Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Filtry w fotografii cyfrowej i nie tylko...

Rozmowy na tematy fotograficzne. Porady odnośnie techniki fotografowania, wyboru sprzętu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
JasioJasio
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) JasioJasio » 07.04.2007 15:32

jurek piekne wykłady, brakuje tylko ilustracji zdjeciami z i bz filtra.
Jurek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jurek » 08.04.2007 14:21

JasioJasio napisał(a):jurek piekne wykłady, brakuje tylko ilustracji zdjeciami z i bz filtra.

Tak przydały by się przykłady, tylko kto będzie za mnie pracował, jak będę świecił przykładami? :lol:
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 10.04.2007 09:13

Cholewcia ... to tych filtrów szarych jest aż tyle :?: 8O nie wiedziałem 8O 8). Tosz to trzeba by było wozić je wszystkie na wózku widłowym ze sobą 8O. Kurteczka.... Jurek może powiesz jakie są najczęściej wykorzystywane :? bo pogubić się można :?

Wykłady super :D
mariush_foto
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariush_foto » 10.04.2007 09:13

Jurek, nieładnie kopiować gotowe teksty Jacka Pawłowskiego (ALF), bez podania choćby linku do źródła... :?
Jurek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jurek » 10.04.2007 11:15

mariush_foto napisał(a):Jurek, nieładnie kopiować gotowe teksty Jacka Pawłowskiego (ALF), bez podania choćby linku do źródła... :?

Przyjdzie czas na tłumaczenie.
owoc
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) owoc » 10.04.2007 16:01

może wrzucę własne 3 gorsze
- z filtrami nie przesadzać (podobnie jak ze zdjęciami seryjnymi, wielkość karty to nie wszystko)
- UV stosować bardziej jako osłonę niż konkretny efekt działania, do "trudnych" fotek jeżeli body ma problem z ostrzeniem lepiej zdjąć (jak każdy filtr)
- polar jak najbardziej ale z wyczuciem, bo skończycie z granatowym niebem w słoneczny dzień albo bliżej nieokreśloną dominantą barwną daleką od naturalnego odcienia
- czasami lepszy efekt da szara połówka użyta z sensem, zwłaszcza przy architekturze
- zupełnie niedoceniania tutaj rola filtrów SkyLight (zwłaszcza 1A) moim zdaniem wymaga kilku słów od fachowców.

i moje własne 3 grosze
- karty pamięci są tanie, róbcie na maksymalnie dużych formatach jakościowych, niż w opcji mała karta - dużo zdjęć
- jeżeli kupiliście wymarzoną lustrzankę cyfrową to obiektyw KITowy jest dokładnie tym czym jest i nie próbujcie przerabiać go na super Nikkora albo eLkę. Nie da rady. Najpierw poczytajcie o jego ograniczeniach, jak domknąć, w jakim zakresie jest najostrzejszy. I zacznijcie zbierać na nowe szkła. :D - drogie hobby
- kompaktowi należy się szacunek, zwłaszcza jak ma natywny format RAW ale to wymaga wyczucia przy obróbce i czasu po powrocie. Jakiś filterek warto mieć, ale na forach dyskusyjnych szukajcie informacji jak go używać. Jeżeli aparat "ma utrwalać wspomnienia", to zainwestujcie w dobrą hybrydę albo ultrakompakt. Nie warto pakować się w lustro.
mariush_foto
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariush_foto » 11.04.2007 06:13

owoc napisał(a):- kompaktowi należy się szacunek, zwłaszcza jak ma natywny format RAW ale to wymaga wyczucia przy obróbce i czasu po powrocie. Jakiś filterek warto mieć, ale na forach dyskusyjnych szukajcie informacji jak go używać. Jeżeli aparat "ma utrwalać wspomnienia", to zainwestujcie w dobrą hybrydę albo ultrakompakt. Nie warto pakować się w lustro.
Tyle tylko, że dobra hybryda albo ultrakompakt kosztuje tyle, ile tańsze lustrzanki... Pytanie więc - czy warto?
owoc
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) owoc » 11.04.2007 06:44

Skrót myślowy, przepraszam
mówiąc o kompakcie lub hybrydzie miałem na myśli okazjonalne robienie zdjęć. To faktycznie kosztuje tyle co tanie "lusterko" ale odpada problem dokupowania lamp, szkieł, itp. IMHO warto rozważyć jeżeli ma to być tylko okazjonalne pstrykanie w trybie auto lub na programie tematycznym. Nie ukrywajmy. Większość robi w ten sposób zdjęcia.

(offtop - zawartość mojej torby na dzień dzisiejszy : 350D griped, KIT 18-55, 28-105 f3,5-4,5 USM, 70-210 f3,5-4,5 USM, Hoya polar HMC, szara połówka HMC, na szkłąch jako "zatyczki" UV-ki i jeden SkyLight 1A jako uzupełnienie, ładowarka, fotobank, kilka gigabajtów w CF. Lampy tym razem nie biorę. To żaden oszałamiający sprzęt ale na pewno przewyższa ceną dobrego kompakta.)

Za godzinę mam pociąg :) w niedzielę rano będę w Chorwacji, mała przerwa po drodze w Krakowie. Smokowi czas się pokłonić po kilku latach przerwy i pan Kadeja obiecał ekspresowo przeczyścić szkiełka :)
Plumek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Plumek » 11.04.2007 13:38

owoc napisał(a):Za godzinę mam pociąg :) w niedzielę rano będę w Chorwacji, mała przerwa po drodze w Krakowie. Smokowi czas się pokłonić po kilku latach przerwy i pan Kadeja obiecał ekspresowo przeczyścić szkiełka :)

Pan Kadeja "ekspresowo" od 3 tygodni naprawia mi lampę w aparaciku - fachowość tak, ale obsługa - żenada. Po 2 tygodniach od przyjęcia sprzętu poinformował mnie, że trzeba zamówić jakąś część z sewisu Canona :( Nie powiedział mi tylko, ile ta przyjemnosć będzie kosztować....
Ja w Cro będę w poniedziałek :)
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 06.05.2007 14:21

Jurku czemu zaniechałeś wykładów :?: Chcialem się dowiedzieć czegoś o szarych połówkach :?.....

Pozdrav :papa:
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 06.05.2007 18:13

Jurek miał ważniejsze sprawy na głowie - koncert MPT :D i ZLOT :D
Znając Jurka - jak wróci do życia :wink: to wykład dokończy. :lol:
Ostatnio edytowano 11.05.2007 07:08 przez Janusz Bajcer, łącznie edytowano 2 razy
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 10.05.2007 14:36

Przykład zastosowania filtra CPL
1. Bez CPL
Obrazek
2. Z użyciem CPL
Obrazek

Pozdrav :papa:
BorsukWro
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) BorsukWro » 10.05.2007 17:03

No to poczytałem. Uuuuf - zapowiadało się jak przewodnik dla amatorów, ale potem już mnie zgubiliście.

Więc pozwólcie, że się głupio zapytam :
Wiem że mam nałożyć coś na aparat i będę miał ładniejsze zdjęcia, nadal nie wiedząc co to jest balans bieli :D
Zatem co kupić żeby mieć ładniejsze zdjęcia z Cro ?

Aparacik to Olympus C-765UZ, nie wiem nawet czy się nadaje do Tych Rzeczy Które Tu Opisaliście
mariush_foto
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariush_foto » 11.05.2007 06:28

BorsukWro napisał(a):No to poczytałem. Uuuuf - zapowiadało się jak przewodnik dla amatorów, ale potem już mnie zgubiliście.

Więc pozwólcie, że się głupio zapytam :
Wiem że mam nałożyć coś na aparat i będę miał ładniejsze zdjęcia, nadal nie wiedząc co to jest balans bieli :D
Zatem co kupić żeby mieć ładniejsze zdjęcia z Cro ?

Aparacik to Olympus C-765UZ, nie wiem nawet czy się nadaje do Tych Rzeczy Które Tu Opisaliście
Jasne że się nadaje :-)
Wszystko zależy od tego, co fotografujesz. Tak naprawdę, ważniejsze są znajomość możliwości aparatu, umiejętność budowania kadru, wyłuskania ciekawgo fragmentu za pomocą aparatu.
Ale jak już chciałbyś kupować filtry, kup polara. To C-765 wystarczy ci polar liniowy (nie kołowy) prod. Hoya lub Hama. Do tego statyw.
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 11.05.2007 07:09

W oczekiwaniu dokończenie wykładu Jurka coś o filtrach i efekty ich zastosowania

http://www.raysfoto.pl/filtry%20fotogra ... _ochr.html
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do FotoCroClub - dyskusja

Filtry w fotografii cyfrowej i nie tylko... - strona 4
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone