Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

figi

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
antek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) antek » 10.06.2005 09:32

Slapol wszedł w temat...heheheh
ale brachu chyba na podobnych falach nadajemy bo miałem takie samo skojarzenie:):)
myślałem że zaczęły się już przymierzania do obiecanych fig.....tych materiałowych....
...a tu taka lipa:)

a co do tematu....

wrzesień...mniammniam...

prosto z drzewka.....żonka się opala a ja buszuje po okolicznych krzaczkach...

i wracam jak bohateros z pełnymi rękami (rękoma....to dla purystów językowych) fig....

czymś trzeba tym naszym kobietom zaimponować, nie?????
kw
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kw » 10.06.2005 09:55

Mariusz napisał(a):Fig jest kilka gatunków. Najlepsze i najsmaczniejsze (moim zdaniem) są te, które dojrzewają późno (sierpniowe, wrześniowe). Ale już w drugiej połowie czerwca jadłem w Omisie świeże... mniam... mniam...
Mimo, że nieco wodniste - tez dobre.

Figi owocują dwa razy w roku.
Z tych późniejszych dla mnie lepsze są te ciemne, fioletowe.
U żółtych piękny wygląd nie zawsze idzie w parze ze smakiem.

Krzysztof
Maciej Winiecki
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Maciej Winiecki » 10.06.2005 10:12

Rzeczywiście, w przypadku tych żółtych trzeba uważać i brać bardzo miękkie, nawet "skapciałe" (ja w II połowie sierpnia nie miałem z tym problemów), albowiem niedojrzałe, a wyglądające pozornie na gotowe do spożycia, nie tyle nie smakują, ile dotkliwie szczypią w język pozostawiając dyskonfort na nawet kilka godzin (uczucie oparzenia). Chyba jest to jakiś mechanizm obronny rośliny przed ptakami i innymi stworzeniami. Radzę więc uważać. Aha, jeszcze jedno, zanim przestąpicie do zrywania (ja jednak głównie zbierałem z ziemi), upewnijcie się, że jest to dziki, porzucony sad (ja takich spotkałem wcale nie mało). Właściciele nierzadko są w pobliżu i można narazić się na niemiłą sytuację. Najlepiej zapytać, poprosić o kilka owoców. Nie powinno być problemów. Właściciele strzegą tych gajów, albowiem jest to towar chodliwy i w zeszłym roku w mojej okolicy 1 kg kosztował 6 kun. Pozdrav.
antek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) antek » 10.06.2005 14:51

Mogę jeszcze tylko dodać,żeby uważac na drzewo figowe w Drasznicach, drugi skręt za wioską w wydeptaną ścieżkę, drzewo figowe nad samym morzem!!! Jakieś cholernie kłujące krzaczyska rosną pod nim!!!! Blizny po podrapaniu trzymają z 3 dni!!!!!!!
dżygit
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) dżygit » 12.06.2005 21:48

ja tez uwielbia m figi!!!mam nadzieje ze i tego lata będzie ich pod dostatkiem!ponoc zazwyczaj są przez całe wakacje tylko różne odmiany!mi to tam obojtnie byle to były-figi:D
zycze smacznego! :) :D
intruzik
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) intruzik » 15.06.2005 18:40

Z wyjazdu do Cro pozostała nam mania fig i listków figowych :D... a teraz jak jogurt to tylko z figami i rodzynkami... to samo jako bakalie tylko suszone figi w zastępstwie, do czasu ponownego słodkiego spotkania na Adriatykiem może już niebawem. Maciek tymi dżemami zrobiłeś niezłą ślinkę nie mogę się już doczekać aż spróbuje i poczuje ten smak, oby się nie okazało że tegoroczny wyjazd do Cro to tylko figa z makiem intruzik
:D
Plumek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Plumek » 15.06.2005 19:08

No! Tylko nie używajcie liści figowych.. najlepiej do niczego ich nie używajcie :) :roll:

Kto użył - wie, przed czym ostrzegam!

Plumek
intruzik
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) intruzik » 15.06.2005 19:32

Plumek, to miał być przenośnia "tak ponoć gadają" a listki figowe są oprawione w rameczki i pięknie prezentują się na ścianie miła pamiątka z gorącej Chorwacji. Pozdrawiam intruzik! :D
*salvia*
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) *salvia* » 19.06.2005 22:12

Ja tez jestem milosniczka fig ( chyba jak wszyscy na tym topiku) i nigdy nie wiedzialam dokladnie, kiedy owocuja. Teraz juz wiem. Uwielbiam slodkie figi, ale swieze, suszonych nie. A dzemik z fig moze byc naprawde ciekawy... , nawet jako na prezent.
Korala
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Korala » 21.06.2005 22:41

To jeszcze tytułem uzupełnienia:

mocno dojrzałe figi często są jeszcze bardziej robaczywe niż nasze śliwki.
Radzę sprawdzać co jest w środku przed ugryzieniem, żeby później nie mieć odruchu "odwrotnego do połykania" ;)
Boniek
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Boniek » 21.06.2005 23:35

Właśnie w środku sierpnia 2003 objadaliśmy się takimi prosto z drzewa na ulicy w Splicie. Zieleniutkie, słodziutkie, rozpływały się w ustach i były wszędzie ( na trawniku na chodniku na samochodach ), a my je do brzucha, do tytki i dalej w drogę. Smacznego!!!
aga.mac
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) aga.mac » 21.06.2005 23:57

W połowie sierpnia świezutkie, dojrzałe, prosto z drzewa na polu namiotowym Rudine w Orasaczu. Polecam - codzienna dostawa gwarantowana. :D
filozul
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) filozul » 01.08.2019 10:49

Mam do Was pytanie, jestem właśnie w Umagu i nigdzie nie moge zakupić fig.
Kiedy zaczyna się u nich sezon?
Jakie warto skosztować ich owoce i warzywa sezonowe w tym okresie?
marynamaj
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) marynamaj » 01.08.2019 11:20

Figi dojrzewają w połowie sierpnia :D
filozul
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) filozul » 01.08.2019 11:31

A jakieś inne owoce sezonowe? :(
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies