Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Fiordy, Alpy Julijskie i Jadran - mix nieplanowany:)

Wycieczki objazdowe to świetny sposób na zwiedzenie kilku miejsc w jednym terminie. Można podróżować przez kilka krajów lub zobaczyć kilka miast w jednym państwie. Dla wielu osób wycieczki objazdowe są najlepszym sposobem na poznawanie świata. Zdecydowanie warto z nich korzystać.
ArliJ
Cromaniak
Fiordy, Alpy Julijskie i Jadran - mix nieplanowany:)

Nieprzeczytany postnapisał(a) ArliJ » 18.09.2015 21:28

Zupełnie przypadkowo udało nam się w tym roku mieć 2 razy wakacje i pomimo że pierwsza część była bardziej służbowo to zahaczała o weekend plus mąż dołączył i wyszła nam całkiem przyjemna podróż we dwoje, w sumie pierwsza taka od kilku lat.

Ostatni wypad taki na dłużej (weekendów nie wliczam) to jak starsza córka miała 1,5 roku i byliśmy na nartach w Austrii więc sporo minęło:)

Plan był, że sierpień dzieciaki wyjeżdżają do dziadków bo placówki edukacyjne zamknięte, my wpadniemy w połowie żeby zabrać je na kilka dni jak rok temu w Bieszczady albo nad morze i zleci.

Tymczasem wpadliśmy na pomysł, że może skorzystamy z dobrodziejstwa dziadków i wyjedziemy sami...udało się pokombinować i wyszło nam 9 dni do dyspozycji...start 13 sierpnia wieczorem.

Tymczasem 4 sierpnia poleciałam służbowo do Norwegii na tydzień z weekendowym pobytem więc szybka decyzja..mąż przyleci na weekend i wyskoczymy na fiordy:).
Trzeba skorzystać z niepowtarzalnej okazji że że dzieci mają opiekę.

Tak więc dla mnie podróż zaczęła się 4.08 (dla męża 7.08), powrót 11.08 a 13.08 wyjeżdżamy już na ten właściwy wakacyjny wypad do Słowenii i na Istrię do 23.08.

Jednym słowem sierpień cały zrobił się bardzo wakacyjny :hut:

Norwegia bo to nasze marzenia i nadarzyła się okazja, Słowenia bo Alpy, Istria bo morze blisko Słowenii (budżet wakacyjny po Grecji już nie obejmował dodatkowej Norwegii i dalekich wypraw na południe:)).

Istria też bo nie znaliśmy w ogóle tej części Chorwacji, Istria bo rozwinięta kempingowo a my niskobudżetowo z namiotem jedziemy:)

i tak nam wyszły te 3 kraje zupełnie tak "przypadkowo" :mrgreen:

mała zajawka

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Ostatnio edytowano 18.09.2015 21:48 przez ArliJ, łącznie edytowano 3 razy
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 18.09.2015 21:33

Pięknie! :D
Takie nieplanowane wyjazdy są najlepsze :)
ArliJ
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ArliJ » 18.09.2015 21:36

maslinka napisał(a):Pięknie! :D
Takie nieplanowane wyjazdy są najlepsze :)

to prawda:) a już bez dzieci to gwarantowany sukces:)
Paulka
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Paulka » 18.09.2015 21:40

No to zerkam jak mix bez małych modelek się odbywa ;)
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 18.09.2015 21:42

Grzech tutaj nie być :wink: :lol: :idea:
ArliJ
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ArliJ » 18.09.2015 22:06

Paulka napisał(a):No to zerkam jak mix bez małych modelek się odbywa ;)

troszkę inaczej to na pewno:)

Janusz Bajcer napisał(a):Grzech tutaj nie być :wink: :lol: :idea:

Witam Januszu, mam nadzieję że nie będziesz grzeszył:)
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 18.09.2015 22:07

Widzę Gozd Martuljek :D

Obrazek

Wszystkie 3 miejsca piękne 8)
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 18.09.2015 22:15

Miejsce jeszcze mnie nieznane. Syn zwiedzał z Pogorii.
Nice.
ArliJ
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ArliJ » 18.09.2015 22:16

Ok. Startujemy...dosłownie...4 sierpnia wsiadam do samolotu w kierunku Stavanger

Obrazek

Obrazek

:mrgreen:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

ląduje w nieco innej temperaturze niż wystartowałam ale nie będę narzekać.
Nie jest tragicznie:) ale według tutejszych tegoroczne lato to najgorsze od kilkudziesięciu lat...dla odmiany zeszłoroczne było najlepsze od 80 lat więc mają wahania;)

wita mnie zachęcający widok :mrgreen:

Obrazek

Obrazek

Z lotniska udaje się prosto do firmy więc dopiero po 16 docieram do hotelu, który już znam z poprzedniego wyjazdu...niestety leje...

Zamawiam jedzenie bo nawet nie jestem pewna czy uda mi się wyjść na miasto zjeść...smakuje wybornie;)

Obrazek

O 20 przejaśnia się więc aparat w dłoń i pędzę na zwiady, mieszkam w samym centrum więc te spacery są bardzo ułatwione.

Stavanger to najbardziej chyba znane po Oslo i Bergen miasto poza granicami kraju, jest stolicą norweskiego przemysłu naftowego i też bramą do fiordów.

Najciekawsza jest stara część Stavanger, centrum miasta samo w sobie jest małe i kameralne, z wąskimi uliczkami i otwartymi przestrzeniami wolnymi od ruchu samochodowego.

W pierwszych krokach kieruje się do portu...

Obrazek

Obrazek

Tutaj jadaliśmy pysznego łososia!

Obrazek

Takie krowy tu często bywają:)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Upalnie nie jest na pewno ale nie pada a zachodzące słońce daje fajny spektakl na niebie.

Obrazek

Obrazek

Prom który w weekend zabierze nas w kierunku fiordów, do Tau.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Budynek Oljemuseum, odwiedzimy w weekend, bardzo ciekawe, szczególnie dla tych z branży ale każdy spędzi tu interesująco czas.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Skoro udało mi się znaleźć punkt skąd wypływa prom to mogę ruszać na podbój uliczek.

W pierwszej kolejności – kolorowa uliczka Ovre Holmegate
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

c.d dnia nastąpi :papa:
AniaJ.
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) AniaJ. » 18.09.2015 23:41

Niskobudżetowy powiadasz...hmmm :wink:

Zazdraszczam wypadu bez dzieci, nam jak dotąd udało się wyrwać. ..niskobudżetowo na dwa dni na kajaki :lol: też super było 8)

Będę śledzić z ciekawością, bo Norwegia w sferze marzeń, Słowenią jesteśmy oczarowani a Istria coraz częściej zaprząta moją uwagę, więc kto wie... :roll:

:papa:
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 19.09.2015 05:55

Zapowiada sie fajna zabawa.... wchodze w temat! :)
Dwa wyjazdy i to takie fajne...niektorzy to POZYJA ;)
:oczko_usmiech:
Bartek1977
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bartek1977 » 19.09.2015 07:23

No proszę! Ja tu jeszcze z Wami śledzę podróż śladami Mamma Mia a tu niespodzianka!
Stavanger kusi do zwiedzenia, tym bardziej że ze Szczecina latają tam tamie linie lotnicze... Przyłączam się do czytania....
kmichal
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) kmichal » 19.09.2015 07:41

... ja również się przysiadam, bo wiadomo, że będzie pięknie ... :D ... a kolory prawie jak w greckiej relacji
... :lol: ...
Pozdrawiam.
ArliJ
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ArliJ » 19.09.2015 07:42

AniaJ. napisał(a):Niskobudżetowy powiadasz...hmmm :wink:

Zazdraszczam wypadu bez dzieci, nam jak dotąd udało się wyrwać. ..niskobudżetowo na dwa dni na kajaki :lol: też super było 8)

Będę śledzić z ciekawością, bo Norwegia w sferze marzeń, Słowenią jesteśmy oczarowani a Istria coraz częściej zaprząta moją uwagę, więc kto wie... :roll:

:papa:

Niskobudżetowy miał być...namiot, zupki chińskie itd w momencie planowania :D ...potem wyszła Norwegia gdzie płacilismy sami tylko za przeprawe na fiordy, za wszystko inne zapłaci karta firmowa :D

...stąd zdecydowaliśmy się bo raczej na własną rękę się nie wybierzemy szybko bo noclegi i życie drogie plus w miare ok ceny lotów...w tym wypadku płacilismy tylko za lot męża :mrgreen:

to była optymalna bardzo opcja na liźnięcie fiordów a głodni nie chodziliśmy, wręcz przeciwnie.
:mrgreen:
ArliJ
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ArliJ » 19.09.2015 07:53

kmichal napisał(a):... ja również się przysiadam, bo wiadomo, że będzie pięknie ... :D ... a kolory prawie jak w greckiej relacji
... :lol: ...
Pozdrawiam.

Obiektywnie rzecz ujmując będzie troszkę różnorodności, plaże w greckiej relacji tutaj inne klimaty :mrgreen:

Bartek1977 napisał(a):No proszę! Ja tu jeszcze z Wami śledzę podróż śladami Mamma Mia a tu niespodzianka!
Stavanger kusi do zwiedzenia, tym bardziej że ze Szczecina latają tam tamie linie lotnicze... Przyłączam się do czytania....

Szukając lotów wkurzaliśmy się ze Szczecin lata prawie za darmo :mrgreen:
Polecam bo samo miasteczko naprawdę fajne plus świetnie zorganizowane połączenia na Preikestolen, tanie loty więc tylko nocleg i jedzenie trzeba przeboleć ze drogo...

tony montana napisał(a):Zapowiada sie fajna zabawa.... wchodze w temat! :)
Dwa wyjazdy i to takie fajne...niektorzy to POZYJA ;)
:oczko_usmiech:

Hehe fakt...ten rok był naprawdę świetny...pożyliśmy...przypadkowo, trochę kosztem innych niedokończonych spraw ale dla podróży wszystko może poczekać :mrgreen:

FUX napisał(a):Miejsce jeszcze mnie nieznane. Syn zwiedzał z Pogorii.
Nice.

Witam :D

Lednice napisał(a):Widzę Gozd Martuljek :D

Obrazek

Wszystkie 3 miejsca piękne 8)

Dokładnie, charakterystyczne miejsce :D
zapraszam do śledzenia
Następna strona

Powrót do Relacje wielokrajowe - wycieczki objazdowe