Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

faktury za benzyne

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
moral
Globtroter
faktury za benzyne

Nieprzeczytany postnapisał(a) moral » 05.08.2010 10:31

Witam,

Mam auto zarejestrowane na firmę i tym autem wybieram się w podróż (olej napędowy), czy mogę brać faktury jak będę tankował po drodze i na miejscu?
czy trzeba brać fakturę czy jakoś inaczej się to robi? (mam NIP unijny)
lukman
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) lukman » 05.08.2010 10:33

masz firmę i niewiesz takich rzeczy ,za co ty płacisz księgowej, a co do faktur to ta sama zasada co u nas jeśli oczywiście posiadasz euro nip :twisted:
mottom
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mottom » 05.08.2010 10:44

Każdy koszt firmy musi/powinien być choćby pośrednio powiązany z przychodem (żeby można go było uwzględnić w księgach i odpisać od podatku - zakładam, że to jest celem "brania faktury").
W jaki sposób (sensownie) umotywujesz wyjazd na wakacje do CRO (faktury za paliwo w tym czasie) jako koszt firmy, a nie Twój prywatny?
Pytam z ciekawości, bo sam kiedyś chciałem tak zrobić, ale się bałem 8O :oops:
jorgus111
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jorgus111 » 05.08.2010 10:57

mottom napisał(a):W jaki sposób (sensownie) umotywujesz wyjazd na wakacje do CRO (faktury za paliwo w tym czasie) jako koszt firmy, a nie Twój prywatny?

Spotkanie biznesowe z kontrahentami w Dubrowniku :mrgreen:
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 05.08.2010 11:41

Też maiłem taki problem, a księgowy odradził brania faktur za granicą Polski, chyba, że będzie to spotkanie biznesowe w Dubrowniku. :D
moral
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) moral » 05.08.2010 11:51

Zgadza się, trzeba będzie to umotywować. Dopytam księgowej, jak będę więcej wiedział to dam info tutaj.
mottom
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mottom » 05.08.2010 11:55

"Spotkania biznesowe" z reguły i tak nie zalicza się do kosztów stanowiących KUP (więc nie pomniejszają podstawy podatku - chyba, że prowadzisz tzw. pełną księgowość i interesuje cię "wynik finansowy" a nie tylko "podatkowy" 8) ).

Dodatkowo "śliska" jest tutaj jeszcze inna sprawa - skoro jedziesz autem "firmowym" to w rozliczeniu rocznym PITa powinieneś doliczyć sobie do dochodu używanie tego samochodu w celach prywatnych i odprowadzić z tego tytułu podatek :idea: :oops: .
bzyq74
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) bzyq74 » 05.08.2010 11:56

Tankowałem na max przed granicą i przy powrocie o suchym baku już w Polsce na fakture
3 tankowania za granicą bez faktury - po co kombinować i dać powody do czepiania sie przez US
tj_jankes
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) tj_jankes » 05.08.2010 12:33

mottom napisał(a):"Spotkania biznesowe" z reguły i tak nie zalicza się do kosztów stanowiących KUP (więc nie pomniejszają podstawy podatku - chyba, że prowadzisz tzw. pełną księgowość i interesuje cię "wynik finansowy" a nie tylko "podatkowy" 8) ).

Dodatkowo "śliska" jest tutaj jeszcze inna sprawa - skoro jedziesz autem "firmowym" to w rozliczeniu rocznym PITa powinieneś doliczyć sobie do dochodu używanie tego samochodu w celach prywatnych i odprowadzić z tego tytułu podatek :idea: :oops: .

1) To ja się z tym nie zgadzam. Do kosztów podatkowych nie można zaliczać wykwintnych kolacji dla kontrahenta, ale dojazd na spotkanie jak najbardziej jest już takim kosztem.

2) Jeśli jedzie samochodem na spotkanie z kontrahentem (ma wypisane polecenie wyjazdu służbowego) to w żaden sposób nie jest to używanie samochodu dla celów prywatnych i absolutnie o żadnym podatku nie ma tu mowy.

Nie mylmy też pojęć, samochód służbowy, czyli taki który dostajemy od pracodawcy dla celów służbowych, od samochodu zarejestrowanego na własną działalność gospodarczą (bo tu chyba o takim przypadku rozmawiamy?).
Ostatnio edytowano 05.08.2010 12:40 przez tj_jankes, łącznie edytowano 1 raz
scrapp
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) scrapp » 05.08.2010 12:37

moral napisał(a):Witam,

Mam auto zarejestrowane na firmę i tym autem wybieram się w podróż (olej napędowy), czy mogę brać faktury jak będę tankował po drodze i na miejscu?
czy trzeba brać fakturę czy jakoś inaczej się to robi? (mam NIP unijny)

Nie bierz faktur bo VAT-u i tak nie bedziesz próbował odzyskac .
Bierz powkitowania ze stacji, najlepiej płać swoją karta. A jako cel wizyty wpisz zakup towaru lub sprzedaż usługi. Same koszta dojazdu w/w celu sa KUP. A jak jeszcze sobie znajdziesz firme w okolicy ostaniego tankowania, jakieś foldery oferty albo co innego to zaden US nie bedzie sie czepiał. Wszytko nalezy ładnie opisac na f-rach kosztówych i zrobic nawet druk wyjazdu służbowego i podpiąc wszystko.
mottom
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mottom » 05.08.2010 14:36

Dojazd na spotkanie biznesowe :roll: - to trzeba jeszcze dietę sobie doliczyć (w tym ryczałt za nocleg - w CRO 100EUR za dobę) - wakacje wyjdą zupełnie za darmo ? 8O
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 05.08.2010 15:20

:? 8O :? 8O :? 8O :?
Rajkub
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rajkub » 05.08.2010 17:39

Życzę powodzenia w obronieniu przed urzędem skarbowym wyjazdu na dwa tygodnie do Chorwacji "uwiarygodnionego" kilkoma folderami czy fakturą na zakup nawet skrzynki piwa :(

Co do ryczałtu za nocleg to osobie prowadzącej działalność gospodarczą nie przysługuje, wyłącznie faktura/rachunek z hotelu.

Za paliwo nie potrzeba żądać faktur, wystarczy paragon ze stacji benzynowej odpowiednio opisany ( polecam do poduszki lekturę choćby rozporządzenia dotyczącego prowadzenia podatkowej księgi przychodów i rozchodów) :lol:.

Nabycie na terenie unii paliwa "do baku" udokumentowane nawet fakturą z podanym NIP-em z PL-ką nie jest wewnątrzwspólnotowym nabyciem towarów i tak przy wystawianiu dokumentów zostanie naliczony VAT. Jak ktoś ma zdrowie i czas może próbować go odzyskać np. od ministerstwa finansów Austrii/Słowenii, Czech itp.
moral
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) moral » 05.08.2010 17:51

Dokładnie, nie trzeba faktur brać, wystarczy sam paragon, a potem pieczątka firmowa. Dodam, że samochód jest leasingowany na firmę i zarejestrowany jako ciężarowy, a ja przecież mogę jeździć sobie gdzie mi się podoba. Jak jadę na zakupy to też biorę fakturę za benzynę.
mottom
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mottom » 06.08.2010 07:29

moral napisał(a):samochód jest leasingowany na firmę i zarejestrowany jako ciężarowy

A kto jest właścicielem auta (w dowodzie rejestracyjnym)?
Jeżeli firma leasingowa to pomyśl o upoważnieniu od nich, że możesz tym samochodem wyjechać za granicę....... (większość "podpowiadaczy" twierdzi, że niby nie potrzebne, ale .......)

moral napisał(a):Jak jadę na zakupy to też biorę fakturę za benzynę.

Jak sobie jeździsz po Polsce to nie ma WIĘKSZEGO problemu. Tutaj jest mowa o wyjeździe za granicę (i to na dość kontrowersyjne "spotkanie biznesowe w Dubrowniku" :roll: )
Następna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone