Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Filtry w fotografii cyfrowej i nie tylko...

Rozmowy na tematy fotograficzne. Porady odnośnie techniki fotografowania, wyboru sprzętu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 11.05.2007 08:10

Janusz, polar kołowy załatwi Ci 80% tego co te filtry z linka, a tak czy inaczej z literatury wynika, że nie powinno się stosować filtrów w grupach powyżej 2-3 szt. Z tego co przyniosło mi doświadczenie widzę że kołowy polar stosowany na zmianę z szarą połówką (niestety brak możliwości stosowania łącznie) załatwia większość amatorskich potrzeb. Kupno, zaawansowanego systemu filtracji nie ma sensu do zastosowania przez nas laików. Tak jak wcześniej napisałem, dla zdjęć które chcemy oprawić w ramki bardziej owocnym będzie przełączenie aparatu do poziomu RAWa i regulacja parametrów przy ich wywoływaniu. :papa:
Hunter
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Hunter » 14.05.2007 18:34

Rysio napisał(a):Janusz, polar kołowy załatwi Ci 80% tego co te filtry z linka, a tak czy inaczej z literatury wynika, że nie powinno się stosować filtrów w grupach powyżej 2-3 szt. Z tego co przyniosło mi doświadczenie widzę że kołowy polar stosowany na zmianę z szarą połówką (niestety brak możliwości stosowania łącznie) załatwia większość amatorskich potrzeb. Kupno, zaawansowanego systemu filtracji nie ma sensu do zastosowania przez nas laików. Tak jak wcześniej napisałem, dla zdjęć które chcemy oprawić w ramki bardziej owocnym będzie przełączenie aparatu do poziomu RAWa i regulacja parametrów przy ich wywoływaniu. :papa:

Rysio podlinkowałeś w innym wątku http://www.raysfoto.pl/

Poczytałem. Nie powiem pogłebiłem swoją wiedzę ale dalej mam dylemat.
Otworzyłem dla przykładu cennik z filtrami firmy MARUNI i..... No właśnie pomóż :!:
Jest:
polaryzacyjny kołowy
polaryzacyjny kołowy MC
CPL Wide-slim
CPL MC Wide-slim
CPL WPC
CPL DHG
:roll: :roll: :roll:
A może z innej firmy :?:

Czy może ktoś polecić mi konkretny model i firmę :?: Aparat SONY H5
rich72
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) rich72 » 14.05.2007 20:11

http://www.foto-tip.pl/sklep/product_in ... cts_id=707 ten do H5 powinien wystarczyć jeśli Cię stać możesz kupić lepszy http://www.foto-tip.pl/sklep/product_in ... cts_id=822 lub nawet taki http://www.foto-tip.pl/sklep/product_in ... cts_id=850

jednak jakość 2 pierwszych powinna w zupełności wystarczyć. Generalnie w filtrach (i najczęściej nie tylko) zasada jest prosta - im lepszy tym droższy :)
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 14.05.2007 20:20

Kurde skąd ten co post wcześniej napisał się znów urwał :evil: :wink: co do Marumi to w cenniku raysfoto jest opisany jako polaryzacyjny kołowy 52mm za 116 zł lub polaryzacyjny kołowy multicoated za 167 zł. Drugi jak ten przede mną napisał będzie lepszy, ma więcej napylonych warstw co powoduje lepszą skuteczność i najczęściej mniejszą stratę światła :) a czemu to już nie wiem :D czytałem gdzieś ale nie pamiętam :wink:

:papa:
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 14.05.2007 20:33

Rysiek :lool: ile browarów wypiłeś :?: :lool: Hahahahaha dobre :lool:
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 14.05.2007 20:42

Jeszcze nic ale dobrze że mi przypomniałeś :lol:
mariush_foto
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariush_foto » 15.05.2007 06:50

Do Sony H5 optymalnym rozwiązaniem będzie tani filtr liniowy (nie kołowy - ten jest droży i niepotrzebny do kompaktu), marki Hama lub Hoya.
Resztę wydaj na statyw :-)
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 15.05.2007 07:11

Skoro temat o filtrach Hoya to więcej jest tu:

http://www.foto-nova.com.pl/produkty/ho ... asyfikacja
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 15.05.2007 07:45

mariush_foto napisał(a):Do Sony H5 optymalnym rozwiązaniem będzie tani filtr liniowy (nie kołowy - ten jest droży i niepotrzebny do kompaktu), marki Hama lub Hoya.

Mariusz, spotkałem się ze stwierdzeniem po co psuć jeszcze bardziej kiepskie szkło :roll: IMHO filtr w okolicach 100 zł. to nie tak wielki wydatek żeby sobie na niego nie pozwolić :roll:
mariush_foto
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariush_foto » 15.05.2007 07:57

Rysio napisał(a):
mariush_foto napisał(a):Do Sony H5 optymalnym rozwiązaniem będzie tani filtr liniowy (nie kołowy - ten jest droży i niepotrzebny do kompaktu), marki Hama lub Hoya.

Mariusz, spotkałem się ze stwierdzeniem po co psuć jeszcze bardziej kiepskie szkło :roll: IMHO filtr w okolicach 100 zł. to nie tak wielki wydatek żeby sobie na niego nie pozwolić :roll:
Rysio - wg mnie jedna zasada jest tylko święta: dobre szkło - dobry filtr.
Pozostałe zasady... jak kto uważa :-) Ja złamałem (nie mając kasy na nic lepszego) powyższą zasadę, stosując do mojego Zuiko Digital 14-54 (bardzo dobry obiektyw) filtr polaryzacyjny za 50 zł marki no name - i dawało się zrobić nim zdjęcia (np. wodospad Zaskalnik http://www.obiektywni.pl/galeria/fotografia-23351.php)

Chodzi po prostu o to, że w kompakcie, który i tak ma z zasady słaby obiektyw (a na pewno słaby obiektyw jest w H5-ce) można wykorzystywać dobre filtry (np. Marumi) - tylko że ich użytkownik nie wykorzysta możliwości jakie filtry te dają. Oczywiście, obraz będzie (przynajmniej teoretycznie) lepszy niż w przypadku filtrów z najniższej półki - ale różnica będzie niewielka lub niezauważalna. Hoya to i tak zbyt dobry polar do H5-ki wg mnie... :-)

Na pewno za to radzę kupić polara liniowego - jest tańszy, a w kompakcie będzie dział dokładnie tak tak jak polar kołowy.
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 15.05.2007 08:52

Mariusz, masz z pewnością większe doświadczenie więc się nie spieram natomiast udało mi się znaleźć coś takiego, taki filtrowy wykład w pigułce

http://www.horazy.republika.pl/3_2.htm
volumen
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) volumen » 15.05.2007 09:27

Tyle, że filtry liniowe nie bardzo nadają się do aparatów z autofokusem, dlatego stworzono filtry kołowe. To znaczy możesz korzystać także z filtra liniowego, jednak w takim przypadku musisz mierzyć światło bez filtra i skorygować wynik pomiaru o współczynnik krotności filtra. Dlatego wygodniej jest kupić filtr polaryzacyjny kołowy, który może być używany ze wszystkimi aparatami, również takimi które pracują poprawnie z filtrami liniowymi.

A tu przykład wykorzystania filtra polaryzacyjnego do usuwania z powierzchni wody odblasków (może się przydać np. przy fotografowaniu Plitwickich Jezior).
Obrazek
Obrazek
mariush_foto
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariush_foto » 15.05.2007 09:41

volumen napisał(a):

Tyle, że filtry liniowe nie bardzo nadają się do aparatów z autofokusem, dlatego stworzono filtry kołowe. To znaczy możesz korzystać także z filtra liniowego, jednak w takim przypadku musisz mierzyć światło bez filtra i skorygować wynik pomiaru o współczynnik krotności filtra. Dlatego wygodniej jest kupić filtr polaryzacyjny kołowy, który może być używany ze wszystkimi aparatami, również takimi które pracują poprawnie z filtrami liniowymi.
Masz rację - ale tylko jeśli mówimy o lustrzankach z AF starszych typów.

W aparatach tych problem wynika z tego, że światło spolaryzowane jest światłem, w którym część informacji jest obcięta (działa trochę tak jak żaluzja w oknie, lekko przymknięta). W starszych lustrzankach, jako elementy lustra stosowane były półprzepuszczalne materiały - kiedy więc efekt działania filtra "zgrał" się z elementami półprzepuszczalnymi w lustrze - zdarzały się problemy.

Co to oznacza w praktyce? W kompaktach nie ma lustra. Problem opisany wyżej nie może więc wystąpić - dlatego działanie polara liniowego i kołowego w kompakcie będzie identyczne.
W lustrzankach analogowych zaleca się stosowanie polarów kołowych.
W cyfrowych również, choć nowsze rozwiązania technologiczne wyeliminowały problemy z filtrami liniowymi (ja np. używałem w Olympusie E-1 polara liniowego przez ponad rok i nie było żadnych problemów).

Podsumowując:
- do kompaktu: polar liniowy (kołowy też może być, ale po co przepłacać...?),
- do lustra: liniowy lub kołowy (zawsze można wypróbować filtr liniowy - i jeśli nie będzie działał, zwrócić w ciągu 10 dni - przy zakupach przez internet).

Uff... napisałem się, mam nadzieję, że teraz wszystko będzie jasne :-)
Hunter
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Hunter » 15.05.2007 16:31

mariush_foto napisał(a):
volumen napisał(a):

Masz rację - ale tylko jeśli mówimy o lustrzankach z AF starszych typów.

W aparatach tych problem wynika z tego, że światło spolaryzowane jest światłem, w którym część informacji jest obcięta (działa trochę tak jak żaluzja w oknie, lekko przymknięta). W starszych lustrzankach, jako elementy lustra stosowane były półprzepuszczalne materiały - kiedy więc efekt działania filtra "zgrał" się z elementami półprzepuszczalnymi w lustrze - zdarzały się problemy.

Co to oznacza w praktyce? W kompaktach nie ma lustra. Problem opisany wyżej nie może więc wystąpić - dlatego działanie polara liniowego i kołowego w kompakcie będzie identyczne.
W lustrzankach analogowych zaleca się stosowanie polarów kołowych.
W cyfrowych również, choć nowsze rozwiązania technologiczne wyeliminowały problemy z filtrami liniowymi (ja np. używałem w Olympusie E-1 polara liniowego przez ponad rok i nie było żadnych problemów).

Podsumowując:
- do kompaktu: polar liniowy (kołowy też może być, ale po co przepłacać...?),
- do lustra: liniowy lub kołowy (zawsze można wypróbować filtr liniowy - i jeśli nie będzie działał, zwrócić w ciągu 10 dni - przy zakupach przez internet).

Uff... napisałem się, mam nadzieję, że teraz wszystko będzie jasne :-)

Dziękuję za to, że tak pięknie mi to klarujecie. Filtr filtrem ale zmartwiło mnie to, że mój aparacik to żadna rewelacja. Gdy go kupiłem myślałem, że pana boga chwyciłem za nogi.

Widzę, że ile postów tyle opinii. :roll:
Kołowy, liniowy, kołowy, liniowy, entliczek, pętliczek :cry: :cry: :cry:
Pieniądze nie grają roli :!: :!: :!:
Wolę dać więcej ale za to mieć dobry produkt. Warunek :!: mogę zapłacić za rzeczywistą jakość a nie za znak firmowy :!:
ooloo
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) ooloo » 15.05.2007 17:21

Hunter napisał(a):...Dziękuję za to, że tak pięknie mi to klarujecie. Filtr filtrem ale zmartwiło mnie to, że mój aparacik to żadna rewelacja. Gdy go kupiłem myślałem, że pana boga chwyciłem za nogi.:

Jeśli do czegoś jest Ci potrzebny Pan Bóg to pisz GO z dużej litery... A mogłeś napisać, że byłeś po prostu szczęśliwy, albo złapałeś szczęście za nogi, albo czułeś się, jakbyś wygrał w lotto...

ooloo :lol:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do FotoCroClub - dyskusja

Filtry w fotografii cyfrowej i nie tylko... - strona 5
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone