Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Filtry w fotografii cyfrowej i nie tylko...

Rozmowy na tematy fotograficzne. Porady odnośnie techniki fotografowania, wyboru sprzętu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
agniecha0103
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) agniecha0103 » 01.12.2009 22:34

Dzięki za odpowiedż.
Przejściówkę mam ( byław komplecie z aparatem ).
Ceny tych filtrów sprawdzałam i w ceneo i w allegro. Sony tyle kosztuje, ale chciałam się upewnić czy mogę kupić filtr innej firmy, bo aparat kosztował 800 zł. w zeszłym roku, więc 400 za sam polar to trochę ekstrawagancja....
jan_s1
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jan_s1 » 03.12.2009 15:28

Pozwólcie, że zejdziemy na moment na poziom przedszkola.
Jestem od niedawna posiadaczem Fuji Finepixa s1500. Czy istnieje jakiś sposób zastosowania filtrów do tego aparatu?
:?:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 03.12.2009 17:18

jan_s1 napisał(a):....Czy istnieje jakiś sposób zastosowania filtrów do tego aparatu?

Ponieważ nie znam tego modelu to pytanie pomocnicze - czy jest na końcu obiektywu wewnętrzny gwint ? Jak tak to jaką średnice ma obiektyw ?
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 03.12.2009 17:29

witam Janie..miałem ten sam problem co Ty, mój Fuji Finepix S1000 też nie ma, no nie miał możliwości użycia filtrów ponieważ na końcu obiektywu brak jest gwintu. Poszperałem w necie..sporo to trwało ale rozwiązanie znalazłem. Co prawda nie jest to rozwiązanie w pełni profesjonalne ale ..he he filtry można zamontować. Jedyne ograniczenie to takie że brak możliwości użycia max zoomu.bo w momencie wychodzenia na maxa obiektywu dotyka do filtra...to tyle. Postaram się jutro wrzucić fotkę z "tuningu" mojego Fuji..
jan_s1
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jan_s1 » 03.12.2009 19:15

Ten brak gwintu stanowi zasadniczą zagwozdkę.
Dziękuję za zainteresowanie i czekam z niecierpliwością na patent a la lubelski.
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 04.12.2009 11:04

Czy ktoś miał styczność z Marumi CPL Super DHG
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 04.12.2009 11:06

Obrazek
tak to u mnie wygląda, umożliwia stosowanie filtrów fi 52, pierwszym elementem doczepionym na 3 kropelki kleju jest sam pierścień z osłony przeciwsłonecznej, następnie dokręcona do niej tulejka pośrednia i filtr. Bardzo szybko można to zdemontować, klej na zewnętrznych stronach nie pozostawia żadnego śladu (zwykła Kropelka), Na razie eksperymentuję ale efekty są całkiem niezłe..tu filtr połówkowy niebieski. Zdjęcie nie jest obrabiane żadnym programem tylko pomniejszone do formatu forum.
Obrazek
dobra..wiem prowizorka :cry: ale nie ma innego wyjścia w przypadku aparatu który nie posiada możliwości zamontowania normalnego filtra z gwintem.Cała zabawa była prowadzona w myśl zasady"chłop żywemu nie przepuści", znalazłem takie rozwiązanie na jednym z brytyjskich forum foto. Ogólnie aparat moim zdaniem niezbyt udany, tryb auto kiepski, poprawiło się po wgraniu nowego softu, ale gdybym miał jeszcze raz kupować to na pewno nie ten, to takie moje spostrzeżenia.W tym roku miałem go w Chorwacji, w słońcu, czyli np. na plaży to porażka totalna, na lekko zachmurzone niebo już lepiej. Jestem w trakcie eksperymentów z innymi filtrami ..jakby co to zaprezentuję "skutki" ich zastosowań..to tyle.pozdrawiam "Słodowy"Andrzej.. :wink: :wink:
kw
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kw » 04.12.2009 11:30

Rysio napisał(a):Czy ktoś miał styczność z Marumi CPL Super DHG

Mam taki, ale bez "super". Jestem zadowolony.
Krzysztof
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 04.12.2009 11:41

Właśnie taki bez "super" też mam na średnicę 77mm do Sigmy 10-20. Mam jednak wrażenie niewielkiej ale jednak zauważalnej straty jakości przy jego zastosowaniu. Zastanawiam się czy to "super" będzie o tyle lepsze ile wynika z różnicy w cenie :) Planuję go przykręcić do Tamrona 17-50/2.8 czyli średnica 67 mm.
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 04.12.2009 12:10

Jan - a Pytałeś w sklepie? Jakieś patenty może znają
Np. jakiś adapter by się znalazł dla Ciebie.
Coś w ten deseń jak na Canon
Obrazek
kw
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kw » 04.12.2009 13:07

Rysio napisał(a):Właśnie taki bez "super" też mam na średnicę 77mm do Sigmy 10-20. Mam jednak wrażenie niewielkiej ale jednak zauważalnej straty jakości przy jego zastosowaniu. Zastanawiam się czy to "super" będzie o tyle lepsze ile wynika z różnicy w cenie :) Planuję go przykręcić do Tamrona 17-50/2.8 czyli średnica 67 mm.

Ja mam w R1 właśnie 67 mmm i ta różnica w cenie pomiędzy super a nie-super bardzo boli.
A co do jakości to nie mam porównania tych dwóch.
Mnie do niedzielno-urlopowego pstrykania wystarczy to co mam.

W Norwegii nauczyłem się kiedy NIE stosować polara. Przy zdjęciach
przez szybę autokaru.
Odblaski wprawdzie znikają, ale pojawiają się plamy związane z klejeniem szyby, takie jak tu:

Obrazek

Krzysztof
jan_s1
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jan_s1 » 04.12.2009 13:27

Jacku - ze mnie taki techniczny neptyk, że najpierw muszę się zorientować, o co w sklepie pytać. Np adapter to dla mnie urządzenie do puszczania muzyki. :lol:

Andrzej - rozumiem, że elementy, o których mówisz, czyli osłonę przeciwsłoneczną, i tulejkę pośrednią mogę nabyć w sklepie?

Jeszcze raz dziękuję za cenne uwagi.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 04.12.2009 13:32

Jacku tam nie ma gwintu ..i cały w tym ambaras...
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 04.12.2009 13:35

jan_s1 napisał(a):
Andrzej - rozumiem, że elementy, o których mówisz, czyli osłonę przeciwsłoneczną, i tulejkę pośrednią mogę nabyć w sklepie?

Janie ja kupowałem na Alledrogo
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 04.12.2009 13:47

A jak jest w instrukcji? (czasem najprostsze rozwiązania są w zasięgu ręki).
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do FotoCroClub - dyskusja

Filtry w fotografii cyfrowej i nie tylko... - strona 10
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone