Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Fenyloketonuria

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
krzysiek1956
Odkrywca
Fenyloketonuria

Nieprzeczytany postnapisał(a) krzysiek1956 » 10.07.2008 17:08

Wybieram się z synem chorym na fenyloketonurię do Chorwacji.Będziemy przebywać na półwyspie Peljesac w Orebicu.Planuję wyskoczyć również do Dubrownika ,może tam jest jakiś sklep ze specjalną żywnością?
Czy ktoś widział,czy ktoś coś słyszał?
Pozdrawiam :D
krzysiek1956
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) krzysiek1956 » 14.07.2008 18:24

Niestety żadnej odpowiedzi nie mam. Spróbuje trochę rozszerzyć temat. Choroba polega na stosowaniu diety niskobiałkowej. Potrzebna jest w diecie specjalna mąka, makarony, itp. Nie wolno takim osobom jeść mięsa, wędlin, jaj, kasz, przetworów mlecznych, ryb. Spożywają jedynie z naszego jedzenia owoce i warzywa. Nie chcielibyśmy brać na wyjazd automatu do pieczenia chleba, gdyż zabiera dużo miejsca. Gdybyście wiedzieli coś o sklepach ze specjalną żywnością niskobiałkową(PKU), to proszę o odpowiedź. Często taka żywność jest w sklepach z dietą bezglutenową. :D :D
Pozdrawiam
YoanaK
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) YoanaK » 14.07.2008 18:50

Krzysiek, ja nie widziałam żadnego sklepu ze zdrową żywnością w Chorwacji. Nie byłam wprawdzie w Dubrowniku, może tam jest inaczej. Jedyne, z czym się spotkałam, to wydzielone półki z produktami dietetycznymi w hipermarketach. Takie jak u nas w niektórych sklepach. Niestety, wybór niewielki. Szukałam wtedy głównie produktów bezglutenowych. W tym roku zdecydowałam się na zabranie z sobą między innymi automatu do pieczenia chleba i mieszanek do makaronów, bo nie mam już ochoty błądzić po sklepach.
Pozdrawiam :)
krzysiek1956
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) krzysiek1956 » 15.07.2008 18:14

Serdeczne dzięki za odpowiedź. Do automatu przyczepimy kółka i pociągniemy go za sobą. Co to dla nas 1700 km w jedną stronę. Hi Hi H :D i :D :D
A poważnie, albo weźmiemy automat albo zakupimy pieczywo pakowane próżniowo w firmie katowickiej. Pozdrawiam. :D :D
Crokuski
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Crokuski » 15.07.2008 18:28

Ja np. muszę zabierać ze sobą produkty bezglutenowe. Ale i tak bez problemu mogę w Makarskiej kupić chlebuś, czy ciacha. Nie wiem czy przy Waszym problemie ta informacja będzie pomocna.
krzysiek1956
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) krzysiek1956 » 16.07.2008 16:52

CROCULSKI
Jasne że każda taka wiadomość jest ważna.Nie mogę zostać bez chleba dla syna.Właśnie przy produktach bezglutenowych, zawsze znalazło się zoś dla fenylaków .Dzięki i pozdrawiam serdecznie :D :D
Jednak kupię w kraju, spory zapas pieczywa pakowanego próżniowo
Wezmę zaświadczenie od lekarza ,że to specjalistyczna żywność,żeby jakiś celnik służbista ,nie popsuł nam wakacji i w drogę.Zdobyć Chorwację :D :D
Szkoda że to tylko tydzień
pozdraw :D :D :D
Natko_
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Natko_ » 23.02.2009 22:15

Yoana i Crokuski - prosze o info, gdzie kupić chleb bezglutenowy w Cro?
Jedziemy na 10 dni na Ciovo, mamy w planach pojeździć do Dubrownika i w górę też.
Automatu nie będe brała ze sobą, jakiś zapas chleba wezmę, ale chciałabym coś na miejscu, jak normalny turysta no ;)

Nie wiecie czegoś o knajpkach, gdzie można coś bg zjeść? Albo CO jest ogólnie bezpieczne dla celiaków? Grilowane powinno być ok?

Rany - do tego córka jest na bezmleczno-bezjajecznej - przesmarkane ;) wrrr...
Crokuski
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Crokuski » 28.02.2009 01:52

Krzyśku i Natko, wszelkie znane mi informacje znajdziecie tu: forum/viewtopic.php?t=20284
pozdrawiam bezglutenowo i jakby co to pytajcie.
krzysiek1956
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) krzysiek1956 » 01.03.2009 13:15

Natko, faktycznie "przesmarkane"jak sama piszesz.Oczywiście ,jesteśmy już po 10-dniowym wypadzie do CRO.
Wzięliśmy 18 szt bułek pakowanych próżniowo i prawie 2 bochenki chleba upieczonego w domu, oczywiście makarony,ciastka itd.Było tego duży karton taki jak byśmy brali automat.Na samym wierzchu leżało zaświadczenie od lekarza ,w języku angielskim o konieczności stosowania diety przez syna.
Nigdzie żadnych problemów nie mieliśmy.Syn przy swojej diecie ,może trochę frytek i różne sałatki,w ten sposób rozwiązaliśmy problem dłuższych wypadów np.do Czarnogóry.
Jasna sprawa że w miarę upływu czasu jedzenia ubywało a miejsca w bagażniku przybywało, które było potrzebne zwłaszcza po zwiedzeniu wytwórni wina u "Indijana" :D :D :D
W marketach widzieliśmy tylko jedzenie dla cukrzyków.
Świetny kawałek pracy odrobił Crokulski, dużo dobrych wiadomości za które w swoim i innych imieniu dzięki :D
serdecznie pozdrawiam Krzysztof

:D :D :D
martabartek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) martabartek » 11.05.2009 11:43

Witam :) ja zabieram chlebek z domu. Mam nadzieję że przeżyje te upały bo sklepów pewnie tam nie ma...
luk006
Mistrz Świata FIFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) luk006 » 25.06.2011 20:11

Krzyśku1956 o ile to przeczytasz - jest nas więcej :).
Ja w tym roku jadę do Chorwacji z roczną córcią, która ma PKU. Bierzemy przede wszystkim mleko Milupę PKU1 i Analog XP oraz makarony PKU, chlebek PKU zapakowany próżniowo, ryż PKU - trochę tego będzie. O ile jestem spokojny, że nic się nie stanie z makaronem i ryżem, to mam nadzieję, że chlebek wytrzyma w lodówce turystycznej te 12-15 godzin jazdy. Oprócz tego zabieramy zupki i desery Bobovity w słoiczkach, no i liczę na bogactwo warzyw i owoców w Chorwacji. Fanyloketonuria nie jest taka straszna :).
Dobrych wyników życze oraz udanych wakacyjnych wojaży :).
piotrs
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrs » 25.06.2011 20:49

Krzysiek i inni odświeżam temat: na stronie sklepu konzum http://online.konzum.hr/categories/list/5471285 jest dział dotyczący takiego specjalnego jedzenia (np. kruh). Niestety moja wiedza na temat choroby, o której piszecie jest nikła, ale może warto to przejrzeć i coś Wam to pomoże. Jeśli można takie pokarmy nabyć przez internet to pewnie w zwykłym sklepie również. Jak będziecie mieli jakiś kłopot z językiem to piszcie jak nie ja, to z pewnoscią ktoś pomoże.
Zdrów!
luk006
Mistrz Świata FIFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) luk006 » 26.06.2011 19:39

Wielkie dzięki za info!
Faktyczie jest chleb bezglutenowy jednak nie zawsze ten chleb mogą jeść "fenylaki". Natomiast nie ma nic o nim w opisie.
Pozostaje sprawdzić na miejscu.

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone