Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Filtry w fotografii cyfrowej i nie tylko...

Rozmowy na tematy fotograficzne. Porady odnośnie techniki fotografowania, wyboru sprzętu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Hunter
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Hunter » 15.05.2007 17:37

ooloo napisał(a):
Hunter napisał(a):...Dziękuję za to, że tak pięknie mi to klarujecie. Filtr filtrem ale zmartwiło mnie to, że mój aparacik to żadna rewelacja. Gdy go kupiłem myślałem, że pana boga chwyciłem za nogi.:

Jeśli do czegoś jest Ci potrzebny Pan Bóg to pisz GO z dużej litery... A mogłeś napisać, że byłeś po prostu szczęśliwy, albo złapałeś szczęście za nogi, albo czułeś się, jakbyś wygrał w lotto...

ooloo :lol:

PRZEPRASZAM :!: :!: :!: Fakt , zawaliłem :oops: :oops: :oops:

Ale może wrócimy do tematu :!:
Pan Aogito
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Pan Aogito » 15.05.2007 20:53

Hunter napisał(a):
ooloo napisał(a):
Hunter napisał(a):...Dziękuję za to, że tak pięknie mi to klarujecie. Filtr filtrem ale zmartwiło mnie to, że mój aparacik to żadna rewelacja. Gdy go kupiłem myślałem, że pana boga chwyciłem za nogi.:

Jeśli do czegoś jest Ci potrzebny Pan Bóg to pisz GO z dużej litery... A mogłeś napisać, że byłeś po prostu szczęśliwy, albo złapałeś szczęście za nogi, albo czułeś się, jakbyś wygrał w lotto...

ooloo :lol:

PRZEPRASZAM :!: :!: :!: Fakt , zawaliłem :oops: :oops: :oops:

Ale może wrócimy do tematu :!:

możesz pisać pan bóg i możesz Pan Bóg ,zależy przez jaki filter go przepuścisz :wink:
mariush_foto
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariush_foto » 16.05.2007 06:44

Hunter napisał(a):Filtr filtrem ale zmartwiło mnie to, że mój aparacik to żadna rewelacja. Gdy go kupiłem myślałem, że pana boga chwyciłem za nogi.
Każdym da się robić zdjęcia :-)
Po prostu, aparaty różnego typu wiążą się z różnego typu możliwościami - ale i ograniczeniami (gdybyś podźwigał parę godzin mój obowiązkowy plecak ze sprzętem, obiektywami, filtrami i statywem, doceniłbyś niewielką wagę swojego kompakta :-))
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 16.05.2007 06:53

mariush_foto napisał(a):
Hunter napisał(a):Filtr filtrem ale zmartwiło mnie to, że mój aparacik to żadna rewelacja. Gdy go kupiłem myślałem, że pana boga chwyciłem za nogi.
Po prostu, aparaty różnego typu wiążą się z różnego typu możliwościami - ale i ograniczeniami (gdybyś podźwigał parę godzin mój obowiązkowy plecak ze sprzętem, obiektywami, filtrami i statywem, doceniłbyś niewielką wagę swojego kompakta :-))

Ja dopiero zacząłem przygodę z lustrem (2 miesiące) a możliwości mojej torby się prawie wyczerpały :wink:
Jacunio
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jacunio » 16.05.2007 06:56

Rysio napisał(a):Ja dopiero zacząłem przygodę z lustrem (2 miesiące) a możliwości mojej torby się prawie wyczerpały :wink:

Brzmi co najmniej dwuznacznie... :wink: :oops:

PozdraV
J.
mariush_foto
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariush_foto » 16.05.2007 07:00

Rysio napisał(a):
mariush_foto napisał(a):

Ja dopiero zacząłem przygodę z lustrem (2 miesiące) a możliwości mojej torby się prawie wyczerpały :wink:
Szminki i pudry już się nie mieszczą? ;-) 8) 8)
Maciej
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Maciej » 16.05.2007 07:03

Rysio napisał(a):
możliwości mojej torby się prawie wyczerpały :wink:

Dasz radę młody chłop jesteś :twisted: , owoce morza ponoć pomagają :lol: :wink:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 16.05.2007 07:09

Rysio napisał(a):
......możliwości mojej torby się prawie wyczerpały :wink:

Trzymam za Ciebie kciuki Rysiek - WYJDZIESZ Z TEGO - WSZYSTKO BĘDZIE OK - dziś medycyna potrafi zdziałać cuda !!!! :lol: :lol: :lol:
Pozdrav :papa:
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 16.05.2007 07:19

Z tą torbą wsio w porządku :wink: ale się nie przekonacie :D :wink:
Cromireczka
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Cromireczka » 16.05.2007 10:07

Ja zapytam krótko czy do SONY DSC H2 taki zestaw bedzie wystarczajacy
http://www.allegro.pl/item193127579_zestaw_58mm_58_canon_350d_sony_h2_h5_gratis.html
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 16.05.2007 10:09

Wygląda na to, że tak, ale akurat Sony H2 to ma Rysio więc może coś więcej powie :D
Hunter
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Hunter » 17.05.2007 20:28

Zamówiłem polaryzacyjne szkiełko do mojego H5. :D

Jeszcze nie powiem jakie. Gdy dostarczą je do domu to ruszę w plener, zrobię pare fotek bez i z nim. :?:
Jeśli efekt będzie zgodny z moimi oczekiwaniami to się dopiero pochwalę. :lol:
Jeśli się okaże, że wyrzuciłem pieniądze w błoto :evil: to się nie przyznam co kupiłem.

Być może moje H5 nie zasługuje na takie szkiełko. Albo ja nie zasługuję nawet na H5. :wink:
Hunter
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Hunter » 23.05.2007 16:59

Szkiełko dotarło i od razu zamontowałem aby pstryknąć kilka próbnych zdjęć z okna.

Gdy odkręcałem filtr zapomniałem, że gwint ma tak mało zwoji i prawie by mi upadł. :x
Refleks nie zawiódł ale moje linie papilarne są na filtrze. :evil:

Mam pytanie. Czy mogę zastosować ten sam zestaw czyszczący jakigo używam do obiektywu :?:(powłoki?)

Powiedzcie, tak ogólnie, czym wy czyścicie optykę :?:

I jeszce jeden problem. Na polara nie można założyć dekielka ochronnego. Filtr był na aparacie pół godziny i nałapał mnóstwo kurzu.
Boję się, co będzie gdy będąc gdzieś w plenerze będę go miał na aparacie przez pół dnia. Jak sobie radzicie z takim problemem :?:
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 24.05.2007 11:05

Cromireczka napisał(a):Ja zapytam krótko czy do SONY DSC H2 taki zestaw bedzie wystarczajacy
http://www.allegro.pl/item193127579_zestaw_58mm_58_canon_350d_sony_h2_h5_gratis.html

Generalnie filtry Kinga uchodzą za ........ ch .. eee .... niezbyt wysokiej jakości :wink: większość osób siedzących w temacie je odradza. Można kupić egzemplarz w miarę przyzwoity a można kupić coś co będzie się nadawało do wyrzucenia (przy zakupie 2 szt szansa odwiedzin śmietnika wzrasta dwukrotnie). Tak jak wcześniej wspominałem filtr UV :? a tym bardziej Kinga .... odradzam. Tulipan :?: fakt aparat z wielkim tulipanem wygląda bardziej "profi" ale czy się przyda :?: Ja używam dość rzadko bo nie stwierdzam najczęściej takiej potrzeby a jak już to przysłaniam padające w obiektyw promienie dłonią - taki sam skutek. Acha jeszcze jedno - regulacja polara kołowego po założeniu tulipana jest bądź niemożliwa bądź bardzo niewygodna. Osobiście poszukałbym osobno tylko samego polara kołowego fioletowego firmy Hoya + dekielek lub Marumi (niestety droższe). Reszta to IMHO gadżety, które ktoś kompletuje by opchnąć kiepskie filtry KINGa.

Hunter, ja używam tego http://www.foto-tip.pl/sklep/product_in ... cts_id=762

ale dla Ciebie polecam http://www.foto-tip.pl/sklep/product_in ... cts_id=761 - więcej płynu a gruchy i pędzla nie potrzebujesz tak bardzo choć przydaje się nawet w kompakcie czasem do upierdliwych drobinek
obcasik
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) obcasik » 31.05.2007 16:28

Ja używam tylko i wyłącznie filtrów HOYA, i nie jest to zielona, tańsza linia. Dlaczego? Gdyż ponieważ :wink: tańszy filtr mógłby zepsuć to, co potrafi mój obiektyw np z procesorem. Co jakośc to jakośc.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do FotoCroClub - dyskusja

Filtry w fotografii cyfrowej i nie tylko... - strona 6
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone