Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

figi

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
wioletta
figi

Nieprzeczytany postnapisał(a) wioletta » 13.06.2002 10:47

Jestem fanatykiem świeżych fig Chorwackich, czy ktoś wie kiedy jest dokładnie na nie sezon. Wiem, że napewno we wrzesniu ale czy wcześniej np w połowie sierpnia są w Dalamcji?
mac1
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mac1 » 13.06.2002 10:49

wioletta napisał(a):Jestem fanatykiem świeżych fig Chorwackich, czy ktoś wie kiedy jest dokładnie na nie sezon. Wiem, że napewno we wrzesniu ale czy wcześniej np w połowie sierpnia są w Dalamcji?

Ja jadłem je w II połowie czerwca. Więc chyba są cały sezon. Mniam. Pzdr.
Arek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Arek » 13.06.2002 11:16

Jadłem pyszne, świeże figi w od początku sierpnia.
Waldemar Knapiński
Croentuzjasta
figi

Nieprzeczytany postnapisał(a) Waldemar Knapiński » 13.06.2002 15:30

:D A hoy! Będąc w Chorwacji w ubiegłym rokuna wysokości Zadaru -tymi "rencami" zbierałem figi w miesiacu wrześniu było tow dniach 20/21.09.2002 smakowały wybornie.Mój przyjaciel, który mieszkał przez pewien czas w Grecji stwierdził,że chorwackie mają inny smak.Jadłem je ze skórką ( oczywiscie po umyciu) jak ipo obraniu. Smacznego- dobar tek.A hoy.Waldek
piotrs
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrs » 14.06.2002 16:16

Spoko figi są dostępne od samego początku wakacji na ciałach opalających się dziewczyn :wink: (cóż za widok!). Jeżeli pytasz o te na drzewach to praktycznie już pod koniec lipca można je spoko jeść jednak najlepsze pojawiają się na drzewach w kolovozie.
meeg
Cromaniak
odp.

Nieprzeczytany postnapisał(a) meeg » 18.06.2002 07:57

Jadłam figi na początku lipca i to na północy wybrzeża! Szukałam ich co prawda trochę ale znalazłam i były surer!!!! :D
Marshall
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marshall » 30.06.2002 14:48

Byłem w okresie 15-30 sierpnia na dalmacji i fig było pod dostatkiem. Niestety zaparkowałem samochód pod drzewem figowym i spadające owoce oszpeciły dach i maskę tak że kercher na myjni nie dał im rady. :(
Mariusz
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mariusz » 07.07.2002 07:02

Cześć,
wioletta napisał(a):Jestem fanatykiem świeżych fig Chorwackich

To jest nas takich więcej :D
wioletta napisał(a):czy ktoś wie kiedy jest dokładnie na nie sezon. Wiem, że napewno we wrzesniu ale czy wcześniej np w połowie sierpnia są w Dalamcji?

Fig jest kilka gatunków. Najlepsze i najsmaczniejsze (moim zdaniem) są te, które dojrzewają późno (sierpniowe, wrześniowe). Ale już w drugiej połowie czerwca jadłem w Omisie świeże... mniam... mniam...
Mimo, że nieco wodniste - tez dobre.
Maciej Winiecki
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Maciej Winiecki » 05.06.2005 22:33

W zeszłym roku jedliśmy znakomite dżemy na bazie fig. Były to dżem "czysto" figowy, figowo-pomarańczowy i figowo-brzoskwiniowy. Sprzedawane były w słoikach o różnej wielkości. Znakomite smaki. Doskonałe jako drobny prezent dla przyjaciół. Przywieźliśmy ich kilkanaście. Palce lizać.
astropl
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) astropl » 06.06.2005 12:01

Maciej Winiecki napisał(a):W zeszłym roku jedliśmy znakomite dżemy na bazie fig. Były to dżem "czysto" figowy, figowo-pomarańczowy i figowo-brzoskwiniowy. Sprzedawane były w słoikach o różnej wielkości. Znakomite smaki. Doskonałe jako drobny prezent dla przyjaciół. Przywieźliśmy ich kilkanaście. Palce lizać.

Podczas pobytu w Neumie mieliśmy kwaterę, której balkon pogrążony był w konarach olbrzymiego figowca - a więc tzw. chorwackie śniadanka (3 figi i kieliszek rakiji na czczo - tak nam zaleca nasza gospodyni w Novim Vinodolskim... nieźle działa na układ trawienny) mieliśmy prawie za darmo ;) Ponieważ owoców było w bród, żona wpadła na pomysł samodzielnego zrobienia dżemu, wykorzystując słoiki twist po mięsach na obiad - udały się znakomicie (tylko jeden na siedem czy osiem zgazował)! Przepis najbanalniejszy z możliwych - zasmażyć figi na patelni i załadować je do sparzonych słoików, a te zakręcić. Koniec. Czy muszę pisać, jaki smak miał taki dżemik jedzony jesienią w Polsce i jakie wspomnienia przywoływał...?
Joker_28
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Joker_28 » 06.06.2005 12:29

Smakowity temat :)

Ja będąc na początku września sporo się tych rozkoszy nakosztowałem.
Prosto z drzewa dla mnie są O.K., jednak najbardziej smakowały mi na Hvarze częściowo ususzone. Gospodarze po zerwaniu wykładają je do słońca na płaskich dachach. Raj dla os - i dla mnie :)

Figi, figi - świeżutkie, cieplutkie :!: "prosto z pieca" MNIAM

Wracając do Polski wzięliśmy sporo świeżych fig do bagażnika na wierzch.
Najwięcej zabawy mieliśmy już prawie w Polsce, na granicy słowacko-polskiej, gdzieś na malutkim przejściu blisko ustronia. Celnik chyba z rozpaczliwych nudów, zaczął podejrzewać, że to jakieś owoce szatańskie 8O z opium, marychą i czymś tam jeszcze :)

Kilka dobrych minut skonfundowany sprawdzał te figi, także organoleptycznie, dobrze że nie zarekwirował :)

Kilka godzin później rodzinka zajadała się "czymś" prosto z Chorwacji :D
Mare
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mare » 06.06.2005 16:13

W temacie fig teoretycznie moge napisac, ze mialam do czynienia z dwoma rodzajami tych owocow:
1)PETROVACE-sa to wczesne,duze figi, ktore pochlanialam na przelomie czerwca i lipca
2)BILICE-male, najczesciej spotykane-dostepne od sierpnia do pazdziernika

Organoleptycznie zas moge stwierdzic, ze oba te rodzaje sa PRZEPYSZNE i poza wielkoscia chyba niczym sie nie roznia.Chce jednak ostrzec, ze podczas zrywania fig z drzewa nalezy uwazac by nie spozywac mleczka znajdujacego sie na ogonku.Podobno ma ono troche zrace dzialanie i moze podraznic usta :cry:

Pozdrawiam!!!
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 06.06.2005 22:57

A jak wszedłem w temat....to myślałem, że o majtkach gadacie ... :lol:
punto2
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) punto2 » 07.06.2005 06:19

Teraz już wiem co dostałem jako zakąskę do domacznego wina były to Petrovace zauważyłem że te drzewa miały następne zielone owoce czyżby rodziły dwa razy? Gdzie można zobaczyć je na zdjęciu może ktoś podać namiar.
Teodor2
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Teodor2 » 09.06.2005 21:13

Z fig najlepsza jest figowka mniam :D :D
Następna strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone