Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Filtry w fotografii cyfrowej i nie tylko...

Rozmowy na tematy fotograficzne. Porady odnośnie techniki fotografowania, wyboru sprzętu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 19.06.2009 07:38

Do koszyka :)
Dzięki za porady i cierpliwość.
F-uncia
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) F-uncia » 19.06.2009 09:36

A co byscie poradzili... Kupić polara na Tokine 12-24 czy na zoom spacerowy Sigmy 28-105? Niestety inna średnica... Na 28-105 jest filtr skylight... co prawda nie wyeliminuje odblasków, ale zneutralizuje niebo. :roll:
Niestety oba są drogie bo to o77 i o72 :(

Pod kątem Chorwacji ten zakup głównie.
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 19.06.2009 09:54

Kup 77 mm i do tego przejściówkę na 72 - masz temat drugiego szkiełka załatwiony za 20 zł.

https://ssl.allegro.pl/show_item.php?it ... v_visits=1
volumen
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) volumen » 19.06.2009 10:00

F-uncia napisał(a):A co byscie poradzili... Kupić polara na Tokine 12-24 czy na zoom spacerowy Sigmy 28-105? Niestety inna średnica... Na 28-105 jest filtr skylight... co prawda nie wyeliminuje odblasków, ale zneutralizuje niebo. :roll:
Niestety oba są drogie bo to o77 i o72 :(

Pod kątem Chorwacji ten zakup głównie.

Tak źle, tak niedobrze ;)
Dlaczego? Sigma generalnie za wąska na krajobraz, choć daje radę. Tokina idealna do krajobrazu, ale... Po pierwsze: musisz kupić wersję slim, by nie było winiety, a wtedy jeszcze drożej (chyba, że pokombinujesz z Cokin - poczytaj na forum Nikona, goście robią różne eksperymenty). Poza tym, przy takim kącie widzenia filtr nie będzie działał idealnie. Chyba kiedyś Rysio prezentował zdjęcie ze swojej Sigmy 10-20 - niebo nie było idealnie i jednakowo niebieskie. Po prostu szkiełko za szeroko "widzi", a prawa optyki są nieubłagane.
Jak lubisz ciasne kadry krajobrazowe, to kup polara do obiektywu 50 mm - to średnica 52 mm, więc będzie tanio.
F-uncia
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) F-uncia » 19.06.2009 11:28

Poza tym, przy takim kącie widzenia filtr nie będzie działał idealnie. Chyba kiedyś Rysio prezentował zdjęcie ze swojej Sigmy 10-20 - niebo nie było idealnie i jednakowo niebieskie. Po prostu szkiełko za szeroko "widzi", a prawa optyki są nieubłagane.

no właśnie.. nawet to zdjęcię to było po moim pytaniu o ten problem...
Robiłam Tokiną zdjęcia nad Bałtykiem i byłam zadowolona... trochę tylko za niebiesko (choć to można potem "naprawić") koleżanka robiła Sigmą 18-70 z filtrem UV i nie wiem czy to kwestia Sigmy czy filtra UV, ale u niej nie było tak niebiesko.
Nad filtrem do 50tki też myślałam :D tylko ta 50tka jednak na takie wyjazdy trochę mało uniwersalna :( dobija mnie że ciągle obiektyw muszę zmieniać. Zimą to co innego jak się cierpi na niedostatek światła.

W sklepie kiedys mi mówili, żeby na Tokinę kupić tylko UV (bo jeszcze nie mam :oops: )

Hmm, nie wiedziałam o przejściówkach... też rozwiązanie

W zeszłym roku robiłam obiektywem 28-80, brakowało tych szerokich kątów, ale dużo zdjęć robię węższym katem, nie tylko szeroko. No i chodziło o te odbicia w wodzie...

Ktoś coś takiego polecał do Tokiny - http://www.okazje.info.pl/okazje/fotogr ... pinie.html - tylko cena, nie powiem.. :)
volumen
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) volumen » 19.06.2009 12:00

F-uncia napisał(a):
Poza tym, przy takim kącie widzenia filtr nie będzie działał idealnie. Chyba kiedyś Rysio prezentował zdjęcie ze swojej Sigmy 10-20 - niebo nie było idealnie i jednakowo niebieskie. Po prostu szkiełko za szeroko "widzi", a prawa optyki są nieubłagane.

no właśnie.. nawet to zdjęcię to było po moim pytaniu o ten problem...
Robiłam Tokiną zdjęcia nad Bałtykiem i byłam zadowolona... trochę tylko za niebiesko (choć to można potem "naprawić") koleżanka robiła Sigmą 18-70 z filtrem UV i nie wiem czy to kwestia Sigmy czy filtra UV, ale u niej nie było tak niebiesko.
Nad filtrem do 50tki też myślałam :D tylko ta 50tka jednak na takie wyjazdy trochę mało uniwersalna :( dobija mnie że ciągle obiektyw muszę zmieniać. Zimą to co innego jak się cierpi na niedostatek światła.

W sklepie kiedys mi mówili, żeby na Tokinę kupić tylko UV (bo jeszcze nie mam :oops: )

Hmm, nie wiedziałam o przejściówkach... też rozwiązanie

W zeszłym roku robiłam obiektywem 28-80, brakowało tych szerokich kątów, ale dużo zdjęć robię węższym katem, nie tylko szeroko. No i chodziło o te odbicia w wodzie...

Ktoś coś takiego polecał do Tokiny - http://www.okazje.info.pl/okazje/fotogr ... pinie.html - tylko cena, nie powiem.. :)

Filtr UV nie daje nic, przynajmniej nie taki efekt, jaki możesz osiągnąć polarem. Więc to zrozumiałe, że koleżanka nie miała zbyt pięknego nieba. To też kwestia ustawień aparatu, w lustrzance profili (a propos profili, ściągnąłem do Nikona profil kolorów Fuji Velvia i jest cudny).
Filtr w cenie obiektywu... no można i tak :) Ale nie zazdroszczę problemu. Ja póki co nie decyduję się na coś szerokiego, więc mam to z głowy. Przy Nikkorze mam 16 mm na szerokim końcu, więc wystarczy.
F-uncia
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) F-uncia » 19.06.2009 12:47

a skąd się takie profile ściąga? :D tez uwielbiam Fuji... bawiłam sie trochę z filtrami NIK i tam były takie też, tylko kupę wstrętnego ziarna dodawały... przesadzili :)
volumen
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) volumen » 19.06.2009 12:58

F-uncia napisał(a):a skąd się takie profile ściąga? :D tez uwielbiam Fuji... bawiłam sie trochę z filtrami NIK i tam były takie też, tylko kupę wstrętnego ziarna dodawały... przesadzili :)

:D

Profile
Instalacja
Dyskusja

Powodzenia :)
F-uncia
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) F-uncia » 19.06.2009 14:17

Dzięki :D
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 21.08.2009 06:25

Mam jeszcze pytanie odnośnie ustawień aparatu przy filtrach. O ile przy założeniu np. połówkowego szarego wszystko już jasne (praktycznie kręcisz i szukasz efektu) to jak jest w przypadku filtra polaryzacyjnego? Na co zwrócić uwagę przy robieniu zdjęć z polaryzacją? Jakie ustawienia, korekty? Jak pięknie wyciągnąć kolor nieba?
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 21.08.2009 06:48

JacYamaha napisał(a):.... Jak pięknie wyciągnąć kolor nieba?

Słońce ma padać na obiektyw pod kątem 90 st.
A prościej - najlepszy efekt uzyskasz filtrem CPL jak ustawisz się tak do obiektu fotografowanego, że słońce będzie Ci świeciło w ucho, jedno lub drugie ;-)
JacYamaha napisał(a):.... Jakie ustawienia, korekty?

A to juz widzisz na podglądzie zdjęcia - kręcisz filtrem i zatrzymujesz w tym momencie, który Ci pasuje. Wszystko zależy od tego co fotografujesz i co chcesz spolaryzować: wodę, szklane witryny, oszklone budynki czy niebo........możliwości jest dużo. A idealne rozwiązanie ? Metoda prób i błędów ;-)
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 21.08.2009 07:32

Piotrek_B napisał(a):
JacYamaha napisał(a):.... Jak pięknie wyciągnąć kolor nieba?

Słońce ma padać na obiektyw pod kątem 90 st.
A prościej - najlepszy efekt uzyskasz filtrem CPL jak ustawisz się tak do obiektu fotografowanego, że słońce będzie Ci świeciło w ucho, jedno lub drugie ;-)
JacYamaha napisał(a):.... Jakie ustawienia, korekty?

A to juz widzisz na podglądzie zdjęcia - kręcisz filtrem i zatrzymujesz w tym momencie, który Ci pasuje. Wszystko zależy od tego co fotografujesz i co chcesz spolaryzować: wodę, szklane witryny, oszklone budynki czy niebo........możliwości jest dużo. A idealne rozwiązanie ? Metoda prób i błędów ;-)

Zastanawiałem się o co chodzi - co prawda na filtrze jest jeszcze jeden ruchomy pierścień ale nie zwróciłem uwagi (na podglądzie), że on coś zmienia...
Zakładam, sprawdzam, patrzę - DZIAŁA !

A przed chwilą śmiałem się z tego, jak ktoś pyta o cykady i figi a teraz chętnie bym wywalił swojego posta :oops:
i schował się pod ziemię...

Dzięki za wyrozumiałość dla laika.
Pozdrawiam
Jacek
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 21.08.2009 08:12

JacYamaha napisał(a):....Dzięki za wyrozumiałość dla laika....

Nie ma za co, zważywszy, że sam laikiem jestem a do mistrzostwa w fotografii to mi jeszcze trochę brakuje.
Póki co jestem jeszcze w krzakach, szcególnie w temacie kompozycji zdjęcia ;-)
Jak mawiał Włodzimierz Ilicz: "czytać, ćwiczyczyć i jeszcze raz czytać i ćwiczyć" :-) :-) :-)
agniecha0103
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) agniecha0103 » 01.12.2009 21:32

Witajcie wszyscy - po długiej przerwie.
Ja w temacie filtrów proszę o radę.
Mam sony DSC-H10 ,jak dla mnie całkiem fajny aparacik.Mogę do niego dokupić filtr polaryzacyjny sony : VCL- VF 58CPKS za ok. 400 zł.
Chciałam spytać, czy do tego aparatu pasują także inne o średnicy 58 mm, czy muszę pozostać przy polarze sony? Cena mnie trochę przeraża.
Proszę o radę. Aga.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 01.12.2009 21:53

agniecha0103 napisał(a):....Chciałam spytać, czy do tego aparatu pasują także inne o średnicy 58 mm, czy muszę pozostać przy polarze sony? ....

Jak pasuje 58 CPL firmy Sony to tym bardziej pasuje 58 innej firmy, średnica to średnica :wink:
Sony ma chore ceny na filtry - na allegro znajdziesz bez problemu CPL 58 firm np. Marumi czy Hoya za prawie 1/4 tej ceny, którą podałaś - bez obawy o jakość filtra oczywiście.
Tyle, że do H10 to musisz mieć jakąś "przelotkę" bo inaczej do obiektywu to nie bardzo jest jak to przykręcić.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do FotoCroClub - dyskusja

Filtry w fotografii cyfrowej i nie tylko... - strona 9
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone