Do koszyka
Dzięki za porady i cierpliwość.
F-uncia napisał(a):A co byscie poradzili... Kupić polara na Tokine 12-24 czy na zoom spacerowy Sigmy 28-105? Niestety inna średnica... Na 28-105 jest filtr skylight... co prawda nie wyeliminuje odblasków, ale zneutralizuje niebo.
Niestety oba są drogie bo to o77 i o72
Pod kątem Chorwacji ten zakup głównie.
Poza tym, przy takim kącie widzenia filtr nie będzie działał idealnie. Chyba kiedyś Rysio prezentował zdjęcie ze swojej Sigmy 10-20 - niebo nie było idealnie i jednakowo niebieskie. Po prostu szkiełko za szeroko "widzi", a prawa optyki są nieubłagane.
F-uncia napisał(a):Poza tym, przy takim kącie widzenia filtr nie będzie działał idealnie. Chyba kiedyś Rysio prezentował zdjęcie ze swojej Sigmy 10-20 - niebo nie było idealnie i jednakowo niebieskie. Po prostu szkiełko za szeroko "widzi", a prawa optyki są nieubłagane.
no właśnie.. nawet to zdjęcię to było po moim pytaniu o ten problem...
Robiłam Tokiną zdjęcia nad Bałtykiem i byłam zadowolona... trochę tylko za niebiesko (choć to można potem "naprawić") koleżanka robiła Sigmą 18-70 z filtrem UV i nie wiem czy to kwestia Sigmy czy filtra UV, ale u niej nie było tak niebiesko.
Nad filtrem do 50tki też myślałam tylko ta 50tka jednak na takie wyjazdy trochę mało uniwersalna dobija mnie że ciągle obiektyw muszę zmieniać. Zimą to co innego jak się cierpi na niedostatek światła.
W sklepie kiedys mi mówili, żeby na Tokinę kupić tylko UV (bo jeszcze nie mam )
Hmm, nie wiedziałam o przejściówkach... też rozwiązanie
W zeszłym roku robiłam obiektywem 28-80, brakowało tych szerokich kątów, ale dużo zdjęć robię węższym katem, nie tylko szeroko. No i chodziło o te odbicia w wodzie...
Ktoś coś takiego polecał do Tokiny - http://www.okazje.info.pl/okazje/fotogr ... pinie.html - tylko cena, nie powiem..
F-uncia napisał(a):a skąd się takie profile ściąga? tez uwielbiam Fuji... bawiłam sie trochę z filtrami NIK i tam były takie też, tylko kupę wstrętnego ziarna dodawały... przesadzili
JacYamaha napisał(a):.... Jak pięknie wyciągnąć kolor nieba?
JacYamaha napisał(a):.... Jakie ustawienia, korekty?
Piotrek_B napisał(a):JacYamaha napisał(a):.... Jak pięknie wyciągnąć kolor nieba?
Słońce ma padać na obiektyw pod kątem 90 st.
A prościej - najlepszy efekt uzyskasz filtrem CPL jak ustawisz się tak do obiektu fotografowanego, że słońce będzie Ci świeciło w ucho, jedno lub drugieJacYamaha napisał(a):.... Jakie ustawienia, korekty?
A to juz widzisz na podglądzie zdjęcia - kręcisz filtrem i zatrzymujesz w tym momencie, który Ci pasuje. Wszystko zależy od tego co fotografujesz i co chcesz spolaryzować: wodę, szklane witryny, oszklone budynki czy niebo........możliwości jest dużo. A idealne rozwiązanie ? Metoda prób i błędów
JacYamaha napisał(a):....Dzięki za wyrozumiałość dla laika....
agniecha0103 napisał(a):....Chciałam spytać, czy do tego aparatu pasują także inne o średnicy 58 mm, czy muszę pozostać przy polarze sony? ....
Powrót do FotoCroClub - dyskusja