Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Filtry w fotografii cyfrowej i nie tylko...

Rozmowy na tematy fotograficzne. Porady odnośnie techniki fotografowania, wyboru sprzętu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
jan_s1
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jan_s1 » 04.12.2009 14:20

JacYamaha napisał(a):A jak jest w instrukcji? (czasem najprostsze rozwiązania są w zasięgu ręki).

Jestem takim dziwnym typem, że pierwsze, co robię, to studiowanie instrukcji - ale tam o filtrach ani słowa. Aparat wydaje mi się całkiem do rzeczy. Tylko ten brak gwintu... :evil:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 04.12.2009 16:15

JacYamaha napisał(a):A jak jest w instrukcji? (czasem najprostsze rozwiązania są w zasięgu ręki).

Jacku ten aparat nie ma mozliwości nakręcenia filtra, niestety to zwalili totalnie....
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 04.12.2009 16:23

Rysio napisał(a):Czy ktoś miał styczność z Marumi CPL Super DHG

Ja miałem.....a raczej mam styczność :wink:
Tyle, że nie z tym konkretnym modelem Marumi o który pytasz a z Marumi-Fujijama Digital DHG
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 09.03.2010 09:26

Słuchajcie mam dylemat... kupiłem obiektyw Tokinę 12-24, a teraz chciałbym filtr do niego... i zastanawiam się między polarem a szarą połówką... obawiam się, że polar nie spolaryzuje całej przestrzeni nieba którą ten obiektyw obejmie a szara połówka cóż jak to połówka... podzieli kadr na pół :? macie jakieś doświadczenia w tym temacie z filtrami :?:

Może zastosować połówkę a potem kadrować :?: ostatecznie nie będę jakichś wielkich plakatów robił, ale wtedy to jest bez sensu, bo równie dobrze mogę zastosować węższy obiektyw np. 28-85 NIKKORa, którego mam i CPLa...

Poradźcie proszę .... :)
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 09.03.2010 09:58

Leszek Skupin napisał(a):
Może zastosować połówkę a potem kadrować :?:

Coś pierdoły piszesz :wink:
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 09.03.2010 10:05

Wiesz bo ja fotograficzna pierdoła jestem :lool: :P

Chodziło mi o kadrowanie programowe :P w komputerze już :P
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 09.03.2010 10:15

A po kiego grzyba chcesz kadrować w kompie. Po to masz 12 mm żeby je pokazać a jak chcesz więcej to se przekręć na 15 albo na 20 mm, tylko dalej nie rozumiem co to ma wspólnego z polarem czy połówką szarą :lol:
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 09.03.2010 10:20

Wyjaśnię łopatologicznie, bo coś widzę Rysiu masz dzisiaj gorszy dzień :roll: ;)

Polar przy tak szerokim kącie 12mm nie jest w stanie spolaryzować całego nieba tak :?: tak :!: a szara połówka przyciemni niebo (całe i równo), ale jeśli chciałbym inaczej kadrować niż 50:50 to przyciemni również część ziemi albo nie przyciemni części nieba tak :?: tak :!:

No i nie wiem co mam zrobić... czy kupić szarą połówkę czy CPLa :(
Lechu67
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lechu67 » 09.03.2010 10:47

Ja tam nie jestem wielki znawca, ale to szerokie to bardziej do architektury się przecież wykorzystuje i nieba nie ma za dużo więc polar powinien wystarczyć. Trzeba też wziąć pod uwagę że na szerokim (12) może ci się od filtra wineta pojawić. Na swoim Tamronie 10-24 mam tylko UV, a polara mam przechodniego na 2 obiektywy bo średnica duża (77 mm) i drogie są .
Szarą połówkę to ja osobiście wziąłem sobie na spacer zoomy (17-70 i 24-135) bo tam więcej nieba.
No ale jak zaznaczyłem zawcą nie jestem i to takie moje pomysły :D .
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 09.03.2010 11:10

Oj jak mi brakowało szerokiego kąta w Tatrach ;)

Obrazek

i co tu zastosować :?: Połówka się nie nadaje... wrrrr :cry:
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 09.03.2010 11:12

Polar, jak to polar 10 czy 12 mm w całości nie ogarnie i tu masz rację, pod warunkiem że będziesz chciał wykorzystać 100 czy 90 % właściwości filtra. Jednak jest możliwość że polar "dokręcasz" do pewnego momentu i gdy widzisz że zaczyna się robić plama na niebie lekko go odkręcasz i robisz pstryka. Co do połówki to leży praktycznie nieużywana, wolę się odpowiednio do światła ustawić niż kombinować co przyciemnić. W mojej opinii polar bardziej się przydaje.

Tu masz przykład zdjęcia z plamą na niebie od polara.
longtom
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) longtom » 09.03.2010 11:19

A ja się naciąłem z moim canonem sx10 is. Na forum tylu jest fanów filtrów CPL. Stwierdziłem, że i ja spróbuję. W sklepie sprawdziłem, że do obiektywu pasuje filtr średnica 52 mm. Trochę ciężko się wkręcał, myślałem że się wyrobi. Po jakim czasie odkryłem, że drobnozwojowy "gwint" w obiektywie to tylko szereg kolejnych, zamkniętych nacięć. W sumie filtr daje się "wkręcić" na 3/4 obrotu i się trzyma. Chyba tak zostawię. :?: :cry: :?: :wink:
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 09.03.2010 11:21

Rysio napisał(a):...

Wiem jak wychodzą foty z polarem na szeroooookim kącie ;) i właśnie nie ma na to bata :cry: wyjdzie jak wyjdzie...to może sobie darować w ogóle :?: :roll:. Bo jak na razie zaczynam się do polara skłaniać...
longtom
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) longtom » 09.03.2010 11:40

Z niebem to same kłopoty. W sytuacjach kryzysowych, tu np niebo było całe białe (nawet gołym okiem), dorabiam niebo w Photoshopie. Mam kilka awaryjnych "nieb" i dorabiam. :oops:
Obrazek
Takie małe oszustwo. Przy pamiątkowym zdjęciu do domowego archiwum chyba wybaczalne :wink:
Rafał K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rafał K » 09.03.2010 11:50

Leszek Skupin napisał(a):
Rysio napisał(a):...

Wiem jak wychodzą foty z polarem na szeroooookim kącie ;) i właśnie nie ma na to bata :cry: wyjdzie jak wyjdzie...to może sobie darować w ogóle :?: :roll:. Bo jak na razie zaczynam się do polara skłaniać...

...albo trzeba wejść w cokiny albo nabyć dobrej jakości polar (np. marumi dhg super slim).

PZDR
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do FotoCroClub - dyskusja

Filtry w fotografii cyfrowej i nie tylko... - strona 11
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone