Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Filtry w fotografii cyfrowej i nie tylko...

Rozmowy na tematy fotograficzne. Porady odnośnie techniki fotografowania, wyboru sprzętu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
GEMINI
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) GEMINI » 02.06.2007 15:46

Przeglądając ofertę filtrów (tu na przykładzie polaryzacyjnego) można zauważyć wyszczególnienie filtrów dedykowanych dla fotografii cyfrowej.
Przykład : http://www.foto-tip.pl/sklep/product_in ... cts_id=833

Czy aby jest to chwyt marketingowy czy faktyczna różnica ?
GEMINI
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) GEMINI » 02.06.2007 15:48

Myślę że warto wrócić do pięknych zdjęć i proponuje aby ich właściciele pochwaili się techniką oraz zastosowaniem konkretnych rozwiązań przy wykonywaniu zdjęć ( głównie zastosowanie fitrów )

http://pilak.republika.pl/konkurs2006/index.html
Janusz Serednicki
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Serednicki » 07.12.2007 10:22

A co myślicie o tym zestawie do mojego Kodaka DX6490
http://www.allegro.pl/item274059942_kod ... _8w1_.html
Warto to kupić :?:
mariush_foto
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariush_foto » 07.12.2007 10:29

Janusz Serednicki napisał(a):A co myślicie o tym zestawie do mojego Kodaka DX6490
http://www.allegro.pl/item274059942_kod ... _8w1_.html
Warto to kupić :?:

1. Filtry KINGA są jednymi z tych, na które najczęściej sie narzeka.
2. UV ci niepotrzebna, tym bardziej UV KINGA.
Reasumując - kup tulejkę osobno i polara (jakiegokolwiek, byle nie KINGa) osobno, a UV sobie odpuść. :-)
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 07.12.2007 11:41

Dla tej klasy optyki (a nawet zdecydowanie lepszej) w zupełności wystarczy fioletowy polar Hoya. Podobnie jak Mariusz zdecydowanie odradzam Kinga. Potrafi spieprzyć jakość optyczną zestawu i to znacząco, w tym znacząco pogorszyć skuteczność i jakość działania autofokusa, który w kompaktach i hybrydach i tak pozostawia wiele do życzenia. UV nie przyda Ci się praktycznie do niczego. Różnic z i bez nie zauważyłem zarówno w hybrydzie jak i w lustrzance.

Pozdrav
Lubuszanin
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lubuszanin » 22.04.2008 12:33

Jakis czas temu kol. Rysio polecil mi kupic filtr polaryzacyjny, by uniknac efektow rozmazanej bieli, a czy nie lepiej uzyc filtra korygujacego?
Obrazek
Obrazek
borewicz
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) borewicz » 17.05.2008 13:04

Widzę, że w temacie zostało powiedziane wiele. Mam pytanie skłaniające Was do zaopiniowania tego filtra
Jak zapewnia sprzedawca to nic innego jak Hoya, tylko cena nie Hoyi. Czy już ktoś praktykował z tym filtrem? Pozdrawiam :D
tomek99
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) tomek99 » 17.05.2008 14:13

Czy świadomie chcesz sobie pogorszyć jakość obrazu i i działanie AF, o czym wyżej pisał m.in. Rysio? Jeśli tak, to kupuj. Jeśli nie, to dołóż kilkadziesiąt zł na porządny filtr UV do zabezpieczenia obiektywu. Myślę, że do niczego innego się nie przyda. Ja ostatnio zrezygnowałem w ogóle z używania UV - mam tylko CPL i dokupię jeszcze szarą połówkę.
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 18.05.2008 07:59

Równie dobry w tym przypadku będzie kawałek szkła znaleziony w przydrożnym rowie :? Do czego potrzebujesz filtr UV :?: Podłożyć pod aparat ustawiony gdzieś na murku, do zdjęcia nocnego, możesz równo dobrze jakiś patyczek, pudełko zapałek, czy choćby zaślepkę obiektywu jeśli sznureczek masz wystarczająco długi :lol: Jeśli uważasz że Twój aparat robi zbyt dobre zdjęcia, to rzeczywiście, możesz w celu ich spieprzenia zakręcić taki filterek :) Obiektyw się chroni dekielkiem z nie UVką 8)
borewicz
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) borewicz » 18.05.2008 14:48

Rysio napisał(a):...Obiektyw się chroni dekielkiem z nie UVką 8)

I to wystarczyło napisać. Chyba, że emocje wzięły górę. Taka natura ...? Mimo tego ciętego języka pisanego uwagi przyjąłem do wiadomości i potwierdziły moje przypuszczenia, żeby sobie odpuścić kupno tego elementu. Pozdrawiam :)
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 18.05.2008 15:37

borewicz napisał(a):
Rysio napisał(a):...Obiektyw się chroni dekielkiem z nie UVką 8)

I to wystarczyło napisać. Chyba, że emocje wzięły górę. Taka natura ...? Mimo tego ciętego języka pisanego uwagi przyjąłem do wiadomości i potwierdziły moje przypuszczenia, żeby sobie odpuścić kupno tego elementu. Pozdrawiam :)

A emotki Ty widział :lol: :?: skoro przyjąłeś to jako cięty język, to informuję smutne ego, że miało być na wesoło :? a stosowanie UVek i to znacznie lepszych i droższych, jako różnego rodzaju podkładek pod aparat, jest powszechnie znane na forach typowo fotograficznych :lol:

A teraz już na poważnie, możesz to potraktować jako cięte emocje:

Wystarczyło przeczytać kilka postów wyżej
Rysio napisał(a):UV nie przyda Ci się praktycznie do niczego. Różnic z i bez nie zauważyłem zarówno w hybrydzie jak i w lustrzance.
i nie zadawałbyś pytania o filtr wycięty z szyby okiennej 8)

i uśmiechnij się :wink:
Kasiulka85
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kasiulka85 » 13.06.2008 20:30

Witam do Szanownego Grona:) o pomoc i opinię .
Wybieram się w tym roku wraz z moim starcem (Kodak dx 7590) na Chorwację po raz pierwszy i chciałabym przywieźć ładne nie przepalone zdjęcia :)W zasadzie chciałam wymienić go na "NOWSZY MODEL" ale fundusze nie pozwalają na osiągnięcie tego celu (Nikon D60) :arrow:
W związku z czym chciałam trochę "podrasować" swojego oddanego starca takim oto zestawem:
http://www.allegro.pl/item382471048_kod ... _8w1_.html

Proszę o pomoc ,czy ma to sens i czy przez ten zestaw (głównie mam tu na myśli filtr)zdjęcia będą lepsze.
Pozdrawiam
mariush_foto
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariush_foto » 16.06.2008 06:28

Kasiulka85 napisał(a):Witam do Szanownego Grona:) o pomoc i opinię .
Wybieram się w tym roku wraz z moim starcem (Kodak dx 7590) na Chorwację po raz pierwszy i chciałabym przywieźć ładne nie przepalone zdjęcia :)W zasadzie chciałam wymienić go na "NOWSZY MODEL" ale fundusze nie pozwalają na osiągnięcie tego celu (Nikon D60) :arrow:
W związku z czym chciałam trochę "podrasować" swojego oddanego starca takim oto zestawem:
http://www.allegro.pl/item382471048_kod ... _8w1_.html

Proszę o pomoc ,czy ma to sens i czy przez ten zestaw (głównie mam tu na myśli filtr)zdjęcia będą lepsze.
Pozdrawiam
Nie kupować Kinga - pierwsza zasada filtrowa :-)
Nie chcesz przepalać zdjęć - nei rób ich w środku dnia - to cała tajemnica .
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 16.06.2008 06:44

mariush_foto napisał(a):
Pozdrawiam
Nie kupować Kinga - pierwsza zasada filtrowa :-)
Nie chcesz przepalać zdjęć - nei rób ich w środku dnia - to cała tajemnica .[/quote]

Pkt 1. Zgadzam się w 100% :wink:

Pkt 2. Można robić, ale słońce ma świecić do ucha :wink:
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 16.06.2008 08:11

Oj Rysiu Rysiu odsyłam Cię do :arrow: Cytujemy - nauka w trzech lekcjach :twisted:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do FotoCroClub - dyskusja

Filtry w fotografii cyfrowej i nie tylko... - strona 7
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone