kibic hr napisał(a):Ja też kiedyś myślałem o Fazanie ale wybrałem Baską Vodę i teraz boję się ,że gdybym nawet kiedyś wrócił do tego pomysłu to będzie ciężko się przestawić z Dalmacji na Istrię. Chętnie poczytałbym o plażach w tym miasteczku- dużo ludzi zachwalało przy campingu Bivilage czy jakoś tak a ja jestem ciekawy jak wyglądają inne i czy chociaż trochę przypominają te znane mi z BV czy Breli- o to pewnie może być trudno.
Nasz pierwszy wyjazd do Chorwacji to Fazana w 2012 a drugi w 2014 to Baska Voda.
Obie miejscowości mają plusy i minusy.
Fazanę poleciłbym rodzicom z małymi dziećmi i może tym, którzy pierwszy raz jadą do Cro.
Wszystko na jednym poziomie, nie trzeba cisnąć wózka lub ciągnąć pociechę pod górkę lub po schodach. Blisko portu w parku jest plac zabaw. Nie ma problemów z parkowaniem. W Fazanie jest małe ale klimatyczne centrum, którego nie ma Baska Voda. Fazana jest też portem, z którego pływają statki na Wyspy Brijuńskie. Niestety nie ma takich powalających widoków jak na plażach na Riwierze Makarskiej.
Nie ma tego Dalmatyńskiego klimatu, za to jest kolorowa Istria
Ponieważ na Istrię jeździ mniej Polaków nie rozumieją nas tam tak dobrze jak np. Basce Vodzie. W Fazanie i Istrii często dogadywwałem się po angielsku. Z włoskim czy niemieckim też pewnie nie byłoby problemu. Natomiast w Basce Vodzie łatwiej bylo dogadac się mieszanką chorwacko-polsko-migowego niż w języku angielskim .
Odgrzebałem zdjęcia z 2012. Jest kilka zdjęć plaż.
Na lewo od portu plaża wygląda tak. Dno obniżało się powoli. Za murkiem jest pasaż a za nim drzewa dające cień i trawnik.
Dalej zaczyna się plaża przy kempingu Bi Village, wstęp wolny. Można było wypożyczać różne pływadła.
Na plaży na prawo od portu na wodzie były dmuchańce. Minusem tej plaży jest to że jest przy niej parking również dla autobusów. Parking wysypany był tłuczniem. Bardzo się kurzyło gdu ktoś szybciej przejechał.
Idziemy dalej i wybrzeże wygląda tak:
Potem poprawia się. Przy tej plaży stało kilka kamperów. Pewnie w sezonie jest ich więcej.