Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

faktury za benzyne

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
baton
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) baton » 06.08.2010 07:45

Panowie: przeciez to ze kupimy aliwo w Chorwacji wcale nie oznacza ze tam pojechalismy :P

Przeciez paliwo mozemy kupowac gdzie chcemy i tego zaden US zakwestionowac nie moze. Inna sprawa to czy US nie zakwestionuje ilosci zakupionego paliwa, ale to co innego...
lukman
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) lukman » 06.08.2010 07:50

a czy to warto dla paru groszy łeb nadstawiać,wszędzie teraz dudni jak kontrole chodzą z US ,w końcu muszą załatać jakoś dziurę budżetową,ja osobiście bym to olał :twisted:
baton
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) baton » 06.08.2010 08:08

a czy to warto dla paru groszy łeb nadstawiać,wszędzie teraz dudni jak kontrole chodzą z US ,w końcu muszą załatać jakoś dziurę budżetową,ja osobiście bym to olał

To juz nalezy indywidualnie rozpatrywac... Jak wydasz na paliwo (zalozmy) 1000pln i mozesz 'zaoszczedzic' 200pln to dla jednego jest cos, a dla innego tyle co nic...

Ja bym sie tam nie bal. Jak przyjdzie kontrola to i tak cos tam znajda ze jest nie tak, z tym trzeba sie liczyc. Jak zakwestionuja taki zakup to zaplaci sie pozniej z odsetkami, a kary jak dobrze pojdzie za takie wykroczenie nie powinno byc...

IMO ryzyko niewielkie, a zawsze mozna starac sie taki koszt uzasadnic sensownie... np. poszukiwanie nowych klientow, a co? :lol:
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 06.08.2010 08:20

Można dogadać się z Chorwatami, żeby sumę wpisali w złotych, miejsce sprzedaży - Warszawa
i niech się skarbowy zastanawia, skąd w Warszawie Chorwacka stacja benzynowa.

W końcu to nie nasza broszka. Ważne, żeby podpis był.

:wink:
mirko
Rezydent

Nieprzeczytany postnapisał(a) mirko » 06.08.2010 09:06

W Chorwacji, jeżeli towar, dla firmy, sprzedawca powinien wydać R1.
W oparciu o R1 można otrzymać zwrot vatu ( PDV - ok. 22%).
R1 zawiera informacje na temat firmy.

Postepowanie prawne:

Zwrot podatku VAT dla obcokrajowców: Turyści, którzy dokonali na terenie Chorwacji zakupu (poza paliwami) przekraczającego kwotę 67euro za rachunek, mogą zwracać się o zwrot podatku VAT ("PDV"). Przy zakupie sprzedawca zapewni kupującemu formularz PDV-P (na życzenie), który powinien być wypełniony i opieczętowany na miejscu. Przy opuszczaniu terytorium Chorwacji, rachunek musi być potwierdzony przez chorwackie służby celne. Zwrot w Kunach można otrzymać w ciągu 6 miesięcy od dnia zakupu. Można to zrobić na miejscu w sklepie lub poprzez przesłanie wypełnionego formularza i rachunku na adres sklepu.
Należy podać numer konta, na które ma być dokonana wpłata zwrotu. W tym przypadku zwrot jest dokonywany w ciągu 15 dni od daty otrzymania dokumentów przez sklep.

:?
piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 06.08.2010 09:59

moral napisał(a):Witam,

Mam auto zarejestrowane na firmę i tym autem wybieram się w podróż (olej napędowy), czy mogę brać faktury jak będę tankował po drodze i na miejscu?
czy trzeba brać fakturę czy jakoś inaczej się to robi? (mam NIP unijny)

Chyba najlepiej jak zapytasz swojej ksiegowej :wink:
Rajkub
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rajkub » 06.08.2010 11:01

Po prostu zatankuj do pełna na ostatniej polskiej stacji i przy powrocie staraj się tak tankować za granicą, żeby z pewnym zapasem dojechać do pierwszej polskiej stacji.
Jeżeli za granicą zatankujesz nawet za 500,00 PLN to za ewentualne 90,00 "uratowanego" podatku możesz wejść przy kontroli US w niepotrzebny spór. Co prawda prawdopodobieństwo kontroli jest nikłe , ale zawsze jest.

Baton, jeżeli suma zakwestionowanych wydatków jest niewielka, to faktycznie grozi tylko wyrzucenie ich z kosztów, przeliczenie dochodu i dopłata podatku z odsetkami, ale jeżeli kwestionowana kwota przekracza pewien poziom, wtedy następuje odrzucenie księgi podatkowej, szacowanie dochodu itd itp.

W tym wątku ponownie powróciła sprawa poruszania się za granica obcym pojazdem. Jak już zauważyło kilku kolegów bardzo ważne jest posiadanie uwiarygodnionego upoważnienia. Mając pecha można "zaliczyć" sporą kare finansową, włącznie z zatrzymaniem pojazdu na strzeżonym parkingu policyjnym.

Jadąc na "jakoś to będzie, inni jechali i nic się nie stało" może mieć kiepski finał, czego nikomu nie życzę. :wink:
baton
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) baton » 06.08.2010 11:17

W tym wątku ponownie powróciła sprawa poruszania się za granica obcym pojazdem. Jak już zauważyło kilku kolegów bardzo ważne jest posiadanie uwiarygodnionego upoważnienia. Mając pecha można "zaliczyć" sporą kare finansową, włącznie z zatrzymaniem pojazdu na strzeżonym parkingu policyjnym.

Jadąc na "jakoś to będzie, inni jechali i nic się nie stało" może mieć kiepski finał, czego nikomu nie życzę.

A jak pojade samochodem mamy, cioci, wujka, to tez mam miec upowaznienie? IMO jakis absurd...
Rajkub
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rajkub » 06.08.2010 11:24

Niestety funkcjonujący. Od rodziny formalnie tez powinieneś mieć takie oświadczenie. Inaczej narażasz się na podejrzenie, ze jedziesz kradzionym pojazdem
baton
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) baton » 06.08.2010 11:41

Niestety funkcjonujący. Od rodziny formalnie tez powinieneś mieć takie oświadczenie. Inaczej narażasz się na podejrzenie, ze jedziesz kradzionym pojazdem

A znasz kogos, kto doznal z tego tytulu nieprzyjemnosci... bo naprawde sporo podrozowalem, mam wielu znajomych... tysiace internautow... znasz jeden przypadek ze komus zatrzymali samochod czy tak tylko przypuszczasz...[/quote]
Rajkub
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rajkub » 06.08.2010 12:13

Tak, znam. Dotyczyło to co prawda leasigowanego samochodu ciężarowego ( status prawny identyczny jak leasingowego osobowego). U bratanków kara wyniosła 2000 euro , a gdyby kierowca się "stawiał" to by było 4000 . Nie pomogło interweniowanie w ambasadzie i dowiezienie tego jednego dokumentów w ciągu kilku godzin. Wszystkie pozostałe certyfikaty, licencje itd były w posiadaniu kierowcy.

To samo dotyczy osobowych, ale nikt Ciebie nie zmusza , wolna wola, Twoja kasa.
Wiesz , idąc Twoim tokiem rozumowania, to jak jeżdżę przez tydzień po swoim osiedlu lewą stroną ulicy i z nikim się nie zderzyłem oznacza, że w Polsce jest ruch lewostronny.

To, że nikt z forumowiczów nie zapłacił takiej kary nie oznacza, że tego przepisu nie ma i że mając pecha można go boleśnie odczuć.

Przepraszam założyciela wątku, ale trochę odeszliśmy od tematu ;-)
Dick45
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dick45 » 06.08.2010 22:26

mottom napisał(a):Każdy koszt firmy musi/powinien być choćby pośrednio powiązany z przychodem (żeby można go było uwzględnić w księgach i odpisać od podatku - zakładam, że to jest celem "brania faktury").
W jaki sposób (sensownie) umotywujesz wyjazd na wakacje do CRO (faktury za paliwo w tym czasie) jako koszt firmy, a nie Twój prywatny?
Pytam z ciekawości, bo sam kiedyś chciałem tak zrobić, ale się bałem 8O :oops:
To bardzo proste mam firmę transportową auto to diesel zawsze i wszędzie biorę fakturę na paliwo i rozliczam w firmie
Poprzednia strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone