Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Fenomen Triestu

Dział dla miłośników nie tylko czystej turystyki i wypoczynku. Nauka języka chorwackiego. Tematy publicystyczne, historia, film, muzyka, literatura, sport i kuchnia chorwacka.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Leon
Cromaniak
Fenomen Triestu

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leon » 15.11.2007 21:33

Dzisz w chorwackej telewizji lecial program dokumentalni o Trijestu i jego roli za czasow istnienia socjalisticznej Jugoslawi.
W czasie naszej komuni a od lat 70-tych cala Jugoslawia robila zakupi w Triescie. Program sie zaczol od tematu ze politici przed wiboramy burza sie jak standard jest slabi ...i tak jusz ostatnich 40 lat....a w tam tych czasach forsa sie zostawiala we wloszech gdzie kupowalo sie dzinsi, damske skarpetki, zabawki, czesci do samochodow, gajerki, buty..........
Wykendem z Jugoslawi w Triescie ladowalo cca 25000 osob i wedlug obliczen Wlochow zostawiali co wykend od 200 do 400 milionow marek niemieckich.
Najwieksze zakupi robilo sie w Standa i na Ponte Rosa (tego teras jusz niema) zostal zamknienti i chotel Peru w ktorim nocowali zamozniejszy klijenci. Niestety dla wlochow i chandlowcow innich narodowosci teras sie wszistko zmienilo. Interes upadl ostatnich 10 lat. Od tam tych czasow zostalo zamknientich 750 sklepow i sklepikow i niezliczona liczba stoisk targowich....
petris
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) petris » 15.11.2007 23:13

Musze dodac Leonku,ze z dawnej Jugoslawii Włosi ,czy inne nacje wywozili alkochol.Sama sie stałam w pewnym momencie przemytnikiem olbrzymiej torby z alkoholem ,ktory podsunęła do mojej walizki pewna pani,w czasie kontroli na granicy.Jechalismy autobusem.Tak wiec zostawiali u was dosc duzo marek.W kazdym bądz razie Polacy nie byli gorsi i nie sa gorsi w dalszym ciagu wydajac pieniazki na % :wink:

Pozdrowienia :D :D

poprawiłam błąd :oops:
Ostatnio edytowano 16.11.2007 13:10 przez petris, łącznie edytowano 1 raz
zawodowiec
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) zawodowiec » 15.11.2007 23:42

Leon napisał(a):....a w tam tych czasach forsa sie zostawiala we wloszech gdzie kupowalo sie dzinsi, damske skarpetki, zabawki, czesci do samochodow, gajerki, buty..........

zawodowiec napisał(a):Bilo je to dobro vrijeme
Sve na kredit, sve za raju, jarane
U auto naspi čorbe, pa u Trst po farmerke
Bilo je to dobro vrijeme
Te na izlet, te malo na more
U kući puno smijeha
U bašći Jugo 45

Były to dobre czasy
Wszystko na kredyt, wszystko dla ziomków, bracie
Tankuj wachę i ruszamy do Triestu po dżinsy
Były to dobre czasy
Na wakacje, na trochę nad morze
W domu pełno śmiechu
Na podwórku Jugo 45

Reszta jest tu :)
j23
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) j23 » 16.11.2007 08:05

petris napisał(a):Musze dodac Leonku,ze z dawnej Jugoslawii Włosi ,czy inne nacje wywozili alkochol.Sama sie stałam w pewnym momencie przemytnikiem olbrzymiej torby z alkocholem ,ktory podsunęła do mojej walizki pewna pani,w czasie kontroli na granicy.Jechalismy autobusem.Tak wiec zostawiali u was dosc duzo marek.W kazdym bądz razie Polacy nie byli gorsi i nie sa gorsi w dalszym ciagu wydajac pieniazki na % :wink:

a co to jest ten "alkochol"?l
petris
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) petris » 16.11.2007 13:09

j23 napisał(a):
petris napisał(a):Musze dodac Leonku,ze z dawnej Jugoslawii Włosi ,czy inne nacje wywozili alkochol.Sama sie stałam w pewnym momencie przemytnikiem olbrzymiej torby z alkocholem ,ktory podsunęła do mojej walizki pewna pani,w czasie kontroli na granicy.Jechalismy autobusem.Tak wiec zostawiali u was dosc duzo marek.W kazdym bądz razie Polacy nie byli gorsi i nie sa gorsi w dalszym ciagu wydajac pieniazki na % :wink:

a co to jest ten "alkochol"?l

Masz racje :oops: nie mam usprawiedliwienia!!! :cry: mogę poprawic?
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 16.11.2007 13:21

j23 napisał(a):a co to jest ten "alkochol"?l

C2H5OH nie znasz tego związku :?: a "c" to pewno związki wzbogacające smak i aromat :lol: ;)

Petris ;) głupie żarty się mie trzymają - wybacz ;)

Pozdrav :papa:
petris
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) petris » 16.11.2007 16:23

:twisted: lubię się z siebie smiać,a jesli w dodatku sprawia to komuś przyjemność :) to służę, :twisted: :) :)

Pierwsze prawo Todda: Co by ci nie mówiono - nie będzie to cała prawda.

:D :D
petris
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) petris » 16.11.2007 16:46

Leszek Skupin napisał(a):
j23 napisał(a):a co to jest ten "alkochol"?l

C2H5OH nie znasz tego związku :?: a "c" to pewno związki wzbogacające smak i aromat :lol: ;)

Petris ;) głupie żarty się mie trzymają - wybacz ;)

Pozdrav :papa:

mie-wybacz :twisted:

Powrót do Kultura chorwacka

Fenomen Triestu
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone