temat,robią się OT a jak ktoś chce odnależć intersujące go informacje to trafia na śmietnik. Kolejna przykrość spotyka takowego szukacza gdy o coś pyta. Wyjadacze niniejszego forum permamentnie odsyłaja do szukajki lub ,co jest jeszcze bardziej denerwujące czepiają się ogonków , kreseczek i tego typu "wad" pisowni co skutecznie zniechęca do korzystania z forum. Pozdrawiam serdecznie i życze Szczęśliwego Nowego Roku
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 01.01.2009 18:36

krzysiek M. napisał(a):Wyjadacze niniejszego forum permamentnie odsyłaja do szukajki lub ,co jest jeszcze bardziej denerwujące czepiają się ogonków , kreseczek i tego typu "wad" pisowni co skutecznie zniechęca do korzystania z forum. Pozdrawiam serdecznie i życze Szczęśliwego Nowego Roku

Pojedynczego braku ogonków (lub kilku) i pojedynczego błędu ortograficznego się nie czepiam :lol: ale jak w długim tekście brak polskiej pisowni, dużych liter w nazwach i "byk byka" pogania , to będę się czepiał, bo są to istotne wady pisowni , i jest to dla mnie denerwujące :lol:
Po raz kolejny przypomnę, że działam w tym przypadku z akcją BYKOM-STOP
Czy wyobrażasz sobie czytanie relacji z podróży z "wadami" pisowni , bo ja nie :!:

PS Czy na rejsie Jelsa - Bol grała na statku jakaś muzyka , a jeśli tak , to czy Ci się podobała (jak cały rejs) :?:
pasażer
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pasażer » 01.01.2009 20:13

Rysio napisał(a):
Popiel napisał(a):Może ktoś był z okolic Makarskiej na fishpicnicu płynącym do Korculi :?:

Popielu, raczej nie sądzę. Z mapy wychodzi mi taka wycieczka drogą morską ponad 60 km. Stateczki płyną z prędkością około 15 - 18 km/h (mierzone GPSem), tak więc sama podróż zajęłaby co najmniej 8h.

krzysiek M. napisał(a):statek pływa dosyć szybko. Rejsy tak jak pisałem Jelsa-Bol.na Hvar, a w sezonie głównym także na Korcule do miasta Korcula

Nie jestem miłośnikiem Makarskiej, więc ta informacja cenna, by nie tracić czasu na zatrzymywanie się w niej.
Jeżeli z Makarskiej da radę to można rozważyć tą alternatywę lub pojechać do innego miasta z której wypływają pikniki.

Ps. Dziękuję :wink:
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 01.01.2009 20:23

pasażer
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pasażer » 01.01.2009 21:26

krzysiek M. napisał(a):W Hvarze byliśmy 6 godzin, wystarczyło na spacer po starówce i zwiedzenie twierdzy. Mnie się podobało.

To bardzo długo. W zupełności wystarczy na zwiedzanie.
Wyprawa do Bol i Jelsy nie daje już tyle czasu i można powiedzieć, iż te rejsy polegają na zobaczeniu miast, a nie ich zwiedzaniu.
W Bol jest 2-3godz, a do plaży daleko, natomiast w Jelsie to kilka minut na zjedzenie lodów.
Osobiście najbardziej podobała mi się wyprawa z Trogiru na Soltę i inna małą wysepkę.

Reasumując, jeżeli ktoś, by chciał zobaczyć miasto na wyspie, nie chce się przeprawić autem (prom też kosztuje), ma ochotę popływać statkiem dla odmiany, a przy okazji zjeść makrelę lepiej czy gorzej przygotowaną popijając rakiją czy winkiem, to fishpicnic może się okazać nie całkiem głupim pomysłem na to :idea:
pasażer
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pasażer » 01.01.2009 21:32

Podzieliłem się tym co wiedziałem.
Już wiem, że w tym roku znów zagoszczę na rivie omiskiej.
Do kompletu mam znów żółtodziobów więc i dla nich zorganizowanie takiego rejsu będzie miłym akcentem całej wycieczki, a że nie chcę płynąć w te same miejsce to proszę forumowiczów o podpowiedź:

Skąd najlepiej na fishpicnic, by zobaczyć miasto Korcula :?:

Tu prośba o podanie czasu na zwiedzanie miasta.
pasażer
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pasażer » 13.01.2009 02:19

:?:
Plumek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Plumek » 13.01.2009 10:27

Rysio napisał(a):

Popielu, raczej nie sądzę. Z mapy wychodzi mi taka wycieczka drogą morską ponad 60 km. Stateczki płyną z prędkością około 15 - 18 km/h (mierzone GPSem), tak więc sama podróż zajęłaby co najmniej 8h. My płynęliśmy na fiszpiknika Podgora - Vrboska - Bol - Podgora. Ruszaliśmy przed 9 rano, a w domu byliśmy jak zaczynało się szaro robić. Taka wycieczka byłaby w zasadzie możliwa, tyle że w Korculi, to byś tylko port zobaczył, a to deczko bez sensu, bo miasteczko uważam za ładniejsze niż sam Dubrovnik

Z Gradaca, Zaostrogu, Drvenika i wszystkich Zivogoscie (Blato, Mala Duba, Porat) pływa Felun - dość szybko, bo w 2 godzinki jesteś w miasteczku Korcula. Na miejscu jest się chyba 3 godziny z tego, co pamiętam, potem jest obiadek w postaci skusy z grilla, potem płynie sie do dzikiej zatoczki na Hvarze i jest kąpiel i skoki do wody ze statku, i na ok. 17-18 jest się z powrotem.
To najszybszy statek w tym rejonie zresztą.
Z Makarskiej też pływają na Korculę, ale płynie się co najmniej godzinę dłużej tam i godzinę z powrotem.
Tak więc - jak kto woli.
Plumek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Plumek » 13.01.2009 10:33

Popiel napisał(a):Podzieliłem się tym co wiedziałem.
Już wiem, że w tym roku znów zagoszczę na rivie omiskiej.
Do kompletu mam znów żółtodziobów więc i dla nich zorganizowanie takiego rejsu będzie miłym akcentem całej wycieczki, a że nie chcę płynąć w te same miejsce to proszę forumowiczów o podpowiedź:

Skąd najlepiej na fishpicnic, by zobaczyć miasto Korcula :?:

Tu prośba o podanie czasu na zwiedzanie miasta.

Hm... Ja myślę, że stamtąd wycieczka na Korculę jest bez sensu. To kaaaawal drogi. I nawet chyba nic nie pływa. Jeśli chcesz fisza, to znajdź jakiś stateczek na dziką plażę i grilla, niż Jelsę i do Bolu (to jest dopiero bez sensu wg mnie). Albo postateczkujcie w drugą stronę - to znaczy Cetiną w górę rzeki :)
kasiutka
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) kasiutka » 13.01.2009 11:19

ja plynęłam statkiem Calypso z makarskiej,statek jest czysty, miła obsługa. Gorzej z programem wycieczki, na Jelsie bylismy tylko 40 minut, poza kilkoma straganami nie dalo sie nic zwiedzićl. POtem na Bol miesliśmy trochę więcej czasu, ale tam poza plażą o której Chorwaci mówią że jest piaszczysta (hehe), nie ma czego za bardzo zwiedzać. Za rok napewno nie wybieram się na fish picnik, napewno nie z Calypso
pasażer
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pasażer » 13.01.2009 12:13

Plumek napisał(a):Z Gradaca, Zaostrogu, Drvenika i wszystkich Zivogoscie (Blato, Mala Duba, Porat) pływa Felun - dość szybko, bo w 2 godzinki jesteś w miasteczku Korcula. Na miejscu jest się chyba 3 godziny z tego, co pamiętam, potem jest obiadek w postaci skusy z grilla, potem płynie sie do dzikiej zatoczki na Hvarze i jest kąpiel i skoki do wody ze statku, i na ok. 17-18 jest się z powrotem.
To najszybszy statek w tym rejonie zresztą.

To wersja, którą tu przedstawiła Ania.
Rozumię, iż nie ma innych opcji.
Może foto Felunka ?
Hvala :wink:

Plumek napisał(a):Jeśli chcesz fisza, to znajdź jakiś stateczek na dziką plażę i grilla, niż Jelsę i do Bolu (to jest dopiero bez sensu wg mnie). Albo postateczkujcie w drugą stronę - to znaczy Cetiną w górę rzeki

Wyżej pisałem, że byłem na dwóch fishpicnicach.
Spokojny na właśnie dziką plażę z kryształ wodą i wspaniałą ucztą oraz z Makarskiej Bol i Jelsa.
Teraz pytam tutaj, by wiedziec czego się spodziewać.
Jakie są zalety czy wady pikników też powiedziałem (moje zdanie).

Ps. Kolega nie czytał mojej relacji, w której było jak to Popiel wiosłował Cetiną :lol: :wink:
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 13.01.2009 12:21

Popiel napisał(a):Ps. Kolega nie czytał mojej relacji, w której było jak to Popiel wiosłował Cetiną :lol: :wink:

A kolega Popiel też niedokładnie czyta posty Plumek :wink:, bo to koleżanka jest :lol: :wink:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

Fish Picnic - Skąd najlepiej na Rivierze Makarskiej - strona 3
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies